Harrastajille ja huipuille uusia mahdollisuuksia
Taitoluistelun strategia 2025–2030 kutsuu yhdessä jäälle
Yhdessä jäälle on kattoteema taitoluistelun uudessa strategiassa. Luvassa on entistä matalampi kynnys tulla mukaan lajiin harrastajaksi. Huipulle yltäneille tulevaisuuden tiekartta mahdollistaa tehokkaan tuen.
Yhdessä jäälle -teema kiteyttää tavoitteen saada yhä useampia suomalaisia harrastamaan taitoluistelua sen monimuotoisessa lajiperheessä.Samalla varmistetaan jäsenseurojen elinvoimaa koko maassa.
Nykyisin ja jatkossakin lajin harrastaminen kanavoituu seurojen kautta. Lapset ja aikuisetkin tulevat mukaan luistelukoulujen kautta.
– Haluamme luoda entistä helpomman tien tulla taitoluistelun piiriin. Hyödynnämme ulkojäitä ja luomme matalan kynnyksen luisteluryhmiä esimerkiksi yhdessä jääkiekon kanssa. Tavoitteena on saada niin lapset, nuoret, aikuiset ja heistä senioritkin luistimille ja ulkojäille. Ohjaaminen avoimissa ryhmissä on kevyttä ja tapahtumat muistuttavat tyyliltään vähän jäädiskoa tai retkiluistelua, kuvaa Taitoluisteluliiton puheenjohtaja Jouko Pitkänen, joka on ollut johtamassa tiekarttaa uuteen strategiaan.
”Haluamme luistelusta kansalaisoikeuden.”
Seurat voivat organisoida toimintaa, mutta alkuvaiheessa luistelijoiden ei Pitkäsen mukaan välttämättä tarvitse olla minkään seuran jäseniä.
– Rakennamme siltaa vapaa-ajan liikkumisesta kohti seurojen laadukkaasti organisoituja luistelukouluja ja harrasteryhmiä, hän täydentää.
– Harjoittelu on todennäköisesti ilmaista, ja se voidaan kytkeä myös koulujen iltapäiväkerhojen tai päiväkotien liikuntaan. Se on kytkettävissä myös työpaikkaliikuntaan.
Kun luistelijat on saatu liikkumaan jäälle ja innostumaan luistelutaidoista, on mahdollista tarjota aktiivista toimintaa seuroissa.
– Suunnitelmista tulee totta vielä tämän vuoden aikana. Haluamme luistelusta kansalaisoikeuden, Pitkänen lisää.

Huippu-urheilu on kärkituote
Vaikka Taitoluisteluliitto laventaa harrastajamäärää, uudistusta ei tehdä huippu-urheilun kustannuksella. Huippu-urheilulle kuuluvat kilpailukykyiset olosuhteet sekä pitkäjänteinen ja vaikuttava tukijärjestelmä, jossa tunnistetaan potentiaaliset yksilöt ja joukkueet.
– Huippu-urheilu on lajimme kärkituote, jonka kautta saamme myös medianäkyvyyttä.
Huippu-urheilun merkityksen varmistaminen on uuden strategian ydintä. Tänä vuonna aloittaa asiantuntijaryhmä, joka tekee ehdotuksia huippu-urheilun roolin terävöittämiseen ja kirkastamiseen.
”Huippu-urheilu on lajimme kärkituote, jonka kautta saamme myös medianäkyvyyttä.”
– Tämän vuoden painopisteenä on huippu-urheilun kokonaisuuden tutkiminen ja sen asemointi lajiperheessä. Haluamme olla valmiita vuoden 2026 olympialaisiin ja niitä seuraaviin olympialaisiin Ranskan Alpeilla 2030. Milano-Cortinan olympiavalmennettavista on jo koottu tukiryhmä, johon on nostettu edustuskelpoisia ja potentiaalisia olympiaedustajia.
– Panostamme ryhmän valmentautumiseen ja taloudellisiin resursseihin. Luomme heille mahdollisimman hyvät olosuhteet.

Muodostelma kohti olympialaisia
Huippuluistelua on tarkoitus saada muutenkin entistä paremmin näkyviin. Muodostelmaluistelun puolella on jo käynnistynyt Synchro Tour -kilpailujärjestelmä, joka mahdollistaa kaupallista tekemistä muodostelmaluistelun ympärillä.
– Myös muille lajeillemme on suunniteltu Cup-järjestelmää, joka toisi niille lisää näkyvyyttä ja urheilijoille taloudellista tukea menestyksensä mukaan.
