Ensikertalaisia ja kokeneita konkareita
Keitä näemme muodostelman MM-jäällä?
Helsingin MM-kilpailut ovat jään tasolla kuin ikivanha morsiamen pukukoodi. Mukana on sekä paljon uutta että myös vahvasti vanhaa, joukossa ripaus sinistä ja lainattuakin. Mielenkiintoisena MM-untuvikkona nähdään tänä keväänä Kiinan joukkue. Monille haikea pala on se, että Ruotsi puuttuu kokonaan kisoista.
Muodostelmaluistelu on kotoisin Pohjois-Amerikasta. Laji syntyi Yhdysvaltain puolella Ann Arborissa Michiganissa jo vuonna 1956. Kanadassa ja USA:ssa on edelleen eniten muodostelmajoukkueita koko maailmassa.
Ensimmäiset USA:n mestaruuskilpailut järjestettiin kuitenkin vasta 1984. Nyt maassa on 650 muodostelmajoukkuetta. Kansainvälisellä tasolla kilpailee 17 noviisi-, 16 juniori- ja 6 seniorijoukkuetta. Maan mestaruuskilpailuihin osallistuu 96 joukkuetta kahdeksalla tasolla.
Lajin suosio kasvaa jatkuvasti, joskin innostusta eteläisissä osavaltioissa pyritään vielä lisäämään. Suosiosta huolimatta laji ei saa paljon näkyvyyttä mediassa. NBC Gold kuitenkin striimaa kansainvälisen tason junioreiden ja senioreiden kilpailut. Se on kanava, jolta maassa seurataan myös MM-kilpailut Suomesta.
Yhdysvaltoja edustavat Helsingissä bostonilainen Haydenettes ja Skyliners New Yorkista.
Haydenettes on viisinkertainen MM-pronssimitalisti, joka on osallistunut kaikkiin lajin MM-kilpailuihin. Se voitti maansa mestaruuden nyt jo 27. kerran. Skyliners pisti maan ikimestarin tiukoille voittamalla mestaruuskilpailujen lyhytohjelman. USA:n hopeamitalisti osallistuu nyt toista kertaa MM-kilpailuihin.
Kanadalla on maailman vanhin ja suurin lajiliitto Skate Canada, jonka piirissä on 180 000 luistelijaa. Maassa on 1200 taitoluisteluseuraa, joiden joukossa on 23 muodostelmaluistelun suurseuraa.
MM-kilpailuihin saapuvat Kanadan edustajiksi ensikertalaisena tuore joukkue Nova (artikkelin kuvassa) sekä kansainvälisesti tunnettu Nexxice, joka tunnetaan huipputason askelistaan ja kaaristaan.
Ontariolainen Nexxice on kaksinkertainen lajin maailmanmestari, jolla on myös kaksi MM-hopeaa ja kaksi MM-pronssia. Tällä kaudella Kanadan mestaruuden nappasi kuitenkin Nova, joka on tehnyt läpimurron lajin terävimpään kärkeen tällä kaudella.
Muissa Amerikan mantereen maissa muodostelmaluistelua ei juuri tunneta. USA:n eteläinen naapuri Meksiko on yrittänyt muodostelmaperheeseen, mutta tälläkään kaudella ei siellä saatu MM-joukkuetta kokoon. Meksiko osallistui viimeksi MM-kisoihin 2016.
Kiina MM-uutuutena
Vaikka Japani kuuluu taitoluistelun suuriin maihin, muodostelmaluistelun suosio maassa on vieläkin hyvin piskuista. Noin 127 miljoonan ihmisen maassa on tätä nykyä vain hieman yli 20 joukkuetta, kun mukaan lasketaan myös harrastajajoukkueet.
Japani on kuitenkin ollut mukana MM-kilpailuissa alusta asti, vuodesta 2000 alkaen. Maan ainoan seniorijoukkueen nimi on tuttu lajifaneille: Jingu Ice Messengers. Jingujen tulossa Helsinkiin on perhevierailun tuntua, sillä joukkueen valmentajan ja koreografin Tomoyo Sekiguchi haki oppinsa luistelemalla muutaman kauden Marigoldin riveissä.
Kauden todella odotettuna MM-untuvikkona esiintyy Kiina. Maassa on ollut kiinnostusta muodostelmaluistelun kehittämiseen, mutta ISU-johtoiset kehitysohjelmat nuupahtivat taannoin alkuunsa pääosin poliittisista syistä. Nyt Kiinassa yritetään uudelleen. Tärkeä selittäjä Kiinan tulolle juuri tänä vuonna MM-jäälle on käynnissä oleva Kiinan ja Suomen talviurheilun teemavuosi.
Kiinan MM-edustajasta ei ennakkoon tiedetä oikeastaan mitään. Mutta joukkueen kotikaupunki, lähes seitsemän miljoonan asukkaan Harbin on Kiinan tunnetuimpia talviurheilun ja myös luistelun valmennuspaikkakuntia, joten odotustaso ainakin joukkueen jäsenten perusluistelutaidosta on korkealla.
Venäjä vie vai viekö?
