Henkilöt

Marigold IceUnityn Petra Ahonen alikersanttina siviiliin:

”Urheilukoulu tukee aidosti urheilijaa”

28 kesäkuun, 2020 Marita Kokko Puolustusvoimat ja Petra Ahosen kotialbumi

Alikersantti Petra Ahonen on suoriutunut urheilukoulun rivistöstä ja jatkaa nyt yksinomaan Marigold IceUnityn rivissä. Taakse jäivät 347 palveluspäivää, joina sotilaskoulutus ja muodostelmaluistelu tarjosivat yllättävän tasapainoisen yhdistelmän. Armeija ja luistelu nivoutuivat Petran mukaan yhteen ongelmitta.

– Vaikka sitä pitkin kautta olikin välillä vähän väsynyt, ei kahden maailman yhdistäminen minusta ollut lainkaan rankkaa. Itse asiassa tykkäsin yhdistelmästä todella paljon. Päivät intissä veivät ajatukset luistelusta, ja kun lähti treeneihin, sai unohtaa intin, hän kuvaa.

Petra aloitti varus(mies)naispalveluksen vuosi sitten keväällä lähes suoraan Helsingin MM- kilpailuista. Aikaa fiilistellä joukkueen MM-hopeaa jäi vain vuorokausi, ennen kuin askeleet piti suunnata kohti puolustusvoimien urheilukoulua Santahaminassa.

Ajatuksissa jo pitkään

Armeijan käyminen oli ollut Petran mielessä vuosia. Hän halusi haastaa itseään, eikä vastaavaa kokemusta hänen mielestään olisi muualta saatavissa.

– Kyllä intissä sai haastaa itseään sekä fyysisesti että henkisestikin. Kun koulutuksessa tai harjoituksissa tehtiin fyysisyyttä vaativia tehtäviä, sai vetää täysillä, että pysyi perässä. Henkisesti sai ajoittain tsempata itseään jatkamaan ja jaksamaan, vaikka oli ihan piipussa, Petra kuvaa.

”Aikaa omaan valmentautumiseen oli varattu muutama tunti kolmena aamupäivänä.”

Joukkueurheilija oli jo etukäteen sopeutunut täsmällisiin aikatauluihin ja sääntöihin. Huippuluistelijalla on myös hyvä kunto.

– Liikkuminen oli kuitenkin erilaista kuin urheilussa, ja varusteet ovat painavia.

Valmentautuminen osana palvelusta

Urheilukoulussa palvelevat urheilijat voivat jatkaa lajiensa omia harjoituksia. Petra pääsi ongelmitta sekä harjoituksiin että kisamatkoille, joista moni suuntautuu yleensä viikoiksikin ulkomaille.

Petra Ahonen haki ja pääsi puolustusvoimien Urheilukouluun, joka mahdollistaa lahjakkaiden urheilijoiden valmentautumisen varusmiespalveluksen aikana. Alikersantti Ahonen kertoo urheilun ja sotilaskoulutuksen yhdistelmän todella toimivan.
Petra Ahonen haki ja pääsi puolustusvoimien Urheilukouluun, joka mahdollistaa lahjakkaiden urheilijoiden valmentautumisen varusmiespalveluksen aikana. Alikersantti Ahonen kertoo urheilun ja sotilaskoulutuksen yhdistelmän todella toimivan.

– Kasarmilla käytössämme oli valmennuskeskus, jossa on punttisali, lämmittelyhuone ja tatamialue itsenäistä treenaamista varten. Aikaa omaan valmentautumiseen oli varattu muutama tunti kolmena aamupäivänä. Niiden aikana oli järjestettynä esimerkiksi fysioterapeutin vetämiä aamujumppia, joissa tykkäsin käydä, Petra kertoo.

Petra kiittää fysioterapeutin palveluja Santahaminassa.

– Kun minulle kävi pieni onnettomuus olkapään kanssa, pääsin heti seuraavana aamuna fysioterapeutin hoitoon ja sain ohjeet kuntoutukseen.

Osana koulutuksen urheilupainotusta olivat valmennusleirit.

– Yhdellä kesän valmennusleireistä menimme viikoksi Kisakallioon, jossa pystyimme keskittymään harjoitteluun ja pääsimme jäällekin pari kertaa.

Armeijapäivien aikataulu toistui arjessa säännöllisenä. Herätys puoli seitsemän, aamutoimet ja aamupala. Valmennusta aamupäivällä ja lounaan jälkeen iltapäivä sotilaskoulutusta. Illalla oli jälleen aika ja lupa startata jäälle joukkueen treeneihin.

Tiedustelijoita poikkeusoloihin

Urheilukoulun tärkein tehtävä on kouluttaa tiedusteluryhmiä poikkeusolojen tarpeisiin. Tiedustelutehtävät edellyttävät poikkeuksellisen hyvää fyysistä ja psyykkistä toimintakykyä. Petra sai tiedustelijan koulutuksen, eikä voi sen sisältöä avata sen tarkemmin.

– Koulutus antoi taitoja, joita voi tilanteen osuessa kohdalle varmasti hyödyntää. Palvelusaikana oppi myös itsestään todella paljon.

Aika armeijassa vastasi Petran odotuksia.

– Lähtisin takaisin, jos olisin uudelleen valinnan edessä. Puolustusvoimilla on toki työpaikkoja ja alalla koulutusmahdollisuuksia, mutta mitään hakemuksia en kuitenkaan vielä ole laittanut, hän kertoo.

Alikersantti on valmis suosittamaan vapaaehtoista varusmiespalvelusta myös muille nuorille naisille.

– Varsinkin jos on miettinyt armeijaan menoa jo pidemmän aikaa, suunnitelma kannattaa toteuttaa.

Kimpsut kasaan ja kotiin

Petra kotiutui maaliskuun 26. päivänä siviilimaailmaan, jonka koronavirus oli lähes sulkenut. Uudenmaan rajat olivat menossa kiinni kahden päivän kuluttua. Myös joukkueen harjoitukset olivat siirtyneet jäältä oheisharjoitteiksi verkossa. Kauan ei Petran tarvinnut miettiä, jäädäkö yksiöön Uudellamaalla vain lähteäkö kotiin Varsinais-Suomeen.

– Pakkasin tavarat ja lähdin vanhempien luo vielä samana iltana.

Nyt koronavirusta on rajoituksin suitsittu niin, että urheiluharjoitukset ovat jälleen alkaneet. Marigold on päässyt jo takaisin jäälle ja Petra aloittamaan neljännen kautensa sen jäsenenä.

– Uusi kausi on lähtenyt hyvin liikkeelle joukkueen kanssa, iloitsee ilmeisesti jäiden ainoa naisalikersantti-SM-seniori.