Tapahtumat

Helsinki Rockettes ja Marigold IceUnity

Kaksi kovaa MM-kotijäällä

21 maaliskuun, 2019 Kaisa Viitanen Elina Paasonen

Vaikka Suomi tekee kaikkensa saadakseen muodostelmaluistelun MM-vieraat viihtymään, kilpajäällä suomalaiset eivät aio olla turhan kohteliaita kisaisäntiä. Suomi luottaa kahden maailmanmestarijoukkueensa voimaan ja taitoihin mitaleista taisteltaessa. 

Suomen ykkösjoukkueena Helsingissä luistelee kolminkertainen maailmanmestari Helsinki Rockettes. Kolme MM-kultaa, kolme MM-hopeaa ja kolme MM-pronssia takavuosina voittanut joukkue lunasti MM-statuksensa huimaavan tasaisessa huippujoukkueidemme taistelussa SM-kilpailuissa Turussa maaliskuun alussa. 

”Kauden starttimme oli haastava. Ensimmäisestä valintakilpailusta jäi asioita hampaankoloon, toinen valinta meni ihan penkin alle.”

Rockettes tiesi SM-jäälle liukuessaan olevansa tietyllä tapaa pakkovoiton edessä. Kaksi pahinta kilpakumppania, Marigold IceUnity ja Team Unique, olivat vielä SM-kilpailujen jälkeen matkaamassa opiskelijoiden talviuniversiadeihin, jossa niillä oli vielä mahdollisuus tavoitella MM-paikkaan riittäviä pisteitä. Taitoluisteluliiton kriteerien mukaan vain Suomen mestarijoukkue saa MM-paikan ilman pistevertailuja ja samalla statuksen FIN1-joukkueena. 

Vaikka Helsinki Rockettesilla oli ennen SM-kilpailuja toiseksi parhaat SB-pisteet, sen alkukausi oli ollut vaihteleva.

Helsinki Rockettes
Helsinki Rockettes varmisti MM-kisapaikkansa voittamalla Suomen mestaruuden.

– Kauden starttimme oli haastava. Ensimmäisestä valintakilpailusta jäi asioita hampaankoloon, toinen valinta meni ihan penkin alle. Silloin oli usko lujilla. Onneksi kevään kansainväliset kilpailumme antoivat itseluottamiusta, joukkueen valmentaja Kaisa Arrateig sanoo.

– On ollut hienoa seurata, kuinka joukkue on kauden mittaan pystynyt viemään itseään eteenpäin, koko ajan paremmaksi ja paremmaksi. Totta kai valmentajana näen vielä paljon kehitettävääkin ennen MM-kisoja. 

Rockettesin tämän kauden lyhytohjelma on nimeltään ”Symphony of Passion”, ja se hyödyntää Edith Piafin tunnetuksi tekemää Hymni rakkaudelle -kappaletta. Moni lajifani näkee siinä Rockettesin tuttuja tavaramerkkejä: taitoa tulkita ja kertoa yhtenäistä, tiivistunnelmaista tarinaa. Vapaaohjelma ”Radio Waves” puolestaan on iloittelua ääni- ja samalla tempo- ja tunnelmamaailmassa. 

Kumpikin ohjelma on vaatinut joukkueelta paljon töitä kauden mittaan. 

– Lyhytohjelmassa joukkueelle on ollut pakko antaa aikaa, jotta ohjelman tulkinta on päässyt kasvamaan. Lyhyt on ohjelma, jota ei voi näytellä, siihen on päästävä sisään. Vapaassa taas joukkue on ollut alusta pitäen messissä, sen ilo ja huumori tekevät siitä hauskan luisteltavan. Mutta ohjelmassa olevat nopeat siirtymiset äänimaailmasta ja tunnelmasta toiseen vaativat tarkkuutta luisteluun ja tulkintaan. Sen hiomiseen on vielä ennen MM-kisojakin panostettava, Kaisa Arrateig arvioi. 

Uusi Rckt vaati aikaa 

Kulunut kausi on ollut Helsinki Rockettesille kasvun aikaa muutenkin. Toissa vuoden kesällä joukkueen kokoonpano uudistui lähes täysin. Viime kaudella uuden kokoonpanon joukkue joutui seuraamaan lajin MM-kilpailut kilpajään ulkopuolelta. Joukkueen kapteeni Nona Vihma näkee, että nyt, tämän kauden kuluessa, perhe on koossa. 

– Kun itse tulin Rockettesiin viitisen vuotta sitten, sain sujahtaa mukaan valmiiseen perheeseen, joka oli luistellut pitkään yhdessä ja jossa ryhmädynamiikka ja toimintakulttuuri olivat valmiina. Vuoden 2017 Colorado Springsin MM-kisojen jälkeen olemme joukkueena joutuneet opettelemaan paljon uutta ihan peruskommunikaatiosta alkaen. Alussa muovautuminen oli luonnollisesti aikaa vievää. 