Venäjän taitavat luistelijat ovat herättäneet huomiota muodostelmaluistelun kansainvälisissä kilpailuissa jo pitkään. Koreografoissa ja teknisten vaatimusten täyttämisessä joukkueet jäivät kuitenkin pitkään pohjoisamerikkalaisista, ruotsalaisesta ja suomalaisista joukkueista. Laji on kuitenkin kehittynyt entistä enemmän kohti yksilötaitoja, ja viimeiset viisi vuotta venäläiset joukkueet ovat nousseet kohinalla kohti kärkeä.
Vuonna 2017 pietarilainen Team Paradise otti ensimmäisen maailmanmestaruutensa ja seuraavana vuonna jo toisen. Tällä kaudellakin Paradise on osoittanut olevansa valmis kilpailemaan voitosta Helsingissäkin. Venäjän toisena MM-joukkueena nähdään Tatarstan, maan mestaruuksien kakkonen ja talviuniversiadien kolmas.
Venäjän osaamista entistä laveammalla rintamalla lupaa kansainvälisestikin kilpailevien noviisi- ja juniorijoukkueiden määrä.
Nousuja ja notkahduksia
Eurooppa omi pohjoisamerikkalaisen uutuuslajin nopeasti 1980- ja 1990-luvulla. Euroopan edustus on ollut muodostelmaluistelun MM-kisojen alusta alkaen niin joukkueissa kuin mitalien määrässä vahva. Juuri nyt Euroopan muodostelmassa eletään kuitenkin keinahtelevaa, jopa myrskyisää aikaa.
Helsingin MM-kisojen suurin pettymys on se, ettei Ruotsi ole lainkaan mukana. Maan molemmat seniori-joukkueet, MM-kisojen menestynein joukkue Team Surprise ja sitä peesannut Team Boomerang hajosivat vuoden sisällä. Jäljelle jäi vain Boomerangin perustalta startannut uusi Team Unity.
Ruotsin Taitoluisteluliitto katsoi ensin, ettei joukkue ole tällä kaudella valmis lainkaan kilpailemaan, mutta Unitya on nähty muutamassa kansainvälisessä kilpailussa. Ruotsi ei kuitenkaan halua vielä tuoda sitä MM-jäälle, vaan joukkueen kasvatus jatkuu. Samalla Ruotsi panostaa nuorempien joukkueiden kehittämiseen, sillä maassa muodostelma on vielä pahasti lapsipuolen asemassa.
Myös parista muusta Euroopan maasta on kuulunut huolestuttavia uutisia.
Sveitsin Starlight on kokenut vaikeuksia, ja jossakin vaiheessa pelättiin jopa maan jäävän ilman MM-edustusta. Vaikka Sveitsissä on maan kokoon nähden kohtuullisesti muodostelmajoukkueita, tällä kaudella 29, Starlight on maan ainoa seniorijoukkue.
Espanja tuli MM-tasolle vasta muutama vuosi sitten, mutta muodostelman harrastus maassa on vielä niin minimaalista, että tällä kaudella MM- joukkuetta ei saatu kasaan.
Britannian tunnettu Team Viola hajosi kauden alussa. Maassa on nyt kolme seniorijoukkuetta ja niistä MM-kilpailuissa nähdään Nottinghamista kotoisin oleva Icicles.
Iloisia uutisia sen sijaan kantautuu useasta vielä kehittyvällä tasolla olevasta Euroopan muodostelmamaasta. Esimerkiksi Latviassa ja Puolassa tehdään kovaa työtä muodostelman nostamiseksi. Latvia on jo useana vuonna ollut mukana MM-kisoissa.
Moni Euroopan kehittyvä maa on saanut hyvää vetoapua muiden maiden, erityisesti Suomen osaamisesta. Suomalaisvalmentajat ovat käyneet kouluttajina, ja usea eri maiden ohjelmakin on suomalaisen koreografin työtä.
Etelässäkin osataan
Eteläinen pallonpuolisko ei ole muodostelmaluistelulle saati taitoluistelulle, lämmennyt, vaikka moderneja jäähalleja nykyisin rakennetaan sielläkin.
Poikkeus on Australia. Maassa on tehty sinnikästä työtä taitoluistelun kehittämiseksi, ja työ näkyy myös muodostelmassa. Vaikka joukkuemäärä on maan kokoon ja väkilukuun suhteutettuna vielä pieni, kaupungeissa muodostelman makuun pääsee jo pikkutilliäisenä ja harrastusta voi jatkaa tai sen jopa uutena lajina aloittaa myös aikuisiällä.
Australian edustusjoukkue MM-kisoissa on viime vuosina vaihdellut. Tänä vuonna MM-jäällä nähdään Brisbanesta kotoisin oleva Team Unity.
Moni lajifani arvailee, että seuraava uusi MM-kisamaa on Uusi-Seelanti. Maassa on jo kansallisen tason seniorijoukkueita, ja palo rakentaa kansainvälisen tason joukkue on kova.
Afrikan eteläkärjestä on muutamia kertoja tultu muodostelmaluistelun MM-jäälle, mutta nyt Etelä-Afrikassa on taas hiljaista, eikä maan joukkuetta nähdä Helsingissä. Mutta ei luovuteta, vielä toivoa Afrikan mantereen suhteen. Uusin muodostelman kehittäjä on Botswana.
Lue lisää Suomen edustajista, Helsinki Rockettesista ja Marigold IceUnitysta, Kaksi kovaa MM-kotijäällä -jutusta.