Henkilöt

Taitoluistelun vapaaehtoistyön superpariskunta Mona Mervasto ja Antti Lehto:

”On hienoa olla mukana, kun lapset saavuttavat unelmiaan”

24 kesäkuun, 2021 Helena Tienhaara Antti Lehto

Mona Mervasto ja Antti Lehto eivät välttämättä ole suurelle taitoluisteluyleisölle tuttuja nimiä, mutta heidän työpanoksensa näkyy lajin suomalaisten arvokisojen ja ikimuistoisimpien valokuvien takana.

Taitoluistelu imaisee toisinaan lasten lisäksi lajin pariin myös vanhemmat. Näin kävi Mona Mervastolle ja Antti Lehdolle, kun perheen tyttärien luisteluharrastus innosti myös vanhemmat vapaaehtoisiksi lajin pariin. Mona on toiminut kilpailunjohtajana aina pienistä kutsukilpailuista MM-kilpailuihin asti. Antti ilahduttaa taitoluisteluyhteisöä upeilla valokuvillaan.

Finnairilla töiden merkeissä aikoinaan tavanneen parin perheeseen kuuluu neljä lasta, kaksi tyttöä ja kaksi poikaa. Esikoinen aloitti taitoluistelun 5-vuotiaana Helsingin Luistelijoiden yksinluistelussa vuonna 1995, ja vaihtoi Helsingfors Skridskoklubbin muodostelmajoukkueeseen 15-vuotiaana. Kilpailu-ura päättyi 24-vuotiaana, mutta luistelu jatkui vielä joitakin vuosia valmennuksen puolella.

13 vuotta nuorempi pikkusisko seurasi isosiskonsa esimerkkiä. Ensimmäiset kymmenen vuotta hän kilpaili yksinluistelussa ja sen jälkeen viisi vuotta ensin HSK:n ja myöhemmin Espoon Jäätaitureiden muodostelmajoukkueessa. Tänä keväänä hänkin päätti lopettaa uransa luistelijana.

– Nuoremman tyttären uran aikana oli enemmän aikaa osallistua vapaaehtoistyöhön, kun poikien jääkiekkoharrastus ja siihen liittyneet kuljetukset päättyivät. Tyttöjen harrastuksen mukana eläminen ja sitä kautta seuran tukeminen tuntui mielekkäältä ja tärkeältä, Mona Mervasto ja Antti Lehto pohtivat.

Kilpailujohtajalta vaaditaan tilannetajua

Monan kilpailunjohtajan ura alkoi perinteisesti, kun hän ilmoittautui vapaaehtoiseksi talkoolaiseksi seuran järjestämään kilpailuun. Ensimmäinen tehtävä oli tuloslaskennassa. Pian Mona nähtiinkin jo katsomo-opastajana muodostelmaluistelun junioreiden MM-kilpailussa. Vuonna 2013 tuli pyyntö toimia kilpailunjohtajana debytanttien ja noviisien finaalissa.

Kilpailunjohtajan tehtävien lisäksi Mona Mervasto on kolmatta kautta mukana Suomen Taitoluisteluliiton Kilpailusäännöt ja -järjestelmä -työryhmässä. Lisäksi hän oli mukana HSK:n hallituksessa vuosina 2012–2019.
Kilpailunjohtajan tehtävien lisäksi Mona Mervasto on kolmatta kautta mukana Suomen Taitoluisteluliiton Kilpailusäännöt ja -järjestelmä -työryhmässä. Lisäksi hän oli mukana HSK:n hallituksessa vuosina 2012–2019.

– En tiennyt kilpailunjohtajana toimimisesta mitään, mutta olin innostunut ja minulla oli hyvä tiimi apunani. Tämä kisa poiki lisää vastuuta, ja seuraavalla kaudella olikin sitten muodostelmaluistelun SM-kisat, jonka yhteydessä tajusin, että tämä on minun juttuni, Mona muistelee.

”En tiennyt kilpailunjohtajana toimimisesta mitään, mutta olin innostunut ja minulla oli hyvä tiimi apunani.”

