Henkilöt

Poikkeustilakisojen kulisseissa

Tony Ellefsen on yksi harvoista vapaaehtoisista Tukholman MM-kilpailuissa

26 maaliskuun, 2021 Leena Lehtolainen Tony Ellefsenin kotialbumi

Yleensä taitoluistelun arvokisoissa on liutakaupalla vapaaehtoisia. Tänä vuonna legendaarisessa Globen-hallissa on kaikki toisin. Väkimäärä on tiukkaan rajoitettu, joten jokaisessa vapaaehtoistiimissä on vain kuplan sallimat kuusi jäsentä alkuperäisten 15:n sijaan. Urheilijoiden lailla heidät koronatestattiin ennen kisoja ja joka päivä niiden aikana, eivätkä hekään saa poistua kisahotellin ja jäähallin luomasta koronakuplasta.

Yksi vapaaehtoisista on göteborgilainen taitoluisteluvalmentaja Tony Ellefsen, joka kuuluu jäähallin koristelusta ja palkintoseremonioista vastaavaan ryhmään.

Millaista on olla töissä poikkeustilakisoissa?

– On mahtavaa olla vapaaehtoisena. Ylpeyteni siitä, että saan olla mukana historiallisissa MM-kisoissa vain kasvaa koko ajan. Kisat ovat teettäneet paljon töitä ja vuorot ovat olleet pitkiä, mutta palkintona on kaikkien kiitollisuus siitä, että kisat voitiin järjestää.

Koska luistelijat eivät saa tavata toisinaan, vapaaehtoiset tekivät heille ”Share a heart” -tervehdysseinän, johon voi jättää viestejä muille luistelijoille.
Koska luistelijat eivät saa tavata toisinaan, vapaaehtoiset tekivät heille ”Share a heart” -tervehdysseinän, johon voi jättää viestejä muille kilpailijoille.

Luistelijoiden keskittyminen suorituksiin on samanlaista kuin muulloinkin, mutta ilmassa on suurempaa myötätuntoa, kaikki ovat kärsivällisiä ja kunnioittavat toisiaan. Jokainen noudattaa huolellisesti tarpeellisia turvatoimia. Yksi vapaaehtoisryhmä kulkee jatkuvasti ympäriinsä desinfioimassa kontaktipintoja.

Millainen on tyhjän Globenin tunnelma?

– Kaipaamme yleisöä, mutta luistelijat ja valmentajat ovat sanoneet, että heillä on paljon enemmän MM-kisafiilistä kuin he olisivat kuvitelleet. Toki aplodit ja kannustushuudot ovat tavallista niukempia, mutta paikalla olijat tekevät parhaansa luodakseen tunnelmaa. Se on tietyllä tavalla kodikas, sydämellinen ja ymmärtäväinen.

Luistelijat eivät voi tavata toisiaan, joten vapaaehtoiset rakensivat heille ”Share a heart” -nimellä kutsutun tervehdysseinän, jolle he voivat laittaa koronaturvallisesti sydämenmuotoisia viestejä toisilleen.

14 000 katsojaa vetävä Globen on mahtipontinen rakennus. Voisi kuvitella, että yleisön puute tuntuu sen sisälämpötilassa, mutta tämäkin on järjestelyissä otettu huomioon.

– Luistelijat verryttelevät sorteissa ja t-paidassa eikä lehtereillä tarvita paksuja päällystakkeja. Valmentajana sanoisin, että täällä on ihanteellinen taitoluistelulämpötila.

Käsinpoimittuja koristeita

Tony on ollut mukana ideoimassa hallin koristeluja. Niiden päävärit ovat jäänsininen ja kylmä valkoinen valo, johon haluttiin saada kontrastia. Tonyn ryhmä keksi, että sammal voisi luoda kontrastia näille sekä värinä että materiaalina.

Tony Ellefsen toi mökiltään sata palloa sammalta, jolla on koristeltu Globen tiloja.
Tony Ellefsen toi mökiltään sata palloa sammalta, joilla koristeltiin Globen tiloja.

– Sammal voi olla joillekin osallistujille jopa eksoottinen elementti, ja tuore vihreä sammal on kevään merkki.

Pari viikkoa ennen kisoja Tony keräsikin kesämökiltään sata palloa sammalta, joilla koristeltiin hallin takatiloja, muun muassa kulkuväylää autotallista luistelijoiden loungeen, pukuhuoneita ja tuomarien huoneita. Poikkeustilasta huolimatta backstagesta haluttiin tehdä mahdollisimman viihtyisä ja rentouttava.

”Emme voineet käyttää koristelussa materiaaleja, joita ei voi kuivata.”

– Emme voineet käyttää koristelussa materiaaleja, joita ei voi kuivata. Ajattelimme ensin käyttää porontaljoja eri paikoissa, muun muassa jääkuutioiden päällä Kiss & Cryssa, mutta se oli mahdotonta, koska tuolit ja pöydät desinfioidaan jokaisen luistelijan jälkeen.

Uusi traditio mitaliseremoniassa

Mitaliseremonian turvallisuus asetti järjestäjille omat haasteensa. Tällä kertaa ei käynyt päinsä, että kukaan toinen ripustaisi mitalit palkinnonsaajien kaulaan, vaan ne sekä kukkakimput on ripustettu palkintokorokkeisiin kiinnitettyihin telineisiin, joista luistelijat poimivat ne itse.

– Ehdotimme, että parilajeissa mies ottaisi ensin naisen mitalin ja ripustaisi sen hänen kaulaansa. Sitten nainen tekisi parilleen saman.

Pariluistelun palkintojenjaossa nähtiin kuitenkin hauska tasa-arvon ele, kun kultamitalisti Anastasia Mishina ehti ensin poimia mitalin ja asetella sen parinsa Aleksandr Galliamovin kaulaan.

Sen jälkeen kertakäyttöhansikkain varustettu Tony sai kunnian asetella mitalit takaisin säilytyslaatikoihin ja toimittaa palkituille. Galliamovin kukat menivät Tonyn kollegalle Hannalle. Hieno ele, sillä ilman vapaaehtoisia ei poikkeustilakisoja olisi voitu järjestää turvallisesti.

Lue myös