”Tuntuu, että perusteita sille, miksi muodostelma ei olisi olympialaji, on aivan liian paljon.”
Tärkeä osa huippu-urheilun kokonaisuutta on muodostelmaluistelun vieminen olympialaisiin. Pitkänen on mukana kansainvälisessä työryhmässä yhdessä ISU:n lajin kärkimaiden kanssa viemässä keskustelua eteenpäin niin, että muodostelmaluistelu nähdään viimeistään vuoden 2034 talviolympialaisissa Salt Lake Cityssä.
– Projekti on erittäin haastava ja pitkä. Tuntuu, että perusteita sille, miksi muodostelma ei olisi olympialaji, on aivan liian paljon. Ne ammutaan kuitenkin alas kohta kohdalta niin, että tavoitteemme saavutetaan.

Turvallinen harrastus jokaiselle
Yhdessä tekemisessä korostuu erityisesti lasten viihtyminen harrastuksen parissa ja harrastuksen turvallisuus.
– Haluamme, että yhdessä tekeminen olisi kivaa. Lajiimme saattaa helposti tulla sellaista negatiivista kilpailullisuutta aika aikaisessa vaiheessa. Silloin lapset ja nuoret voivat tuntea itsensä syrjäytyneiksi ryhmän sisällä. Kun yhdessä tekeminen paranee, ryhmäkulttuuri kehittyy ja harrastuksessa viihdytään paremmin. Kilpaileminen on tärkeä ja luonteva osa lasten ja nuorten harrastamista, mutta sen täytyy tapahtua oikealla tavalla.
”Kaikkien tehtävien pitäisi tukea hyvinvointia sekä laadukasta ja terveellistä lapsen ja nuoren liikkumista.”
Uudet suuntaviivat korostavat turvallista ja terveellistä kulttuuria sekä valmennusosaamisen kehittämistä.
– Ohjaamisen ja valmennuksen pitää heijastaa arvojamme niin lasten luistelukouluissa kuin kilparyhmissä. Toimintamme keskiössä on lasten ja nuorten hyvinvointi sekä laadukas liikunta – samalla kun kasvatamme tulevaisuuden huippuluistelijoita.
Lasten luistelun linjaus on syntynyt hyvin merkittävän ja laaja-alainen yhteistyön tuloksena. Lajimme eri asiantuntijat ovat olleet tiiviisti mukana linjauksen laatimisessa. Vaikutteita on haettu myös muista taitolajeista ja olympiakomitealta.
– Linjauksen tärkeä tehtävä on puuttua myös lajiemme kustannuksiin. Haluamme sen avulla pienentää lajin kustannuksia ja vähentää sitä kautta syntyvää eriarvoisuutta. Pienimmille luistelijoille emme suosittele leireilyä ja kilpailemista ulkomailla, koska uskomme ja tiedämme, että suomalainen systeemimme on varmasti riittävän laadukas määrätyille ikäryhmille.
Lajisiirtymät sujuviksi
Taitoluistelun lajit ovat palkitsevia mutta vaativia. Liian usein luistelija päätyy lopettamaan kokonaan, jos harrastus siinä omimmassa lajissa ei enää tunnu hyvältä.
– Kehitys on pyramidin muotoinen. Aluksi mukaan tulee paljon harrastajia, mutta heitä jää tasaisesti pois matkan varrella. Jos eteneminen yhdessä lajissa vaikeutuu, pyrimme aktiivisesti siirtämään luistelijoita lajista toiseen. Näin voimme torjua tulevaisuudessa paremmin drop-out-ilmiötä. Osa vastuullisuutta on myös se, että urheilijan ja harrastajan elinkaari lajissamme olisi mahdollisimman pitkä.
Yksinluistelun lisäksi vaihtoehtoja tarjoavat esimerkiksi jäätanssi, muodostelmaluistelu ja soolojäätanssi. Lajin parissa voi jatkaa myös ohjaajana, valmentajana tai arvioijana. Kaikkiin vaihtoehtoihin on tarjolla koulutusta. Myös seuratyö ja talkoot kaipaavat kipeästi tekijöitä.

Strategiasta yhteinen ponnistus
Jouko Pitkänen aloitti liiton puheenjohtajana kaksi vuotta sitten. Hänen ensimmäinen vuotensa puheenjohtajana oli rakenteellisen muutoksen vuosi. Olimme juuri päässeet koronan aiheuttamista hiljaiselon vuosista. Syntyi myös ymmärrys siitä, että yhteiskunta tukee urheilua tulevaisuudessa vähemmän, koska taloudelliset voimavarat ovat vähissä.