Kilpailunjohtajan tehtävänä on vastata kaikista kilpailun kulkuun vaikuttavista seikoista. Tehtävien sisältö on laaja ja pitää sisällään esimerkiksi kilpailudokumenttien ja aikataulujen laatimisen, talkoolaisten rekrytoinnin ja ohjeistamisen, seremonioiden suunnittelun ja toteuttamisen sekä yhteydenpidon kilpailijoihin, tuomareihin sekä muihin kilpailuun liittyviin tahoihin.

Kilpailun aikana kilpailunjohtaja toimii tiiviissä yhteistyössä ylituomarin kanssa, pitää lankoja käsissään ja valvoo, että kilpailutapahtuma jäällä sujuu sääntöjen mukaisesti ja aikataulussa. Joskus kilpailunjohtaja voi myös vastata koko tapahtumasta, jolloin vastuulla saattavat olla esimerkiksi hallisopimukset, budjetointi, lipunmyynti ja muut tapahtumaan liittyvät asiat.

Jäälle leijailevaa confettia

Kilpailunjohtajan tärkeimmät ominaisuudet ovat Monan mielestä yhteistyökyky sekä tilannetaju. Tärkeää on toimia rauhallisesti tilanteessa kuin tilanteessa ja luoda muuhun kisatiimiin luottavainen tekemisen meininki.

– Kilpailunjohtajalla on oltava kokonaistilanne hallussa, ja mahdollisiin äkillisiin muutoksiin pitää reagoida nopeasti. Hyvällä suunnittelulla pääsee pitkälle, Mona pohtii.

Mona on ollut kilpailunjohtajana kymmenissä kisoissa, mutta mieleen on jäänyt erityisesti Helsingin Grand Prix vuonna 2018, jossa Yuzuru Hanyu sai aikaan japanilaisten fanien ryntäyksen Helsingin jäähalliin. Myös muodostelmaluistelun maailmanmestaruuskilpailuiden kotikisojen tunnelmaa ja täpötäyttä hallia Mona ei myöskään unohda koskaan.

”Kilpailunjohtajalla on oltava kokonaistilanne hallussa, ja mahdollisiin äkillisiin muutoksiin pitää reagoida nopeasti.”

– Myös ensimmäinen SM-kisani 2014, jolloin Antti toimi projektijohtajana ja minä kilpailunjohtajana, oli hieno kokemus, Mona kertoo.

Kilpailunjohtaja joutuu ajoittain selvittämään myös hankalia tilanteita. Ikäviä juttuja ovat pahat loukkaantumiset jäällä, mutta muitakin kommelluksia on sattunut. Finlandia Trophyssä Espoon Metro Areenalla hämminkiä aiheutti hallissa lennellyt pikkulintu ja jumbotron-kuutiosta jäälle satanut confetti.

Mies kameran takana

Myös Monan puoliso Antti on luisteluväelle tuttu kasvo, sillä hänet nähdään kisoissa jään laidalla kameran takana. Valokuvaus on ollut Antille pitkäaikainen harrastus. Hän osti järjestelmäkameran 14-vuotiaana ja opetteli valokuvauksen perusteet omatoimisesti. Kuvausuransa alkuaikoina Antti kuvasi silloisia harrastustensa kohteita kuten lentokoneita ja rockyhtyeitä.

Antti on kuvannut viime aikoina luistelun lisäksi muun muassa muotokuvia ja häitä. ”Viime kesänä olin pitkän tauon jälkeen kuvaamassa myös lentokoneita lentonäytöksessä Kauhavalla.”
Antti on kuvannut viime aikoina luistelun lisäksi muun muassa muotokuvia ja häitä. Viime kesänä hän oli pitkän tauon jälkeen kuvaamassa myös lentokoneita lentonäytöksessä Kauhavalla.

– Minulla on kuvia esimerkiksi David Bowien ja Ramonesin ensimmäisiltä Helsingin keikoilta 1970-luvulta. Ramones-kuvistani pidettiin elämäni ainoa näyttely Kulttuuritalolla, kun talo täytti tasavuosia vuonna 2018, Antti kertoo.

