Tietoa lajista

Mitä tehdä, kun kilpailussa sattuu ja tapahtuu?

13 tammikuun, 2019 Kaisa Viitanen Stll

Mitä ihmettä tehdä, kun ohjelmamusiikki ei lähde soimaan, kun luistimen nauha rapsahtaa poikki kesken suorituksen tai kun kaadut sen verran pahasti, ettet pääse singahtamaan heti pystyyn? Perussäännöt on hyvä jokaisen luistelijan tietää.

Kansainvälisen luisteluliiton ISU:n sääntökirjoissa on sivukaupalla ohjeita siitä, miten kilpailijan tulee toimia, jos kisajäällä tulee ongelmia. Säännöissä on yksityiskohtaisia ohjeistuksia hyvin monenlaisiin tilanteisiin, mutta perussanoma niissä kaikissa on sama:

Reagoi heti. Keskeytä suoritus joko jo ennen ylituomarin pillin vihellystä tai viimeistään sen kuullessasi. Noudata ylituomarin antamia ohjeita.

Ohjelman keskeytymissäännöt

Taitoluistelua moititaan usein armottomaksi lajiksi, jossa kaikki voi palaa muutamassa minuutissa, jopa sekunnin osassa tuhkaksi. Kilpailusäännöt antavat kuitenkin lajista erilaisen kuvan: kun katastrofi iskee, konsteja on käytössä.

Taitoluistelussa ohjelman keskeytymissäännöt jakautuvat kahteen osaan sen mukaan, onko keskeytyksen syynä luistelijan toiminta ja varusteet vai kilpailijasta riippumattomat syyt.

Jälkimmäisistä tutuin on ohjelmamusiikin temppuilu, musiikki ei lähde ollenkaan soimaan tai se katkeilee ohjelman aikana. Jokainen taitoluistelun parissa viihtynyt muistaa myös hetkiä, jolloin kilpailuhalliin on iskenyt sähkökatkos tai palohälytys. Joskus pillin vihellykseen on syynä myös jäällä havaittu tai jäälle lennähtänyt ylimääräinen tavara.

Tällaiset syyt ovat kilpailijalle armollisia. Tapahtumahetkestä riippuen ohjelma yksinkertaisesti aloitetaan uudestaan joko alusta tai siitä kohdasta, mihin jäätiin. Jos keskeytys on pitkä, yli 10 minuuttia, tehdään uusi verryttely. Kilpailijaa ei myöskään rokoteta näistä sattumuksista keskeytysvähennyksellä.

”On hyvä muistaa, että alle 11 sekunnin keskeytyksestä ei siis rangaista.”

Silloin, kun syy keskeytykseen on luistelijassa tai hänen varusteissaan, normaalit keskeytysvähennykset ovat seuraavat: miinus yksi, jos keskeytys on kestänyt 11–20 sekuntia, miinus kaksi, jos keskeytys on 21–30 sekuntia, ja miinus 3, jos keskeytys on 31–40 sekuntia. On hyvä muistaa, että alle 11 sekunnin keskeytyksestä ei siis rangaista. Siinä ajassa monesti sitoo luistimennauhan uudelleen solmuun.

Tuomari keskeyttää luistelijan ohjelman puhaltamalla pilliin.

Jos kilpailija uskoo selviävänsä hämmingistään maksimissaan 40 sekunnissa, hänen ei tarvitse erikseen ilmoittaa siitä kilpailun ylituomarille, vaan ohjelmamusiikin soitto jatkuu, ja luistelija hyppää heti kun mahdollista takaisin ohjelmaansa.

Mutta kilpailijalla on myös mahdollisuus hakea ylituomarilta keskeytyslupaa aina kolmeen minuuttiin asti. Silloin arviointiin tulee miinus viiden pisteen vähennys.

Yli 40 sekunnin keskeytysaikoja nähdään taitoluistelujäillä yleensä silloin, kun luistelijan varusteet hajoavat pahoin: luistinkenkä tai terä hajoaa tai pukua on ommeltava kokoon.

Vaikka myös loukkaantumisten yhteydessä on säännöissä perustaltaan sama pykälä – 40 sekuntiin asti voidaan odottaa ja kolmen minuutin keskeytystä voi pyytää – ylituomari on aina näissä tapauksissa suuressa vastuussa. Jos hän toteaa itse tai mahdollisuuksien mukaan lääkintähenkilöstön kanssa yhdessä tilanteen vakavaksi, ylituomari keskeyttää suorituksen heti.

Opettele nämä!

Kokeneet taitoluistelutuomarit tietävät, että yllätyksen hetkellä luistelijaan saattaa helposti iskeä paniikki.

– Pysy rauhallisena, saat kyllä apua, ja kaikesta selvitään, korostaa monille suomalaisluistelijoille tuomaripöydän takaa tuttu Tarja Ristanen.

Ristanen muistuttaa, että vaikka ylituomarin pillin vihellys tuntuisi kuinka yllättävältä tahansa, sen takana on tärkeä viesti: luistelijan turvallisuuden takaaminen ja kilpailun sujuva jatkuminen.

Tarjalla on myös käytännön neuvoja sekä luistelijoille että seuroihin.

– Urheilijalla on suuri vastuu omista varusteistaan, joten esimerkiksi luistinnauhojen kuntoon ja oikeaan nauhoittamiseen kannattaa todella panostaa kilpailupäivinä. Nauhat joko luistimen sisään tai teipaten kiinni varteen.

– Vaikka ohjelmamusiikit usein lähetetään etukäteen sähköisinä, kannattaa aina varata kilpailuihin ja vieläpä valmentajan mukana jään reunalle ohjelmamusiikki sekä cd- että usb-tallennettuna. Silloin ne varmasti ovat nopeasti saatavissa.

– Valmentajat ohjeistavat luistelijansa hyvin keskeytystilanteita varten, mutta ei olisi huono idea harjoitella näitä asioita myös porukalla. Esimerkiksi alkukauden ryhmä- tai joukkuetapaamisiin tällainen harjoittelu sopisi hyvin pikkupalaksi.

Taitoluistelussa ja muodostelmaluistelussa keskeytyssäännöt ovat perustaltaan samat, vaikka niissä pieniä eroavuuksia onkin. Lajien säännöt löydät näistä linkeistä: taitoluistelu, sääntö numero 515 ja muodostelmaluistelu, sääntö numero 965.