”Tartuimme virheisiimme sen sijaan että olisimme miettineet sitä, miten yhdessä voimme kehittyä paremmiksi.”

Nonan mukaan Helsinki Rockettesissa näkyi vielä syksylläkin uuden, näytönhaluisen joukkueen merkkejä. 

– Esimerkiksi treeneissä olimme jopa liiankin rankkoja itsellemme. Tartuimme virheisiimme sen sijaan, että olisimme miettineet sitä, miten yhdessä voimme kehittyä paremmiksi. Nyt hyvä yhteispeli tässäkin asiassa jo toimii.

Nyt SAA harjoitella! 

Jokainen arvokisoihin valittu urheilija toistaa helposti haastatteluissa sitä, kuinka arvokisojen alla on tehtävä töitä, töitä ja töitä. Arrateig ja Vihma eivät tee poikkeusta. Heillä on kuitenkin sanomisessaan hieman tavallisuudesta poikkeava twisti. 

Kaisa Arrateig kuvaa asenteen muutosta hauskasti: 

– Suomen mestaruus ja MM-paikan varmistuminen on muuttanut meidän kaikkien ajatuksia. Ennen SM-kilpailuja tiesimme kaikki, meidän on PAKKO tehdä töitä. Nyt voi rennommin ajatella: ”Nyt SAA harjoitella.” 

Nona Vihma näkee MM-kisoja edeltävät viikot myös mahdollisuutena jokaisen joukkueen jäsenen kasvaa ilolla 

entistä suurempaan henkilökohtaiseen vastuuseen. 

– Me kaikki tiedämme esimerkiksi sen, että SM-kilpailuissa sattui ohjelmissa yhdelle jos toiselle pieniä henkilökohtaisia virheitä. Niihin jokainen kiinnittää huomiota, ja toistot tuovat varmuutta. 

Helsinki Rockettesin MM-tavoitteesta ei liene kenelläkään epäselvyyttä. 

– Edellisissä Suomen isännöimissä MM-kisoissa Rockettes luisteli maailmanmestariksi. Eiköhän ole selvää, että siinä on suurin unelmamme tälläkin kertaa, Kaisa Arrateig kiteyttää. 

Siperiasta kotikisoihin 

Jos taistelu Suomen mestaruudesta oli tiukka, Marigold IceUnityn ja Team Uniquen taistelu toisesta MM-paikasta opiskelijoiden talviuniversiadeissa Siperiassa, Venäjällä, oli henkeäsalpaava jännitysnäytelmä. Tällä kertaa pakon edessä oli Team Unique. Joukkue tiesi jo matkaan lähtiessään, että sen piti MM-paikka saadakseen voittaa Krasnoyarskissa kilpasisko Marigold ja vieläpä tuloksella, joka ylittäisi Marigoldin nimissä olevan kauden kär-kituloksen 229,56.

Team Unique taisteli tiikerin lailla, mutta tavoitteesta täyttyi vain puolet. Se kyllä kruunattiin universiadien voittajaksi, mutta voittopisteet jäivät niukan pisteen verran Marigoldin kauden parhaasta. 

Marigold IceUnityn MM-kisapaikka varmistui Universiadeissa Siperiassa season’s best -tuloksen perusteella.

Helppoa ei ollut matkalla myöskään Marigold IceUnityn osa. 

– Me luistelijat tiesimme, että tästä tulee sairaan tiukka taistelu. Puhuimme keskenämme, että tärkeintä on se, että pysymme yhdessä, tuemme toisiamme ja menemme yhdessä jäälle toteuttamaan ohjelmiamme niin hyvin kuin vain sekä yhdessä että yksilöinä pystymme, kertoo joukkueen kapteeni Camilla Sundgren ennakkotunnelmista. 

– Vähän harmittikin: pitääkö meidän joukkueen käydä kaikki kiertotietkin ennen kuin MM-paikka varmistuu. 

Helpotuksen määrää kilpailun ratkettua on vaikea sanoin kuvailla. Mutta siihen sopii sekä Camilla Sundgrenin että valmentaja Anu Oksasen joukkueesta käyttämä yleisluonnehdinta: ”periksiantamaton”. 

– Marigold on joukkueena periksiantamaton, määrätietoinen ja myös esimerkillinen. Olemme urheilijoina nöyriä, mutta kun menemme kilpajäälle, teemme kaikkemme voittaaksemme, emme anna tilaa keillekään muille, kapteeni selventää. 

