Henkilöt

Yksinluistelun Suomen mestari vaihtoi jään parkettiin

Kardiologi Mikko Minkkinen tanssii nykyään kilpaa vaimonsa kanssa

30 huhtikuun, 2024 Marita Kokko Eevu Heikkilä

Taitoluistelussa Suomen mestariksi luistellut Mikko Minkkinen, 39, on vaihtanut jään parkettiin ja on nyt puolisonsa Marin kanssa kymppitanssin hallitseva SM-hopeamitalisti kilpaluokassaan. Jo luistelu-uran ohella hän opiskeli lääkäriksi ja erikoistui sitten toimenpidekardiologiaan, jonka parissa hän työskentelee nyt Tanskassa.

Mikko ehti luistella tamperelaisen KooVeen riveissä Suomen mestaruuden vuonna 2008 ja useampia muitakin SM-mitaleita. Hän on edustanut maatamme sekä junioreiden MM- että aikuisten EM- ja MM-kisoissa ja PM-kisoissa.

– Olin kansallisella huipulla, mutta kansainvälinen kärki jäi aika kauas. Siihen on tietysti montakin syytä, mutta keskeisimpänä se, että kaikista vaikeimpia hyppyjä – kolmoisakselia ja neloishyppyjä – en koskaan oppinut. Koska monta kautta meni sivu suun loukkaantumisten takia, ei hyppyjä näin päässyt harjoittelemaankaan tarpeeksi.

Mikko luonnehtii luisteluhistoriaansa tavalliseksi tarinaksi, jonka mukaisesti luistelija saavuttaa tietyn tason, mutta aika varhaisessa vaiheessa käy selväksi, ettei kansainvälistä huippua ole realistista saavuttaa.

Lukiosta suoraan lääkikseen

Lukion jälkeen Mikko pääsi suoraan opiskelemaan lääketiedettä. Vaikka luistelu olikin enemmän kuin harrastus, oli hänelle selvää, mikä elämässä oikeasti oli tärkeää.

– Luistelusta ei koskaan tullut sen enempää, eikä panostuskaan ollut ainakaan jälkikäteen katsottuna sitä luokkaa, joka olisi kansainväliselle huipulle tarvittu. Luistelu-uralla on kuitenkin ollut täysin käänteentekevä merkitys sille, miten elämäni on monessa mielessä edennyt, ja saankin ammentaa sitä kautta oppimaani joka päivä, niin työelämässä kuin vapaa-ajalla. Suomen mestaruus aikuisissa sekä EM- ja MM-edustus ja kansainvälisesti junioreiden MM-kisojen 15. sija ovat merkittävimmät saavutukseni.

Taitoluistimet siirtyivät varastoon Mikon täyttäessä 26 vuotta, joskin lopettaminen oli ollut mielessä jo muutaman vuoden.

Vuoden 2010 olympialaiset Vancouverissa olivat kuitenkin Mikon unelma ja toivottu päätepiste luistelu-uralle.

– Vancouveriin lähti Ari-Pekka Nurmenkari, joka oli ratkaisevissa kilpailuissa selvästi parempi.

Kivuttomasti uuteen arkeen

Siirtyminen toisenlaiseen arkeen tapahtui pitkään kypsyneen päätöksen jälkeen kivuttomasti.

Mari ja Mikko Minkkinen ovat tällä hetkellä hallitsevat SM-hopeamitalistit kymppitanssin avoimessa senioriluokassa.
Mari ja Mikko Minkkinen ovat tällä hetkellä hallitsevat SM-hopeamitalistit kymppitanssin avoimessa senioriluokassa.

Keväällä 2010 Mikko meni ensimmäistä kertaa pidemmäksi aikaa lääkärin sijaiseksi ja avioitui kesällä 2010 Marinsa kanssa. Tuore aviopari osti ensimmäisensä asuntonsa. Lääketieteellisessä oli menossa viimeinen opiskeluvuosi.

Joulukuussa 2011 Mikko väitteli Tampereen yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa sydämeen liittyvästä aiheesta. Kardiologia oli kiinnostanut häntä jo kolmannesta opiskeluvuodesta lähtien.

– Voin kiittää luistelua siitä, että saatoin sen ohella tehdä tutkimusta, vaikka en lääkärin sijaisuuksiin voinutkaan opiskelukavereideni tavoin sitoutua. Siksi väitöskirja valmistui aika lailla samaan tahtiin valmistumisen kanssa.

Mikko valmistui kardiologian erikoislääkäriksi vuonna 2018. Hän kiinnostui erityisesti pallolaajennuksista ja työskentelee nykyisin toimenpidekardiologina Kööpenhaminassa, jossa hän jo aiemmin syvensi osaamistaan pallolaajennuksiin.

Luistelu-urasta hän katsoo saaneensa montakin oppia, jotka ovat edesauttaneet myös työuralla, sillä urheilijana tottuu tekemään töitä saavutusten eteen.

– Lääkärin ja erityisesti toimenpidelääkärin työ muistuttaa monessa mielessä urheilua. Se vaatii urheilun tavoin huolellista valmistautumista ja keskittymistä. Monesti jopa miettii, että työelämä tuntuu lasten leikiltä verrattuna urheilun asettamiin vaatimuksiin.