Antti harrastaa valokuvauksen lisäksi purjelentoa. Perheen lapset viettivät lapsuutensa kesiä lentokenttien laidoilla kannustaen isäänsä useisiin Suomen mestaruuksiin ja kahteen MM-mitaliin. Taitoluistelussa roolit vaihtuivat ja isästä tuli kannustaja. Antti alkoi kuvata luisteluvideoita, mutta laadukkaan materiaalin aikaansaaminen silloisella kameralla osoittautui mahdottomaksi. Vuonna 2008 Antti päivitti valokuvauskalustonsa digiaikaan ja alkoi ottaa valokuvia luistelijoista.

Itse kuvaaminen ei vie Antilta juurikaan ylimääräistä aikaa, sillä kisoja tulisi seurattua katsomossa joka tapauksessa. Suurin työmaa kuvaajalle on kuvien valitseminen ja jälkikäsittely.

– Katselen mielelläni kisoja linssin läpi parhailta paikoilta. Se on oikeastaan vielä hienompaa kuin paljaalla silmällä, Antti paljastaa.

Suosikkikuvassa Evgenia Medvedeva

Antin ottamat valokuvat ovat tuoneet vuosien varrella valtavasti iloa urheilijoille ja lajin faneille. 

– Kuva herää henkiin päästessään julkisuuteen. On se sitten yksitäisen luistelijan tai seuran sosiaalisessa mediassa tai vaikkapa SkatingFinlandin kautta. Omalle kovalevylle pölyttymään jäävät kuvat eivät ole arvokkaita, Antti toteaa.

Antti haluaa ajatella, että hänen paras valokuvansa on edelleen ottamatta. Tähän mennessä otetuista kuvista suosikiksi nousee Helsingin MM-kilpailun loppunäytöksessä otettu kuva maailmanmestari Evgenia Medvedevasta.

– Olin kaukalon reunalla kuvaamassa, kun tuli Misha Gen vuoro. Aikaisemmista näytöksistä tiesin hänet erinomaiseksi esiintyjäksi, ja osasin odottaa jotain erityista. Kun Mishan ohjelma alkoi, hän ojensi tikkarin Medvedevalle, ja sain napattua tuosta ohikiitävästä hetkestä onnistuneen kuvan aitiopaikalta, Antti kertoo.

Antin tähänastinen suosikkikuva on Helsingin MM-kilpailun loppunäytöksessä otettu kuva maailmanmestari Evgenia Medvedevasta.
Antin suosikkikuva on Helsingin MM-kilpailun loppunäytöksessä otettu kuva maailmanmestari Evgenia Medvedevasta.

Luistelusta vanhempien harrastus

Taitoluistelusta on tullut Monalle ja Antille harrastus joka pysyy, vaikka omat lapset ovatkin jo aktiiviuransa lopettaneet. Nuoremman tyttären uran lopetuksesta on kuitenkin vasta niin vähän aikaa, että perhe vielä totuttelee uudenlaiseen arkeen.

– Luistelu on antanut meille unohtumattomia hetkiä lapsien kanssa. Mikään ei ole hienompaa kuin olla mukana, kun lapset saavuttavat suuria unelmiaan. Toisaalta myös ihan ne tavalliset päivät, jolloin ollaan kuljetettu lapsia hallille treeneihin ja juteltu siinä samalla kuulumiset, ovat olleet kaikille tärkeitä, Mona ja Antti kertovat.

”On mahtavaa päästä jälleen mukaan tekemään kisoja koronatauon jälkeen.”

Mona Mervasto nähdään jälleen kilpailunjohtajan saappaissa taitoluistelun EM-kisoissa Helsingissä vuonna 2023. Pestin hän jakaa toisen kilpailujohtajakonkarin, Sanna Eklundin, kanssa.

– On mahtavaa päästä jälleen mukaan tekemään kisoja koronatauon jälkeen. Jonkin verran olemme jo tiimin kesken kisajärjestelyistä keskustelleet, ja pikkuhiljaa tahti tiivistyy. Odotan kisalta mahtavaa lämminhenkistä tunnelmaa, jossa suomalaiseen tyyliin kaikkia kannustetaan. Puitteet kovatasoiselle kilpailulle ovat kohdillaan, Mona iloitsee.

PSST! Tutustu Antti Lehdon kuviin tästä!