"Oli hienoa kokea, kuinka korkealle suomalaista osaamista arvostetaan"
MIU-alumni Tessa Tamminen vei valmennusoppia Australiaan
Innokkaat luistelijat imivät jo aamuvarhain pesusienen tavoin oppia Tessa Tammiselta, kun hän kuukauden ajan valmensi muodostelmaluistelijoita Melbournessa. Vastapainoksi jäähallin viileydelle suomalaisvalmentajaa hellivät vapaa-ajalla Australian kesä, lämpö ja aurinko.
Marigold IceUnityn ex-kapteeni ja kotiseurassaan Helsingin Luistelijoissa valmentava Tessa Tamminen suuntasi Australiaan kanadalaisen muodostelmaluistelun kehitysjärjestön OneTeam MVMT:n pyynnöstä. Muodostelmaseura Synchronised Ice Skating Club Victoria halusi joukkueilleen valmentajan, jolla on sekä valmennuskokemusta että oma ura niin lähellä, että hän pystyy itse näyttämään liikkeet ja luistelemaan vahvasti tyttöjen kanssa.
Australiassakin muodostelmassa on kaksi eri juniorisarjaa kuten Suomessa. Joukkue kilpailee joko ISU-sarjassa tai kansallisissa junioreissa.
Tessa työskenteli pääasiassa seuran juniorijoukkueen Eclipsen valmentajana. Suomalaisvalmennuksesta saivat nauttia myös mixed age -joukkue Harmony sekä aikuisjoukkue On Edge.
Yleistestien kautta eteenpäin
– Eclipse luisteli vielä päättyneellä kaudella ISU-sarjassa. Tällä kaudella se kilpailee ilmeisesti kansallisessa sarjassa, koska joukkueessa ei sen uusiutumisen vuoksi ole riittävästi tietyn testitason suorittaneita luistelijoita, Tessa kertoo.
Australiassa luistelijoiden valinnat eivät ole suoraan valmentajan päätettävissä, vaan kaikkien luistelijoiden on läpäistävä taitoja mittaavat yleistestit. Se määrittää, millä tasolla joukkue saa kilpailla.
”Yksityistunneista on tietysti oma kulunsa luistelijalle, mutta ne ovat ehdoton etu, kun jääaikaa on vähän.”
Useimmat tytöt kilpailevat ristiin sekä yksinluistelijoina että muodostelmassa. Suurin osa jääajasta koostuikin yksityistunneista, joita myös Tessa antoi oppilailleen.
– Yksityistunnit ovat siellä harjoittelun perusta. On luistelijalle äärimmäisen tärkeää, että hän saa suoraan palautteen itselleen ja pystyy korjaamaan virheet nopeammin. Oli superhyvä juttu, että sai annetuksi oppia tosi tehokkaasti, kun piti yksityistunteja.
Tessa muistuttaa, että Suomessakin muodostelmaluistelijoiden ohjelmaan kuuluvat joukkueen tekniikkatunnit, joilla fokus on suoraan yksilössä. Yhtä yksilöllistä niistä on kuitenkin vaikea saada.
Melbournessa soolojääajoilla harjoittelivat yhtä aikaa jäätanssijat, yksinluistelijat ja muodostelmaluistelijat yksityisohjauksessa.
– Yksityistunneista on tietysti oma kulunsa luistelijalle, mutta ne ovat ehdoton etu, kun jääaikaa on vähän.
Melbournen kaupungissa on asukkaita lähes yhtä paljon kuin koko Suomessa, mutta vain yksi jäähalli.
Aamuvarhain luistimille
Taitoluistelun harjoitukset alkoivat aamulla kello 5.45, mikä oli luistelijoille aivan normaalia. Suomessa varhaisaamu olisi Tessasta hurjaa ainakin pimeimpään talviaikaan.
Työpäivä olikin sitten ohitse kello 8.30–8.45. Viikonloppuisin mentiin jäälle kello 6.00 ja lopetettiin kello 9.00 lauantaisin ja kello 10 sunnuntaisin.
”Valmennettavat olivat aidosti hämmästyneitä, ettei meillä Suomessa treenata näin aikaisin.”
– Valmennettavat olivat aidosti hämmästyneitä, ettei meillä Suomessa treenata näin aikaisin, Tessa naurahtaa.
Varhaiset työtunnit soivat tilaisuuden tutustua Melbourneen, sen nähtävyyksiin ja lähiluontoon. Tutuiksi tulivat niin kengurut, koalat ja emut kuin merelliset maisemat ja harrastuksetkin. Oppaina olivat seuran valmentaja Amber Briant sekä purjehtijapuolison kautta tuttu perhe.
Ainutlaatuinen kokemus
Tessa kertoo pitäneensä työstään. Hän luonnehtii kokemusta ainutkertaiseksi ja silmiä avaavaksi. Matka kannatti ehdottomasti, vaikka hän ensin empikin irrottautumista opiskelusta ennen kevään pääsykokeita.
– Kehityin valmentajana ja opin yksityistunteja pitäessäni, miten sanoittaa neuvoja eri luistelijoille yksilöllisesti, sillä kaikille ei sama käytäntö toimi. Oppi on avuksi myös palautteen antamisessa joukkueen luistelijoille.
Australiassa laji on vielä pieni ja sen harrastajakuntaa kavensivat entisestään koronavuodet, joina liikkuminen oli maassa vielä rajoitetumpaa kuin Suomessa.
”Oli hienoa kokea, kuinka korkealle suomalaista osaamista arvostetaan, ja arvostus myös puetaan sanoiksi.”
Ihmisillä oli lupa liikkua viiden kilometrin säteellä kotoaan kahden vuoden ajan. Nyt taitoluistelussa kootaan uudelleen hajonneita rivejä.
– Taitoluistelun sisällä muodostelmaluistelun arvostus ei Australiassa ole vielä niin korkealla kuin meillä, mikä on tietysti harmi.
Lajille toivotaan nostetta ja uutta verta valmennukseen. Suomalaista valmennustyötä arvostetaan maan lajipiireissä.
– Oli hienoa kokea, kuinka korkealle suomalaista osaamista arvostetaan ja kuinka arvostus myös puetaan sanoiksi.