Etävalmennus pelasti muodostelman Kokkolassa
Riina Muotka valmentaa kotoaan Kouvolasta
Noviisijoukkue Ice Sparkles oli jäädä ilman valmentajaa, kun Riina Muotka muutti Kokkolasta Kouvolaan. Tilanteen pelasti joukkueenjohtaja Anu Kauppila keksimällä avuksi etävalmennuksen. Onnistuihan keväällä etäkoulukin, miksei nyt valmennus.
Elämä tuo yllätyksiä. Riinan piti itse asiassa olla pidempäänkin Ice Sparklesin valmentajana Kokkolassa, mutta puolison tie vei jääkiekkovalmentajaksi Kokkolasta Kouvolaan.
Kokkolan Taitoluistelijat yritti ensin hakea Riinalle seuraajaa, mutta hakemuksia ei tullut. Kokkola on pieni paikkakunta, minkä Anu Kauppila arvelee vaikuttaneen mielenkiinnon puutteeseen.
Riina oli kyyneleet silmissä jättämässä hyvästejä joukkueelle, kun Anu väläytti etävalmennusta. Valmentaja on sitoutunut joukkueeseen ja tarttui haasteeseen. Hän halusi juuri kansalliseen noviisisarjaan nousseelle joukkueelleen mahdollisuuden jatkaa.
– Itsekin siirryin täysin etätöihin ja havaitsin, miten monta asiaa voi oikeasti hoitaa etänä.
Ymmärsimme molemmin puolin, että etävalmennuksessa olisi haasteita, mutta usein uusi tuo mukanaan myös etuja, Anu perustelee ideaansa.
Joukkueenjohtaja oli valmis ratkomaan uuden valmennustavan haasteita, koska hän haluaa kokeilla uutta eikä ainakaan tuomita mitään ennalta.
– Vaikka ratkaisu toi mukanaan teknisiä haasteita, tytöille se asetti hyvän haasteen olla tosissaan läsnä ja kuunnella tarkkana. He olivat heti valmiita uuteen ja onnellisia saadessaan pitää Riinan.
Kuvayhteys tabletein
Etävalmennuksen teknistä toteutusta varten hankittiin kaksi tablettia, joihin Anu ja aviomiehensä Tero Luokkala järjestivät yhteydet, sähköpostit ja zoomit. He ovat myös ainakin aluksi paikalla vastaamassa tekniikasta etäharjoituksissa. Kunhan järjestelmä on rutiinia, huolehtivat tableteista joukkueesta valittavat tytöt.
Riina valmentaa etänä kerran viikossa sekä oheiset että jääharjoituksen. Tapahtumia jäällä kuvataan jalustalle asetetulla tabletilla kaukalon päädystä. Tästä kulmasta etävalmentaja näkee elementit ja kuviot. Toinen tabletti välittää kuvaa jään laidalta. Sen kautta Riina näkee joukkueen ja joukkue valkkunsa.
”Kokkolassa koko seura ja sen valmentajat arvostavat ja haluavat edistää myös muodostelmaluistelua.”
Jokaisen osa-alueen suorituksen jälkeen luistelijat tulevat salamana jään laidalle ottamaan vastaan palautteen ja keskustelemaan. Valmentaja pystyy tässä vaiheessa antamaan välittömiä ohjeita myös yksittäisille luistelijoille.
Paikan päällä jäällä on etätilanteissakin valmentaja Sini Virtanen, joka jo viime kaudella oli Riinan apuvalmentajana. Hänen työnsä on Riinan mukaan ehdoton lisä tässä tavassa toimia.
Riina valmentaa joukkueen ohjelmaharjoituksia. Sini vastaa muista muodostelmatunneista.
Tekniikkaa tytöille opettaa seuran päävalmentaja Ulla Papp, kansainvälisesti tunnettu yksinluistelun valmentaja.
– Ulla piti jo koko viime kauden tekniikkavalmennusta tytöille. Kokkolassa koko seura ja sen valmentajat arvostavat ja haluavat edistää myös muodostelmaluistelua, Anu painottaa.
Vastuuta ja paneutumista
Etäyhteydessä valmentajan ohjeiden tulee Riinan mukaan olla niin selkeitä, että luistelijat ymmärtävät viestit yksiselitteisesti. Hän käyttää myös fläppitaulua ohjeidensa visualisointiin.
Riina katsoo etävalmennuksen edellyttävän, että valmentaja tuntee joukkueen.
– Kokkolassa loimme jo viime kaudella selkeät rutiinit, joilla harjoitella ja kilpailla. Ainut, mitä nyt säädetään, on valmennuksen tapa. Olisi todella työlästä, jos pitäisi lähteä etävalmennukseen uuden joukkueen kanssa nollasta.
