Henkilöt

Turkin muodostelmamaajoukkueen päävalmentaja Melisa Çağlar:

”Halusin päästä jakamaan luistelu-urallani oppimia asioita”

22 lokakuun, 2021 Susanna Sykkö Melisa Çağlarin kotialbumi

Melisa Çağlar on nyt toista kauttaan Turkin muodostelmamaajoukkueen Team Vizyonin päävalmentajan tehtävässä. Luistelijoilleen hän haluaa opettaa korkean työmoraalin.  

Istanbulissa syntynyt Melisa Çağlar muutti 7-vuotiaana perheensä kanssa Turkista Suomeen. Hän aloitti luisteluharrastuksen Espoon Taitoluisteluklubissa, jossa ura jatkui SM-junioreihin asti. Sieltä hän siirtyi Ruotsin Team Boomerangin riveihin kaudeksi 2017–2018. Joukkueen hajottua Melisa palasi takaisin Suomeen ja jäähdytteli yhden kauden kansallisissa senioreissa kilpailevassa Situations-joukkuessa.

Luistelu-uransa kohokohdaksi Melisa kertoo vuodet SM-junioreissa. Sillä tasolla luistelu ei ole enää vain harrastus vaan elämäntapa. Hänelle on erityisesti jäänyt mieleen leirit ja viimeinen juniorikausi. 

– Joukkueessa oli todella paljon samoja luistelijoita kuin edellisellä kaudella, joten se tuntui kuin perheeltä, Melisa summaa viimeistä kauttaan Reflections-joukkueessa.

Sattuman kautta valmentajaksi

Aktiiviuransa aikana Melisa kävi SM-noviiseissa ja SM-junioreissa kilpailumatkalla French Cupissa Rouenissa. Siellä hän tapasi Turkin seniorijoukkue Team Vizyonin edustajia ja vaihtoi kuulumisia heidän kanssaan. Alkukesästä 2020 joukkueen entinen päävalmentaja Zeynep Aydin otti häneen yhteyttä ja he keskustelivat siitä, josko Melisa aloittaisi valmentajana seurassa. He päätyivät lopulta kuitenkin siihen, ettei Melisa – vielä – muuta Turkkiin valmentamaan joukkuetta.

Koronan myötä Melisan liiketalouden opinnot Ammattikorkeakoulu Arcadassa vaihtuivat etäopiskeluksi. Tämä mahdollisti koulunkäynnin mistä vain. Melisa oli uudelleen yhteydessä turkkilaisseuraan valmennuskuviosta ja sopi mahdollisuudesta tulla tutustumaan seuran toimintaan ja valmentamiseen. Turkin reissu kannatti, ja Melisa sai päävalmentajan pestin Team Vizyon -joukkueessa.

Tällä hetkellä Melisa suorittaa valmentajakoulutusta Turkissa, minkä jälkeen hän on virallisesti valmentaja toisessa kotimaassaan. Turkin Taitoluisteluliitto edellyttää perusvalmennuskurssin suorittamista hyväksytysti ennen kuin voi virallisesti toimia luisteluvalmentajana. Melisan suunnitelmissa on myös kouluttautua muodostelmavalmentajaksi. Koulutukset sisältävät itseopiskelumateriaalia, seminaareja ja kokeen.

”Jokaisella joukkueen luistelijalla tulee olla sama tahto tehdä töitä.”

Aktiiviuran päättymisen jälkeen Melisan ei haaveillut valmentamisesta. Turkkilaisen valmentajan yhteydenoton jälkeen hänen mielensä kuitenkin muuttui. Luistelu on aina ollut Melisan intohimo, ja hän ymmärsi haluavansa toimia lajin parissa myös tulevaisuudessa. Melisa haluaa päästä jakamaan kokemuksiaan lajista Turkkiin, jossa muodostelmakulttuuri ei ole yhtä vahva kuin Suomessa.

Tämä kausi on hänen toinen kautensa päävalmentajana. Hän valmentaa Vizyon Ice Sports Club -seurassa minoreita, noviiseja ja senioreita. Ensimmäinen kausi valmentajana toi motivaation ja kipinän jatkaa valmentamista. 

Melisa leirillä yhdessä seniorijoukkue Team Vizyonin kanssa.
Melisa Çağlar leirillä yhdessä seniorijoukkue Team Vizyonin kanssa.

Tavoitteet MM-kilpailuissa

Valmentajana Melisa Çağlar edellyttää luistelijoiltaan rehellisyyttä ja kykyä vastaanottaa palautetta. Hän haluaa, että harjoituksissa luistelijat treenaavat täysillä ja ilmapiiri on positiivinen. Valmentajana hän on ymmärtäväinen ja positiivinen, mutta antaa myös tiukkaa palautetta. 

”Jos yksi ei tee yhtä hyvin töitä kuin muut, se vaikuttaa koko joukkueeseen.”

Melisa haluaa opettaa valmennettavilleen korkean työmoraalin, jonka hän oppi omalla urallaan. Hänen mielestään kaikkien on tehtävä täysillä harjoituksissa ja joukkue on yhtä vahva kuin sen heikoin jäsen.

– Jokaisella joukkueen luistelijalla pitää olla sama tahto tehdä töitä. Jos yksi ei tee yhtä hyvin töitä kuin muut, se vaikuttaa koko joukkueeseen, Melisa sanoo.

Haasteena on ollut auktoriteetin saaminen, koska Melisa on niin nuori. Seniorijoukkueessa osa luistelijoista on saman ikäisiä hänen kanssaan. Luistelijat eivät kutsu valmentajaa etunimellä vaan kysyessään jotain he aloittavat lauseen sanomalla ”minun valmentajani”.

– Luistelijoiden täytyy vain luottaa vankkaan muodostelmataustaani ja ammattitaitooni auktoriteetin säilymiseksi, Melisa kertoo.

Melisan lähitulevaisuuden tavoitteet ovat muodostelmaluistelun MM-kisat Kanadassa keväällä 2022. Hän haluaa valmentaa joukkueensa 15 parhaan joukkoon. Hänen on tarkoitus jatkaa joukkueen valmentajana ainakin vuoteen 2024 asti.