Tietoa lajista

Tuomareille työrauha

Malttia tulosten arvosteluun

2 maaliskuun, 2019 Marita Kokko Sari Niskanen

Muodostelmakilpailuissa kannustushuudot raikuvat ja joukkueliput hulmuavat. Kisan päättyessä kannustajien jännitys purkautuu ilona tai syvinä pettymyksen tunteina. Tunteet ovat täysin oikeutettuja, mutta tulosten arvioinnissa maltti on valttia.

Suomen Taitoluisteluliiton toiminnanjohtajan Outi Wuorenheimon jälkikasvu on mukana koripallossa, jääkiekossa ja taitoluistelussa. Siksi hän tuntee jääkiekon heitot puusilmäiselle tuomarille ja nuija-huudot rumpujen päristessä. Taitoluistelupiireissä urputus on hiljaisempaa.

– Mutina kisan jälkeen saattaa tosin olla vielä vaarallisempaa, sillä lapsi ottaa vanhempien tunteenpurkaukset totena. Toki lajissa kuin lajissa katsomon, eritoten vanhempien tulisi malttaa mielensä tuloksia arvioidessaan, ovathan he esimerkkinä lapsilleen. Luistelijoiden, valmentajien tai tuomareiden mollaaminen on erittäin kovan työn ja koulutuksen tuloksen aliarvioimista. He kaikki ansaitsevat arvostuksemme, Wuorenheimo sanoo.

”Kukapa meistä lajien parissa elävistä ei olisi tuntenut kiukkua tai pitänyt pisteitä epäoikeudenmukaisina.”

Mutta käsi sydämelle. Kukapa meistä lajien parissa elävistä ei olisi tuntenut kiukkua tai suurta surua ratkaisuista ja pitänyt pisteitä epäoikeudenmukaisina.

– Tunnepurkaukset rajuina hyökkäyksinä eivät kuitenkaan kuulu katsomoon tai tulosten pureskeluun iltateellä kotona. Kotona kuullut mielenilmaisut lähtevät helposti kulkemaan nuorten mukana ja kasvavat ja muuttuvat matkalla.

Outi Wuorenheimo muistuttaa, että taitoluistelussa toimii arvioinnin seurantajärjestelmä, jossa kilpailun ylituomari arvioi ja analysoi tuomariston toimintaa ja raportoi liiton tuomaritoimikunnalle.

– Poikkeuksia pisteissä seurataan ja toimenpiteisiin ryhdytään aina tarvittaessa. Mutta pisteitä ei jälkikäteen muuteta. Jos tuomari ei ole nähnyt tilannetta, esimerkiksi kaatumista blokin takareunassa, niin sille ei jälkikäteen voi mitään. Inhimillisiäkin virheitä voi sattua, siksipä tuomareita on useita, ja pistesaalis muodostuu keskiarvoista.

Tuomareille työrauha

Taitoluistelutuomari Pia Alhonen korostaa, että tuomarit arvioivat luistelijoiden suorituksia lajin kulloistenkin vaatimusten ja sääntöjen mukaisesti. Yleisön käytös ja kannustus kilpailutilanteessa ei pisteisiin vaikuta, ellei se häiritse luistelijoiden suoritusta ollen esimerkiksi näköesteenä tuomaristolle.

Jokaisella katsojalla saa ja pitääkin olla hänen mukaan omat mieltymyksensä ja mielipiteensä ohjelmista ja suorituksista, kunhan ei leimaa toisenlaisia mielipiteitä ja näkemyksiä vääriksi.

– Mutta jos et tunne sääntöjä, älä puutu arviointeihin. Tuomareillakin voi olla toisistaan eriäviä pisteitä, mutta jokaisen ratkaisut tapahtuvat sääntöjen puitteissa.

Tuomarina Alhonen muistuttaa, että Kansainvälisen Luisteluliiton sääntökirjan Constitution and General Regulations -sääntöjen pykälässä 125 todetaan yksiselitteisesti, että kilpailijoilta, seuroilta ja niiden edustajilta sekä kilpailijaa edustavalta kolmannelta taholta on tuomareiden julkinen arvostelu kielletty, pahimmillaan kilpailija – joukkue tai yksinluistelija – voi saada sanktiona tuomiona hylkäyksen kilpailusta.

Kannustetaan reilusti kaikkia ja jätetään arviointi tuomareille.

Kannustetaan reilusti kaikkia ja iloitaan yhdessä onnistumisista niin koti- kuin ulkomaan kisoissa.

Arvaa oma tilasi, anna arvo toisellekin on hyvä suomalainen sananlasku, jotka noudattamalla kaikille on hyvä olla kilpailutilanteissa. Silloin liput liehuvat kaikille, suoritukset palkitaan suosionosoituksin kaikille ja pisteet otetaan vastaan tyynesti – vaikka ne eivät miellyttäisikään.

Pia Alhosen muistelee lämmöllä kauden ensimmäistä muodostelman valintakisaa.

– Ensimmäisessä valintakisassa tunnelma oli mahtava! Uudet, kekseliäät elementit hämmästyttivät, ja ohjelmat nostivat ihailevia kohahduksia kaikilta ja kaikkialla katsomossa. Kannustus ja fanitus oli tasapuolista kaikille, seurasta ja sarjasta riippumatta!


Lue lisää muodostelmaluistelun arvioinnista ja elementeistä.