Henkilöt

Saamelailais-helsinkiläinen Lumi Hetta:

Iloisella energialla jäällä, vasajahdissa ja intissä

28 huhtikuun, 2023 Marita Kokko Lumi Hetan kotialbumi

Lumi Hetta liitää talvisin jäällä kisapuvut kimaltaen Helsinki Rockettesissa. Kesäisin hän juoksee kiinni pikkuporoja vasojen merkinnässä yltä päältä mudassa ja poronkarvoissa. Tänä kesänä saamelais-helsinkiläinen Lumi ei välttämättä pääse Vuotsoon, sillä hän liittyi juuri Puolustusvoimien urheilujoukkoihin.

Lumin juuret ovat tiukasti saamelaisuudessa ja Vuotsossa, joka on Lapin eteläisin saamelaiskylä Sodankylässä. Hän on kuitenkin syntynyt ja kasvanut nuoreksi huippu-urheilijaksi Helsingissä.

– Itse asiassa Helsinki on Suomen suurimpia saamelaiskyliä, hän heläyttää.

Tilastokeskuksen tiedot vahvistavat Helsingin olevan peräti viidenneksi suurin saamelaiskylä reilulla 500 saamenkielisellä tai -taustaisella asukkaalla. Edellä ovat vain Oulu, Inari, Rovaniemi ja Utsjoki   

Ihan parhaita joukkueita

Lumi on Helsingin Taitoluisteluklubin kasvatti, jolla on alkamassa neljäs kausi Helsinki Rockettesissa.

Muodostelmaluistelija Lumi Hetta on juuriltaan saamelainen ja tuntee itsensä saamelaiseksi, vaikka on myös syntyperäinen helsinkiläinen.  Hän osaa pohjoissaamen alkeet, mutta halu opiskella kieltä enemmän ja kunnolla on kova. Se toteutuu viimeistään yliopistossa.
Muodostelmaluistelija Lumi Hetta on juuriltaan saamelainen ja tuntee itsensä saamelaiseksi, vaikka on myös syntyperäinen helsinkiläinen. Hän osaa pohjoissaamen alkeet, mutta halu opiskella kieltä enemmän ja kunnolla on kova. Se toteutuu viimeistään yliopistossa.

– Meillä oli menestyksekäs kausi, josta päällimmäisinä ilon aiheina ovat itse joukkue ja kaikki yhteiset muistot, eivät niinkään tulokset ja mitalit.

Joukkue voitti kaikki kauden kilpailut ennen SM-kilpailuja, joista tuli hopeaa. Hopeiset mitalit joukkue luisteli myös MM-kilpailuista Lake Placidissa. Se on Lumista upea saavutus. 

– Toki jäi harmittamaan, että kultakin oli niin lähellä. Arvostan kuitenkin sitä, että edelliskauden MM-pronssi kirkastui hopeaksi.

Lumin juuret ovat tiukasti saamelaisuudessa ja Vuotsossa, joka on Lapin eteläisin saamelaiskylä Sodankylässä.

Päättyneen kauden joukkue kuuluu Lumista ihan parhaimpiin niistä, joissa hän on saanut tähän mennessä luistella.

 – Oli kiva mennä treeneihin, sillä siellä odottivat kaverit ja hyvä meininki. Aina kun tuli koppiin, siellä oli hyvä puheensorina menossa, ja nauru kuului jo käytävään. Kaikki viihtyivät ja meininki oli rento.

Lumi kehuu myös joukkueen työmotivaatiota.

– Kaikki tekivät tiukasti töitä yhteisen päämäärän saavuttamiseksi.

Kesä pohjoisessa mielipuuhassa

Parasta Lumin kesissä ovat viikot sukulaisten luona Vuotsossa. Aika kuluu silloin pääosin porohommissa, joista vasojen merkintä on hänen mielipuuhaansa. Suomessa jokainen poro on jonkun omistama, ja omistajan kertoo korvamerkki.

Vasojen merkinnässä päivärytmi kääntyy ympäri. Poroja lähdetään etsimään mönkijöilla iltapäivästä, ja menee useampi tunti, ennen kuin porotokka on saatu ajettua aitaukseen. Silloin kello alkaa olla lähempänä kahdeksaa illalla.

Porot siirretään sitten pienempään aitaukseen eli kirnuun. Vasat otetaan kiinni niiden juostessa ympäri tuota kirnua ja kannetaan jonoon kilkuroitaviksi. Kilkuroinnissa pikkuporot saavat kaulaansa numerolapun.

Vasojen kiinniotto on fyysistä hommaa, jossa aktiivisuuskello pyörähtää kevyesti yli 20 000 juoksuaskeleen.

 – Pikkuporojahan ne ovat, joskin osa pulleita palleroita. Ne potkivat kantajaansa ja yrittävät käyttää pieniä sarvenalkujaan niin, että paikat ovat mustelmilla, Lumi kertoo.