– Oli tutkittava, ovatko meidän resurssimme oikein mitoitettuja ja onko kokonaisuutemme taloudellisesti toimiva. Teimme silloin ensimmäiset rakenteelliset muutokset, mikä johti henkilökunnan vähentämiseen ja tehtävien muutoksiin.
– Taitoluisteluliiton toimistossa työskentelee erinomainen kahdentoista osaavan ammattilaisen henkilöstö, jolle olen suuresti kiitollinen tästä yhdessä tehdystä työstä. Salla Mäkelän johdolla olemme löytäneet uuden vaiheen ja tunnelman, jonka päälle rakennamme entistä menestyvämmän taitoluistelun tulevaisuuden.
Toinen hankkeen rakennusvuosi käytettiin strategian valmisteluun. Siitä haluttiin pitkän matkan tiekartta siitä, mihin tähdätään ja millä toimilla. Tänä ja ensi vuonna strategia jalkautetaan.
Seurat otettiin vahvasti mukaan strategian valmisteluun. Seuratapaamisissa yhdeksällä paikkakunnalla tavoitettiin yli 300 seuratoimijaa lähes kaikista 76 jäsenseurasta. Lisäksi strategian teemoja käsiteltiin seuraseminaareissa.
Strategisia pääteemoja valmistelemassa työskenteli viisi asiantuntijaryhmää. Työhön osallistui myös arvioijia, valmentajia ja urheilijoita.
Verkossa käytiin avoimia keskusteluja, joihin kuka tahansa saattoi antaa omia ehdotuksiaan.
Suunnittelussa tehtiin yhteistyötä Kanadan liiton ja Olympiakomitean kanssa. Myös voimistelu, cheerleading ja jääkiekko ovat olleet sisarlajeina keskustelussa mukana.
– Näin lajien kesken on kokemuksia pölytetty ristiin. Laaja-alaisesti tehdystä työstä on syntynyt yhteinen näkemys. Tässäkin mielessä yhdessä on teemana toteutunut, Pitkänen kiteyttää.
Koko Suomi luistelee ja parhaat maailman huipulla on silti lajin ytimen kiteyttävä tunnuslause.
– Se on edelleen erittäin hyvä. Olemme kiitollisia kaikille aiemmille toimijoille sen toteuttamisesta. Haluamme laajentaa luisteluharrastusta matalan kynnyksen periaatteella läpi Suomen. Mutta samalla haluamme nähdä, että parhaat urheilevat maailman huipulla.
Vakaa talous ja tulosvastuu
Toimintaympäristön muutosvoimat haastavat taitoluistelua niin kuin kaikkea urheilua ja harrastamista. Taloudellinen kuva on kääntynyt, ja yhteiskunnan tilanne on taloudellisesti vahvasti heikentynyt. Murros on vaatinut miettimään, miten taloudellisesti selvitään.
– Olemme tehneet hyvää työtä talouden vakauttamiseksi. Meillä on liitossa vakaat voimavarat, ja siitä on kiittäminen aiempia viisaita päättäjiä. Olemme pystyneet keräämään hyvää taloudellista pääomaa, mikä varmistaa sen, että pystymme toimimaan tulevinakin vuosina hyvin organisoidusti ja laadukkaasti.
Strategia ei kuitenkaan ole mikään toiveiden tynnyri.
– On keskityttävä olennaiseen ja priorisoitava tekemiset. Syvällinen strateginen tarkastelu on elinehto, sillä yhteiskunta on ollut sellaisten muutosvoimien kourissa. Niukkuutta joudutaan jakamaan eikä vanhalla tekemisellä saada huomisen tuloksia aikaan.
Monilajiseuroissa tulevaisuus?
Strategialla on myös mitattavat tavoitteet. Vuoden 2024 loopussa luistelupasseja on 15 774, ja vuosikymmenen loppuun mennessä tavoitellaan 20 000 luistelupassia. Jäsenseurojen määrän odotetaan kasvavan 76:sta ainakin 80:een.
Suomen kartalta kartoitetaan kaikki jäähallit ja tutkitaan, onko niiden läheisyydessä urheiluseuroja. Suunnitelmissa on lähestyä esimerkiksi jääkiekkoseuroja ja tiedustella, olisiko niillä mahdollista perustaa alajaosto taitoluistelulle.
– Monilajiseurat saattavat olla tulevaisuuttamme, Pitkänen ennakoi.