Vauhti toi hiottavaa 

Helsinki Rockettesin tapaan Marigold IceUnity valmistautuu huhtikuun MM- kilpailuihin kotijäillään. 

– Universiadien jälkeisellä viikolla otimme vähän löysemmin, puristus oli ennen sitä kova, mutta mitä lähemmäksi MM-kisat tulevat, otamme luistelijoiden opiskelujen ja töiden sallimissa rajoissa lisää harjoitusaikaa. Pidämme myös tehopäiviä, Anu Oksanen sanoo. 

Valmentajan mukaan hiottavaa riittää etenkin olympiateemaisessa lyhytohjelmassa. 

Marigoldin lyhytohjelma ottaa kantaa muodostelman olympiastatukseen.
Marigoldin lyhytohjelma ottaa kantaa muodostelman olympiastatukseen.

– Ohjelmaan on kauden tullut voimaa, tarkkuutta ja vauhtia. Vauhdin myötä olemme viime kilpailuissa kokeneet teknisiä haasteita, kun kaikki tavoittelemamme vaikeustasot eivät ole toteutuneet. Nyt varmistamme sen, ettei näin käy MM-jäällä. 

Totta kai töitä riittää myös Transformers-vapaaohjelmassa, mutta se on Anu Oksasen mielestä ollut kauden ohjelmista helpompi alusta alkaen joukkueelle. 

– Se kuvastaa hienosti joukkueen taistelumentaliteettia ja uskoa omaan tekemiseen. Kilpailutilanteissa se on myös näyttänyt, että joukkueesta löytyy tsemppiä ja hermoa juuri silloin kun tarvitaan. 

Kasvamista yhdeksi 

Marigold IceUnity -joukkueen perusta on hyvin sama kuin viime kaudella. Tämä kausi kuitenkin laajensi joukkuetta. Joukkuevahvuus on nyt 25 luistelijaa, joista siis vain 16 kerrallaan pääsee kilpailukokoonpanoon. 

– Uusien luistelijoiden tulo syksyllä tarkoitti meille vanhoille haastetta: oli pidettävä tarkkaan huoli siitä, että kaikki tuntisivat alusta alkaen olevansa täysivaltaisesti mukana joukkueessa, kapteeni Camilla Sundgren sanoo.

– Syrjään jäämisen vaara tai edes pieni filis siitä on joukkueurheilussa otettava vakavasti. Jokaisen joukkueen jäsenen on tunnettava, että kaikki ovat yhtä tärkeitä ja että tavoitteisiin ei päästä ilman ihan jokaisen panosta.

Unelmasta totta 

Helsinki on monitasoinen unelmien ja niiden toteutumisen paikka Marigoldin valmentajalle ja kapteenille. 

– Varmasti jokainen valmentaja toivoo, että voisi mahdollistaa urheilijoilleen paikan MM-kisoissa ja vieläpä niin, että ne olisivat kotikisat, Anu Oksanen sanoo. 

– Viime kevään MM-kisat Tukholman Globenissa tarjosivat monelle nykyluistelijallemme melkein kotikisojen filistä, mutta nyt se koetaan vielä aidompana. 

”Vuoden 2011 kotikisoista asti olen unelmoinut, että voisin itse olla sellaisissa mukana!”

Kapteeni Camilla Sundgrenille jo astuminen huhtikuussa Nordenskiöldinkadun hallin pukkariin merkitsee unelman täyttymistä. 

– Vuoden 2011 kotikisoista asti olen unelmoinut, että voisin itse olla sellaisissa mukana! 

Marigold IceUnityn monien unelmien kirjossa on mukana myös selvä kultainen odotusten kuviointi. 

– Viime vuoden maailmanmestaruuden uusiminen omissa kotikisoissamme, mistään vähemmästä ei unelmoidakaan, valmentaja Anu Oksanen painottaa hymy huulessa mutta täysin vakavissaan. 


MM-kilpailut tv:ssä

Kaikki halukkaat eivät mahdu Helsingin jäähalliin jännittämään MM-kisoja paikan päälle, mutta myös kotikatsomoissa pääsee kisatunnelmaan useiden eri kanavien välityksellä. 

Yle Areenassa näkyvät molemmat MM-kisapäivät suorina lähetyksinä. 

TV2-kanavalla nähdään selostetut koosteet molemmista ohjelmista. Perjantaina 12.4. lyhytohjelmakilpailun lähetys on klo 19.30–21.10, ja lauantain 13.4. vapaaohjelmia fiilistellään TV:n ääressä klo 18.30–20.00. 

Ylellä kisat selostaa suomeksi Riikka Smolander-Slotte ja asiantuntijana on Leena Laaksonen. Ruotsiksi kilpailun selostaa Marianne Nyman