Etävalmennus vaatii paljon myös joukkueelta. Luistelijoiden pitää myös sitoutua kurinalaisuuteen. Tabletilta valmentajan olisi vaikeaa kehotella tulemaan kuuntelemaan tai menemään paikoilleen.
Jos yhteys pätkii tai kuva ja ääni kulkevat eri aikaan, se lisää haastetta. Mutta kun kaikki toimii ja kuvat pyörivät, homma luistaa.
– Meillä on joukkueellinen tyttöjä, jotka ovat todella itsenäisiä, omatoimisia ja vastuuntuntoisia. He osaavat ottaa vastaan ohjeistukset, vaikka valmentaja ei olekaan vieressä sparraamassa tyyliin tee, tee, tee ja mene, mene, mene. Kun annan ohjeet, joukkue rientää asemiinsa, ja saman tien painetaan play, hän kuvaa.
Toimintatapa vie valmentajalta paljon aikaa, mutta aikaa vie valmistelu tavanomaisessakin valmennuksessa.
– Kaksituntisen etävalmennuksen jälkeen on paljon väsyneempi kuin jäällä toteutettujen tuntien jälkeen. Etänä pitää keskittyä ihan eri tavalla ja miettiä tosi tarkkaan, kuinka ohjeistaa.
Tekniikkakin säätää tilanteita. Jos yhteys pätkii tai kuva ja ääni kulkevat eri aikaan, se lisää haastetta. Mutta kun kaikki toimii ja kuvat pyörivät, homma luistaa.
Korona-aika on jo vaatinut pitämään yhden tunnin niinkin, että paikalla oli vain Riina tablettien kautta ja tietysti Anu ja Tero tekniikkaa hoitamassa. Siitäkin selvittiin Anun mukaan ihan hyvin.
Yhteistyötä ympäri maan
Riina luonnehtii 17 luistelijan Ice Sparkles -joukkuettaan sitoutuneeksi ja motivoituneeksi. Vaikka tytöt ovat taitavia, vaatii noviisisarja tekemään vielä paljon töitä.
– Uskon, että kuulumme tähän sarjaan ja onnistumme siinä, hän toteaa.
Kauden ohjelmamusiikki on Aladdin-elokuvasta. Koreografian siihen on tehnyt helsinkiläinen Paula Vartia-Danska. Ohjelma on laadittu 14 luistelijalle.
Paula ja Riina tutustuivat valmentajina Kuopiossa. Riinalle Kuopio on kotikaupunki, jossa hän ennen valmentajan uraa luisteli SM-junioreihin asti. Ex-MIU Paula taas valmensi kuopiolaisia opiskellessaan Kuopion lääketieteellisessä.
Nyt kaksikko on jo ehtinyt vetää yhdessä joukkueen tehopäivän elokuussa Kalajoella.
– Paulan kanssa olemme tehneet Kuopionkin aikoina tavallaan etävalmennusta. Paula työskenteli jo lääkärinä Helsingissä ja kommentoi videoilta niin joukkueen kuin yksittäisten luistelijoidenkin suorituksia, ei kuitenkaan livenä.
Riinan ja joukkueen yhteys vahvistuu tehopäivissä ja kisoissa, joissa ollaan kasvokkain. Ensimmäiset kansallisten joukkueiden kisat ovat marraskuun alussa Jyväskylässä. Riina osallistuu kilpailuihin nyt kahden joukkueen kanssa, sillä uudessa kotikaupungissa tarvittiin valmentajaa aikuisjoukkueelle.
– Minulla on kisaamassa Ice Sparkles Kokkolasta ja Black Pearl Kouvolasta. Onneksi ne ovat eri sarjoissa, Riina kertoo.
Yhteishenki vain kasvaa
Etävalmennus sopii Anun mukaan joukkueen draaman kaareen.
– Vaikka ei ole ollut helppoa harrastaa muodostelmaluistelua Kokkolassa, tytöt ovat aina jaksaneet yrittää ja tavoitella unelmiaan. Heillä on aina ollut hyvä yhteishenki, ja yhdessä tekeminen tässä vain korostuu.
Ice Sparkles saa harjoitteluvuoroja Anun mukaan hieman haasteellisiin aikoihin, esimerkiksi lauantaisin kello 19.00–21.00, mutta Kokkolassa ei oloja murehdita.
Kokkolassa on jäähalli ja harjoitushalli. Nyt kaupunki suunnittelee hybridiareenaa, jonka yhteyteen on tulossa jäähallin laajennus. Joukkueenjohtajan silmissä siintävätkin jo huomattavasti paremmat olosuhteet.