Henkilöt

Täksi kaudeksi valmistui 117 pukua muodostelma­luistelijoille

Inna Demidova loi intohimosta ammatin

1 joulukuun, 2023 Marita Kokko Santtu Jaakkola ja Inna Demidovan kotialbumi

Ammattitanssijana ukrainalais-suomalainen Inna Demidova teki pukunsa, joiden laatu vei hänet ompelemaan Italian rytmisten voimistelijoiden kilpa-asuja. Kaksi vuotta sitten hän astui muodostelmaluistelun maailmaan aloittamalla Helsinki Rockettesin ja tällä kaudella myös Team Fintasticin pukujen valmistuksen.

– Esiintymisasut ja niiden suunnittelu ja valmistus ovat olleet intohimoni. Intohimosta tuli työ sattumalta, kaverihistorian ansiosta. Työtilaisuudet niin Italiassa kuin Suomessakin ovat tulleet tuttavien ja kavereiden kautta, hän kertoo.

Innan synnyinmaa on Ukraina, josta hän perheensä mukana muutti jo 15-vuotiaana Suomeen vuonna 1994, sillä hänen äitinsä on inkerinsuomalainen. Vuodesta 1990 vuoteen 2016 inkerinsuomalaisille myönnettiin oikeus muuttaa Suomeen ulkosuomalaisina paluumuuttajina. 

”Mallipuku testataan jäällä ja tehdään mahdolliset muutokset.”

Suomen kielen Inna oppi teini-ikäisenä uudessa kotimaassaan. Tanssista tuli hänen seuraava ilmaisukielensä. Hän kilpaili tanssijana show jazzissa seuranaan lahtelainen Hot Club Dance Company, joka on tuonut showtanssin tanssilajina Suomeen. Ura jäi taakse avioliiton ja perheellistymisen myötä.

– Tietenkin, kun ammattina oli tanssi, on kauttani kulkenut ja päällänikin ollut lukematon määrä erilaisia esiintymisasuja. Aloin jossain vaiheessa auttaa ompelijaa pukujen teossa. Vähitellen työ alkoi sujua niin hyvin, että ompelin itse esiintymisvaatteet show-esiintymisiimme.

Tuttavan tuttavan kautta syntyi yhteys suuriin italialaisiin voimisteluklubeihin, joiden rytmisten voimistelijoiden asut ovat nyt Innan päätyö. Se vie hänet usein Italiaan sovittamaan ja viimeistelemään pukuja.

Luistelijoiden puvut tulivat Innalle, kun kaveriketjun kautta solmiutui yhteys Helsingin Taitoluisteluklubin valmentajaan Kaisa Arrateigiin.

Inna Demidova on suunnitellut ja toteuttanut Helsinki Rockettesin vapaaohjelmapuvun.
Inna Demidova on suunnitellut ja toteuttanut Helsinki Rockettesin vapaaohjelmapuvun.

Venyvää, kestävää ja näyttävää

Luistelupuvut eivät Innan mukaan juurikaan poikkea tanssijoiden tai voimistelijoiden puvuista, sillä asujen tulee olla venyviä, kestäviä ja näyttäviä joka lajissa.

Valmentajilla on lähtötilanteessa jo musiikki valittuna sekä selkeä idea ja näkemys vaatteesta, joka tulevaa ohjelmaa ilmentää.

– Saan heiltä inspiraatiokuvia ja ajatuksia värimaailmasta. Teemme mallipuvun, jonka valmistukseen voi mennä kolmekin päivää. Mallipuku testataan jäällä ja tehdään mahdolliset muutokset. Kun puku on hyväksytty, varsinaiset puvut valmistuvat nopeassa tahdissa.

Inna ompelee ja viimeistelee puvut itse, mutta jos tulee kova kiire, hän ulkoistaa osan ompelutyöstä.

– Ompelijat ovat ukrainalaisia kavereitani, jotka sotatila on vaatinut siirtymään Puolaan. Vien heille aihiot joko autolla tai lentäen.  Saan ne sovitussa valmiusasteessa sitten takaisin ja jatkan siitä.

Inna Demidova on suunnitellut ja toteuttanut Helsinki Rockettesin lyhytohjelmapuvun.
Inna Demidovan Helsinkin Rockettesille tekemät lyhytohjelmapuvut saivat ensi-iltansa Finlandia Trophy Espoo -kilpailussa lokakuussa.

Täysin valmiit kilpailupuvut

Inna tekee Helsingin Taitoluisteluklubin luistelijoiden puvut valmiiksi viimeistä yksityiskohtaa myöten.

 – Kun luistelijat saavat asut, he voivat mennä niissä suoraan jäälle. Tätä Kaisa halusi, koska kaikki luistelijat eivät ehdi näpertelyhommiin pukujen viimeistelyssä. Toisaalta käsiala ja strassaukset poikkeavat helposti toisistaan, jos jokainen viimeistelee oman pukunsa.

”Pukujen tulee olla viimeisen päälle jokaista yksityiskohtaa myöten.”

Tiukimpina päivinä työhön menee Innan mukaan kevyesti 16 tuntia.

– Pukujen tulee olla viimeisen päälle jokaista yksityiskohtaa myöten. Esimerkiksi strassien liimailussa on aina odotettava, että ensimmäinen vaihe kuivuu, ennen kuin päästään seuraavaan.

Tälle kaudelle Inna ompeli 117 pukua muodostelmaluistelijoille. HTK:n SM-senioreille ja -junioreille valmistuivat molempien ohjelmien kilpa-asut ja Espoon Taitoluisteluklubin junioreille toinen kilpailupuvuista. 

– Olen kiitollinen luisteluseurojen luottamuksesta ja tästä tilaisuudesta, jonka elämä on tuonut tullessaan.

Inna on pohtinut mahdollisuuksia laajentaa yritystään, sillä kyselyjä on tullut.

– Luistelupukujen valmistuksesta on jo ensi kaudeksi sovittu. Voisin tietysti ottaa enemmänkin tilauksia, mutta kädet eivät riitä, enkä ole vielä valmis kasvattamaan yritykseni kokoa, hän arvioi.