Tietoa lajista

Opinnäytetyöstä tukea luistelijoiden harjoitteluun

Mobiilisovellus ohjeistaa monipuoliseen alkuverryttelyyn

19 huhtikuun, 2021 Annastiina Hemmi Romulus Peltosen ja Josefiina Puiron kotialbumit

Nuorten Projektiryhmän luistelijat saivat maaliskuussa käyttöönsä uuden, varta vasten taitoluistelijoille suunnitellun alkuverryttelykokonaisuuden, joka toimii puhelimeen ladattavan sovelluksen kautta.

Alkuverryttelykokonaisuuden ovat suunnitelleet Haaga-Helian ammattikorkeakoulun opiskelijat Elli Hämäläinen ja Emmi Silvonen opinnäytetyössään: Nuorten taitoluistelijan omatoiminen alkuverryttely – mobiilisovellukseen soveltuva ohjeistus. Kumpikin valmistui joulukuussa 2020 liikunnanohjaajaksi (AMK).

Sovellus sisältää harjoituksia neljästä luistelijoille tarkoitetusta teemasta: yleinen verryttely, kehonhallinta, liikkuvuus sekä rotaatio ja räjähtävyys.

– Ideana oli tehdä jotain toiminnallista ja uutta, johon voimme ottaa teknologian mukaan. Mobiilisovellus tuli ensimmäisenä mieleen, Emmi Silvonen avaa opinnäytetyön aiheen valinnan taustoja.

Vierumäellä oli kehitetty jo Happy Healthy People -niminen sovellus työhyvinvoinnin digitaaliseksi työkaluksi.

– Saimme hyödyntää jo valmiiksi olemassa olevaa sovellusta, joten pystyimme alusta alkaen keskittymään sisällöntuottamiseen ja liikepankin kehittämiseen, Emmi jatkaa.

Digitaaliselle palvelulle ja ohjeistuksille onkin viimeisen vuoden aikana tullut tilausta, kun omatoimisen harjoittelun rooli on kasvanut huomattavasti.

– Aiheesta tuli ajankohtaisempi kuin uskoimmekaan, Elli toteaa.

Eri lajitaustat yhteistyön vahvuutena

Elli Hämäläisellä on 16 vuoden mittainen taitoluistelutausta, ja hän toimii edelleen luistelun parissa arvioijana. Sen sijaan Emmi Silvosen tausta on voimistelun ja tanssin parissa, nykyisin koreografin tehtävissä.

– Tykättiin ajatuksesta, että lajeissa tarvitaan samanlaisia fyysisiä ominaisuuksia ja oheistreeni on loppupeleissä hyvin samanlaista, Elli avaa.

Luistelun harjoittelurutiinit, vaatimukset ja termistö olivat tuttuja Ellille, kun taas Emmiltä tuli erilaista ja uutta näkökulmaa taitoluistelijoille suunniteltuihin liikkeisiin. Toiveena oli, että saadaan tutumpien liikkeiden rinnalle myös uusia liikkeitä.

– Esimerkiksi ponnistusvoimatreeni on todella tärkeää sekä tanssi- että luistelulajeissa. Mietittiin yhdessä lajeihin soveltuvia samantyylisiä liikkeitä, mutta eri twistillä, Emmi kertoo.

Alkuverryttely virittää treeniin

Alkuverryttelyn merkitystä urheilijalle ei voi vähätellä. Verryttelyn avulla lihakset lämpenevät sekä muuttuvat elastisemmiksi ja liikkuvammiksi, jonka myötä ennalta ehkäistaan myös loukkaantumisia ja urheiluvammoja.

– Perehdyimme syvemmin alkuverryttelyn merkitykseen harjoittelussa, ja ymmärsimme, miten helposti hyvä verryttely kuitenkin unohtuu, vaikka sen hyödyt kyllä ymmärretään ja tiedostetaan, Emmi pohtii.

Alkuverryttely tarjoaa myös hyvän tilaisuuden opetella uusia liiketaitoja. Taitoluistelussa esimerkiksi hyppyjen ja niiden tukiharjoitteiden toistaminen maalla on tärkeää.

– Halusimme enemmän teknistä treeniä osaksi lämmittelyä, joten lajikohtaisia liikkeitä sisällytetään lihasten lämmittelyyn, Emmi ja Elli kertovat.

Nuorten Projektiryhmään kuuluva 12-vuotias Josefiina Puiro on ehtinyt käyttää jo kuukauden päivät verryttelyappiä.
Nuorten Projektiryhmään kuuluva 12-vuotias Josefiina Puiro on ehtinyt käyttää verryttelysovellusta jo kuukauden päivät.