Perhe Tanskassa toista kertaa

Kolmilapsinen perhe on asunut Tanskassa kahteen otteeseen. Isän syventävien Tanskan-opintojen aikaan lapset olivat 2-, 5- ja 6-vuotiaita. Nyt kuusivuotias kuopus käy esikoulua, jota Tanskassa kutsutaan nollaluokaksi. Vanhemmat – 10- ja 12-vuotiaat lapset – ovat neljännellä ja viidennellä luokalla.

”Lapset käyvät tanskalaista koulua, mikä auttaa paremmin integroitumaan maahan.”

– Lapset käyvät tanskalaista koulua, mikä auttaa paremmin integroitumaan maahan. Itse asiassa he osaavat tanskaa jopa paremmin kuin suomea. Vaikka tanska ei mikään maailman kieli olekaan, niin suomalaiselle yhden skandinaavisen kielen täydellisestä hallitsemisesta on varmasta hyötyä, ja englannin kielen lapset näyttävät omaksuvan ilman kansainvälistä kouluakin nopeasti.

Perheen koti on kymmenen kilometrin päässä Kööpenhaminan keskustasta. Työmatkat sujuvat pyöräillen, polkupyöräilyn luvatussa maassa kun asutaan.

Tanssia jo Tampereella

Uuden harrastuksen taitoluistelun tilalle Mikko löysi Marinsa kanssa parketilta.

– Saan kiittää vaimoani siitä, että lähdimme kilpatanssin parin. Menimme hänen aloitteestaan jo Tampereella tanssikurssille häitä silmällä pitäen ja kävimme myös opettelemassa paritanssin alkeita Åke Blomqvistin opastuksella.

Tie vei häiden jälkeen kilpatanssin alkeiskurssille, josta pari eteni luokka kerrallaan eteenpäin. Mari ja Mikko Minkkinen ovat tällä hetkellä hallitsevat SM-hopeamitalistit kymppitanssin avoimessa senioriluokassa. He edustavat helsinkiläistä Team HSDS-tanssiseuraa. Valmennuksessa he ovat tehneet Suomessa pitkään yhteistyötä Maria Kangasahon kanssa. Tanskassa heidän valmennuksestaan vastaavat Marta Kocik ja Nikolaj Lund.

Kymppitansseihin kuuluvat sekä viisi vakiotanssia että viisi latinalaistanssia. Kilpailijat tanssivat joka tanssia useamman kerran. Kerta kerralta pareja karsiutuu kisasta, kunnes tuomariston päätöksin parketille jäävät kuusi finalistia, joista kolme parasta sitten vielä valitaan.

”Saan kiittää vaimoani siitä, että lähdimme kilpatanssin parin.”

Mikko korostaa, että pari edustaa lajin ikämiesluokkaa eli senioreita. Ihan omaa tasoaan ovat yleisen luokan tanssiparit, joista useimmat ovat aloittaneet tanssimisen jo lapsena.

– Lajia on kuitenkin hauska harrastaa. Kisoissa ovat aina mukana kaikki luokat lapsista senioreihin, ja jopa televisiolähetyksissä näytetään kaikkia luokkia.

Myös harjoituksiin osallistuu kaikenikäisiä ja -tasoisia pareja yhtä aikaa. Ilmapiiri on innostava, kun aktiiviharrastajat pääsevät treenaamaan yhdessä maailman huippujen kanssa.

Minkkiset kilpailevat sekä Suomessa että Tanskassa. Suomessa kilpailu on Mikon mukaan mielekkäämpää, koska pareja heidän luokassaan on enemmän. Suunnitteilla on myös kisata kansainvälisesti. Tuntumaa eurooppalaisiin kisoihin pari otti juuri Berliinissä, joissa tuloksena oli Seniori 1 luokan kymppitanssin EM-kisojen 14. sija.

Taitoluistelusta yhä kartalla

Entisen ja nykyisen lajinsa Mikko pääsi yhdistämään reilut kymmenen vuotta sitten, kun hän oli valmentajana Suomen Dancing on Ice -kilpailussa.

– Silloin tein viimeiset kolmoishyppyni.

Kontaktia taitoluisteluun hän otti myös toimiessaan lääkärinä lajin MM-kotikikoissa 2017.

Mikko pyrkii edelleen seuraamaan taitoluistelun arvokisoja lähinnä Yle Areenasta ja olemaan kartalla lajin vaiheista.

Valtteri Virtasen kanssa pidetään yhteyttä, ja hänen uraansa tulee seurattua. Taitoluistelu on hieno laji.

Talvella 2021 järvet jäätyivät Tanskassa.

– Oli makeaa luistella luonnon jäällä. Sitä en Suomessa ole koskaan ehtinyt kokemaan.

Viimeksi Mikko on luistellut joulukuussa 2022 omien lasten kanssa, kun pienin vielä oli luistelukoulussa.

– Piruetteihin pystyy vielä, hän hymyilee.