Porot päästetään vasojen kilkuroinnin jälkeen jälleen isompaan aitaukseen. Nyt katsellaan rauhassa, mitä naarasporoa eli vaadinta kukin vasa seuraa. Sen perusteella pikkuporo saa korvamerkinnän, joka kertoo omistajan.  

Merkkikuvio tehdään vasan korvaan terävällä ja puhtaalla puukolla. Merkitsijän tulee olla nopea ja tehdä korvamerkki taidolla. Vasan sanotaan tuntevan korvassaan vain pienen nipistyksen.

Porojen perässä läpi yön

– Merkkaus kestää pahimmillaan siinä yhteentoista aamupäivällä, mutta yleensä aikaa menee aamuneljään –aamukahdeksaan riippuen vasojen määrästä. Yöunet jäävät vähän vähemmälle, mutta sitä oppii sitten nukkumaan niissä väleissä, kun pystyy, Lumi Hetta kertoo.

Työn raskaus ei kuitenkaan vie iloa, sillä kahvitauoilla pääsee juttelemaan sukulaisten kanssa.

– Kahvitellessa kerrotaan ja kerrataan omia muistoja ja suvun historiaa. Opin paljon sekä tekemällä että kuuntelemalla.

”Minulla on sukulaisia, jotka ovat nähneet minut pelkästään poroaidassa poronkarvan ja mudan peitossa.”

Merkintävaihe kestää yleensä pari viikkoa. Siinä ajassa sattuu ja tapahtuu. Porotokka voi lähteä juoksemaan väärään suuntaan. Tai mönkijällä jumahtaa kaulaa myöten kiinni suohon.

– Minulla on sukulaisia, jotka ovat nähneet minut pelkästään poroaidassa poronkarvan ja mudan peitossa. Kun he näkivät minut ylioppilasjuhlissani Lapissa, he eivät olleet tunnistaa minua.

Lumin aika Vuotsossa kuluu pääosin porohommissa. Vasojen merkinnän lomassa pitää ottaa unet, kun siihen tarjoutuu mahdollisuus.
Lumin aika Vuotsossa kuluu pääosin porohommissa. Vasojen merkinnässä päivärytmi kääntyy ympäri ja unet pitää ottaa silloin, kun siihen tarjoutuu mahdollisuus.

Olen saamelainen

Lumi tuntee olevansa saamelainen. Hänelle alkuperäiskansan identiteetti merkitsee yhteisöllisyyttä ja perhettä.

– Saamelaisuus on osa persoonaani, sitä millainen olen ja millainen on yksilökuvani. Lapissa olen oppinut, että jokaisella on oikeus tulla kuulluksi ja tuoda paikkansa näkyväksi, joukkueessakin.

 – Saamelaisuuden kautta minulla on myös erilainen arvostus luontoa kohtaan.

Lumin kotioloissa juurista kertovat käsityöt sekä tiiviit yhteydet sukulaisiin. Helsingissä asuu äidin sisaruksia ja veljiä, jotka ovat kaikki läheisiä.

– Mutta olen päivittäin jotakin kautta yhteydessä myös sukulaisiin, jotka asuvat siellä tuhannen kilometrin päässä.

Helsingin Taitoluisteluklubin kasvatti Lumi Hetta on saavuttanut jo kaksi MM-mitalia, hopeaa ja pronssia.
Helsingin Taitoluisteluklubin kasvatti Lumi Hetta, 20, on saavuttanut jo kaksi MM-mitalia, hopeaa ja pronssia.

Edessä erilainen kesä

Lumi aloitti huhtikuussa palveluksen puolustusvoimien urheilujoukoissa Santahaminassa. Hän on aina ollut kiinnostunut maanpuolustuksesta. Nyt hän haluaa testata, miten pitkälle rahkeet riittävät.

– Olin hakenut normaaliin palvelukseen, mutta sitten tuli mahdollisuus pyrkiä urheilujoukkoihin. Tiesin, että testit olivat vaativat ja tosi fyysiset. Haastoin itseäni ja fysiikkani riitti.

Lumi haluaisi edetä varusmiesaikana johtajakoulutukseen.

 – Mutta saa nähdä, mitä palvelus tuo tullessaan. Vaikka vähän jännittää, menen innolla mukaan.

Santahaminassa ei nyt aloita varusmiespalvelusta yhtään Lumin kaveria, mutta sentään pari tuttua. Urheilujoukkoihin pääsevät vain lajien parhaat urheilijat. Tällä kertaa mukana on kansainvälisestikin kuuluisista urheilijoista koripalloilija Lauri Markkanen.

– Arki muuttuu, mutta ei varmasti ole mitään järkyttävää. Kun on iloista energiaa ja maanpuolustushenkeä mukana, niin eiköhän siitä selvitä, ennakoi Lumi, joka on saapumiseränsä ainoa nainen.