"Olympialaiset ovat olleet unelmani lapsuudesta lähtien"
Petra Lahti edustaa nyt synnyinmaataan Uutta-Seelantia
16-vuotias taitoluistelija Petra Lahti on isojen haasteiden edessä. Kevättalvella hän edustaa synnyinmaataan Uutta-Seelantia junioreiden MM-kilpailuissa, ja kesällä hän hakee maalleen edustuspaikkaa vuoden 2026 olympialaisiin.
Suomen Taitoluisteluliiton valmennusryhmiin nuoresta pitäen kuulunut Petra Lahti on ollut junioreiden kärkeä. Vuosi sitten Hollolasta kotoisin oleva luistelija voitti SM-juniorinaisten hopeaa Helsingissä ja nousi Pohjoismaiden mestaruuskilpailussa podiumille pronssimitalistina.
Enää Petraa ei näillä jäillä nähdä. Uudessa-Seelannissa syntynyt Petra teki viime kevättalvella ison ratkaisun ja edustaa jatkossa synnyinmaataan. Päätökseen oli monta perusteltua syytä.
– Äitini on Uudesta-Seelannista ja isäni suomalainen. Synnyin Taurangassa Uuden-Seelannin pohjoisella saarella, ja vaikka muutimme Suomeen minun ollessani 3-vuotias, yhteydet äidin kotimaahan ovat olleet tiiviit ja lämpimät. Minulla on siellä sukulaisia, erityisesti isovanhempani ovat minulle hyvin läheiset. Minulla on kaksoiskansalaisuus, ja olen miettinyt nyt tekemääni ratkaisua jo 8-vuotiaasta asti.
”Edustusmaan vaihto sujui sutjakasti, ja vuoden kilpailukarenssi umpeutuu helmikuussa.”
Viime kevättalvi vaihtoi mietinnän teoiksi. Petra sanoo, että hänellä on aina ollut voimakas kilpailuvietti ja halu päästä kokeilemaan pärjäämistään mahdollisimman korkealla tasolla. Kansainvälisen luisteluliiton ISU:n sääntöjen mukaan hänellä ei kuitenkaan ole asiaa kansainvälisille seniorijäille ennen kautta 2025–2026.
– Viime vuoden kevättalvella kärsin välilevyn pullistumasta, joka kuitenkin onneksi oli lievä ja josta toivuin täydellisesti. Oli aikaa miettiä. Olin jo luistellut kolme kautta juniorina, eikä neljännen juniorikauden menetys edustusmaan vaihdon takia tuntunut liian isolta menetykseltä. Edustusmaan vaihto sujui sutjakasti, ja vuoden kilpailukarenssi umpeutuu helmikuussa.
Arkeen vaihto isänmaasta äidinmaahan ei ole vaikuttanut. Tätä nykyä Pohjois-Haagan yhteiskoulussa opiskeleva Petra muutti jo pari vuotta sitten Lahden seudulta harjoittelemaan Espoon Jäätaitureihin Virpi Horttanan johdolla, ja nytkin hän jakaa aikansa Espoon oman pikkuasunnon, koulun ja jään sekä perheen kanssa vietettävien viikonloppujen kesken.
Lämmin vastaanotto
Uudessa-Seelannissa Petra Lahti on vieraillut edustusmaan vaihdon jälkeen vain kahdesti, tosin molemmat reissut ovat olleet uran kannalta erittäin lupaavia.

Elokuussa hän kävi luistelemassa kilpailussa, josta hän lunasti paikan Uuden-Seelannin kansallisiin mestaruuskilpailuihin. Lokakuussa hän luisteli ylivoimaisesti maan mestaruuskilpailujen naistensarjan – kilpailukarenssi ja kansainväliset ikärajat eivät koske kansallisia kilpailuja – kultamitalistiksi.
– Molemmissa kilpailuissa suoritukseni olivat hyviä, mutta kaikkein eniten olin iloinen siitä, miten ystävällisesti minuun suhtauduttiin. Niin Uuden-Seelannin taitoluisteluliiton johto, luistelijat, valmentajat kuin myös tuomarit ovat auttaneet minua suuresti.
Ilon kirkkain helmi on kuitenkin se, että mestaruus avasi tien keväällä Unkarissa järjestettäviin junioreiden MM-kilpailuihin. Petran tähänastinen kansainvälinen ennätys on hieman yli 150 pistettä, ja hän tietää, että töitä on tehtävänä.
– Pääpaino on laatutason nostossa kaikin tavoin. Tietysti kahden kolmoishypyn erilaiset yhdistelmät sekä kaikki kolmoishypyt ovat tiukassa hionnassa, mutta olen tämän syksyn aikana käynyt omien treenien lisäksi jäätanssijoiden aamujäillä ja saanut sieltä paljon hyvää luisteluuni. Myös kauden ohjelmani ovat merkittävä uudistuminen.
Tason nostoa tarvitaan myös paljon suurempaan haasteeseen. Petran tavoitteena on yrittää saada Uudelle-Seelannille naispaikka vuoden 2026 olympialaisiin.
– Valtaosa maapaikoista jaetaan ensi kevään MM-kilpailujen tulosten mukaan, syksyllä Oberstdorfissa on tarjolla enää muutamia paikkoja. Uudessa-Seelannissa taitoluistelun taso, vaikka se on nousussa, ei ole Suomeen verrattava, joten se olisi maalle kova juttu. Ja niin se olisi minullekin, olympialaiset ovat olleet unelmani lapsuudesta lähtien.