Taitoluistelijoiden liikepankin kehittänyt kaksikko tuo esiin myös tärkeän pointin, joka liittyy jääajan optimointiin.

– Jääajat ovat monesti lyhyitä, joten kun alkuverryttelyyn keskittyy huolellisesti, ei jääaikaa tarvitse enää käyttää lämmittelyyn, kaksikko toteaa.

Digitalisaatio yltää myös urheiluun

Sovellus sisältää harjoituksia neljästä luistelijoille tarkoitetusta teemasta: yleinen verryttely, kehonhallinta, liikkuvuus sekä rotaatio ja räjähtävyys. Kaikki teemat on valittu erityisesti luistelijoiden fysiikkaa ja tarpeita ajatellen.

11-vuotias Romulus Peltonen kertoo, että uudesta sovelluksesta saa hyviä vinkkejä alkuverryttelyyn.
11-vuotias Romulus Peltonen kertoo, että uudesta sovelluksesta saa hyviä vinkkejä alkuverryttelyyn.

– Käytännössä urheilija valitsee jokaisesta osa-alueesta 4–5 harjoitetta, jotka suoritetaan alkuverryttelyn aikana. Yhteensä verryttely koostuu 16–20 harjoitteesta, ja lopuksi harjoitus kuitataan tehdyksi nappia klikkaamalla, Emmi kertoo.

Sovelluksesta löytyy kirjoitettujen ohjeiden lisäksi myös videot, joissa malleina toimii taitoluistelijoita. Videot auttavat urheilijoita harjoittelemaan oikeaoppisesti myös itsenäisesti ja puhelimesta liikkeet on helppo tarkistaa.

”Paperiset ohjeet rytistyvät helposti laukun pohjalle ja jäävät lopulta hyödyntämättä.”

– Paperiset ohjeet rytistyvät helposti laukun pohjalle ja jäävät lopulta hyödyntämättä, Emmi ja Elli muistelevat.

Monipuolisen liikepankin rakentaneet Emmi ja Elli näkevät sovelluksessa paljon potentiaalia ja kehittämismahdollisuuksia.

– Sovellukseen voisi sisällyttää vielä esimerkiksi elementtikohtaisia liikepankkeja, psyykkistä puolta tai mitä vaan. Joka tapauksessa digipuoli tulee olemaan yhä enemmän osana treeniä, Emmi ja Elli analysoivat.

Nuorten Projektiryhmä testijoukkona

Ensimmäisinä sovellusta ovat päässeet käyttämään Nuorten Projektiryhmän luistelijat, jotka ovat jo totutelleet uusiin alkuverryttelyrutiineihin kuukauden päivät. 11-vuotias Romulus Peltonen ja 12-vuotias Josefiina Puiro kertovat saaneensa paljon uutta tietoa sovelluksen myötä.

– Liikkeet ovat hyviä ja löytyy paljon vaihtoehtoja. Erityisesti rotaatioihin ja räjähtävyyteen liittyvät ponnistusvoiman liikkeet ovat olleet minulle hyödyllisiä, paljon hyppyjä alkuverkassaan tekevä Josefiina pohtii.

”Huomaa kyllä, miten iso ero on, kun tekee hyvän ja kunnollisen alkuverkan kuin että tekisi vain sinne päin tai ei ollenkaan.”

Kumpikin nuorista luistelijoista kertoo, että jäälle päästessä huomaa hyvin tehdyn verryttelyn.

– Jäälle mennessä on ollut valmis ja lämmin olo, Espoon Jäätaitureissa treenaava Josefiina sanoo.

– Huomaa kyllä, miten iso ero on, kun tekee hyvän ja kunnollisen alkuverkan kuin että tekisi vain sinne päin tai ei ollenkaan. Siinä on ihan valtava ero, Keravan Luisteluseuraa edustavaa Romulus Peltonen kiteyttää.

Monen mielessä saattaa käväistä, että eikö puhelin häiritse harjoittelua, kun muutenkin ollaan yhä enemmän ja enemmän erilaisten ruutujen äärellä?

– Itse en käytä edes puhelinta paljoa, eikä sitä tässäkään tarvitse koko ajan käyttää. Liikkeet jää mieleen, kun ne opettelee ajatuksella. Sovelluksesta voi sitten tarkistaa, jäikö jokin tekemättä, Romulus kertoo.


Happy Healthy People -mobiilisovelluksen taitoluistelu-osio julkaistiin syksyllä 2020. Mobiilisovelluksen materiaalit ovat käytössä Suomen Taitoluisteluliitolla, jonka kautta sovellusta pilotoidaan aluksi liiton omilla valmennusryhmillä ja sen jälkeen markkinoidaan mahdollisuuksien mukaan myös jäsenseuroille.