World Standings -tilasto käyttöön myös muodostelmaluistelussa
Mitä eroa on termeillä ”World Standings” ja ”World Ranking”? Mitä tekemistä niillä on maailmanmestaruuskilpailujen lyhytohjelman arvonnan kanssa? Kansainvälinen luisteluliitto ISU on julkaissut aiheesta tiedotteen, jossa kerrotaan, että tällä kaudella senioreiden ja junioreiden MM-kilpailujen luistelujärjestys perustuu pidempiaikaiseen kilpailumenestykseen. Tuomalla World Standings -tilaston myös muodostelmaluisteluun ISU yhdenmukaistaa lajiensa välisiä käytänteitä.
Mistä on kyse?
ISU:n mukaan World Standings (pidempiaikainen kilpailumenestystilasto) -pistemäärä lasketaan kahden edellisen sekä kuluvan kauden tuloksista. Kyseinen pistesaalis tulee tällä kaudella myös toimimaan perustana senioreiden ja junioreiden MM-kilpailujen kuten myös muiden ISU:n kansainvälisten kilpailujen lyhytohjelman luistelujärjestykselle. Tämän lisäksi pistemäärää voidaan käyttää valintakriteerinä kilpailuihin pääsemiseksi.
”World Ranking antaa osviittaa lajin seuraajille joukkueen senhetkisestä kilpailukunnosta, perustuen ainoastaan kuluvan kauden suorituksiin.”
World Standings -järjestelmän tarkoituksena on taata, että vaikka joukkue ei olisi pystynyt kilpailemaan tietyn ajanjakson aikana, se ei kuitenkaan putoa kokonaan pois Standings-listalta ja joudu aloittamaan täysin nollasta pisteiden kerryttämistä. Niinpä järjestelmä ottaa huomioon joukkueen aiempina kausina saavutetut arvokisatulokset, eikä ainoastaan yhden kauden luistelumenestystä.
World Ranking (kuluvan kauden kilpailumenestystilasto) -pistemäärä sen sijaan ottaa huomioon ainoastaan käynnissä olevan kauden tulokset. Se siis antaa osviittaa lajin seuraajille ja medialle joukkueen senhetkisestä kilpailukunnosta, perustuen ainoastaan kuluvan kauden suorituksiin.
Toisin sanoen merkittävin ero näiden kahden järjestelmän välillä on se, että joukkueen World Standings -sijoitus perustuu kolmen kauden ja World Ranking -sijoitus vain yhden kauden kilpailumenestykseen.
Mistä pisteet koostuvat?
Kerätäkseen pisteitä sekä World Standings että -Ranking -tilastoihin on joukkueen saavutettava mahdollisimman korkeita yhteispisteitä kilpailuissa. Myös itse kilpailulla on väliä, sillä joissakin kilpailuissa on korkeammat kertoimet. Tilastosijoitus riippuu siis joukkueen kilpailuissa saaduista yhteispisteistä, lopullisista sijoituksista sekä kilpailuista, joissa tulokset on saavutettu. Mitä tärkeämpi kilpailu ja mitä korkeammat pisteet joukkue on ansainnut, sitä enemmän niillä saa kerrytettyä pisteitä molempiin World-tilastoihin. On myös hyvä huomioida, että kuluvan ja edellisen kauden tuloksilla on kovemmat kertoimet kuin kahden vuoden takaisilla tuloksilla.
”On myös hyvä huomioida, että kuluvan ja edellisen kauden tuloksilla on kovemmat kertoimet kuin kahden vuoden takaisilla tuloksilla. ”
Otetaan esimerkki. Mikäli seniorijoukkue voittaa maailmanmestaruuden, se ansaitsee 840 pistettä. Mikäli joukkue tulee toiseksi, se saa 756 pistettä, ja jos taas kolmanneksi, niin pistemäärä on 680. Challenger Series -kilpailujen voitosta tulee sen sijaan 420 pistettä, ja muiden kansainvälisten kilpailujen voitoista 250 pistettä.
Samaa systeemiä sovelletaan myös juniorisarjassa. Junioreiden MM-kilpailujen voittaja saa 600 pistettä, Challenger Series -voittaja saa 300 pistettä ja muiden kansainvälisten kilpailujen voitoista joukkue ansaitsee 200 pistettä. Seniori -ja juniorisarjoille on luonnollisesti omat tilastonsa.
Mistä kilpailuista voi kerätä pisteitä?
World Standings -listan pistemäärää voi kerryttää MM-kilpailuissa sekä muissa kansainvälisissä ja Challenger Series -kilpailuissa.
MM-kilpailumenestys huomioidaan World Standings -tilastossa niin, että sekä kuluvan että maksimissaan kahden edellisen kauden korkeimmat joukkueen MM-kisoissa saavuttamat pisteet lasketaan mukaan. Muiden kansainvälisten kilpailujen osalta huomioidaan joukkueen kaksi parhainta tulosta yhden kauden ajalta ja neljä parhainta maksimissaan kahden edellisen kauden ajalta.
”World Ranking -järjestelmässä ainoastaan kuluvan kauden kilpailut vaikuttavat joukkueen listasijoitukseen.”
World Ranking -järjestelmässä ainoastaan kuluvan kauden kilpailut vaikuttavat joukkueen listasijoitukseen. MM-kilpailujen lisäksi pisteitä voi kerryttää kansainvälisissä ja Challenger Series -kilpailuissa, joissa huomioidaan joukkueen kaksi parhainta tulosta. Tämä siis tarkoittaa, että Ranking -pistemäärä mitä luultavimmin muodostuu kolmen kilpailun tuloksista: MM-kilpailujen sekä kahden kansainvälisen kilpailun.
Viimeiseksi ISU täsmentää, että ainoastaan World Standings -järjestelmää tullaan soveltamaan MM-kilpailujen lyhytohjelman luistelujärjestyksen arvonnassa. Samoin vain tätä järjestelmää voi käyttää joukkueiden valintakriteerinä kilpailuihin.
Taitoluistelun puolella näitä kahta järjestelmää on sovellettu jo useamman vuoden ajan. Pisteiden kertyminen tapahtuu pitkälti samalla tavalla kuin muodostelmaluistelussakin. Taitoluistelun puolella tosin on enemmän kansainvälisiä kilpailuja, joissa pisteitä voi kerätä (muun muassa EM-, MM-, Grand Prix- ja Neljän maanosan kilpailut sekä Olympialaiset).