Henkilöt

"On tärkeää, että joukkuehenki kestää ongelmalliset tilanteet"

Haydenettesin Stephen Murray arvostaa joukkueen henkistä kestävyyttä

2 tammikuun, 2024 Marita Kokko Emmi Koskiniemi

Stephen Murray, 25, on luistellut 16 vuotta muodostelmassa ja jo kahdeksatta kauttaan Haydenettes-joukkueessa. Hän valitsi muodostelmaluistelun, koska monipuolinen laji vaatii taitoa, voimaa ja nopeutta, mutta tarjoaa myös vaaran hetkiä. Tulevaisuudessa hän haluaa edistää amerikkalaista tyyliä luistella kohti lajin kirkkainta kärkeä.

Stephen otti ensi askeleet terillä 5–6-vuotiaana yleisillä jäävuoroilla yhdessä perheen kanssa. Muodostelmajoukkueeseen hän kiinnittyi yhdeksänvuotiaana. Vuotta myöhemmin hän aloitti Haydenin pienimpien joukkueessa ja eteni joukkue joukkueelta viimein USA:n ykkösjoukkueeseen Haydenettesiin kaudella 2016–2017.

Moni muodostelman fani ja arvostelutuomarikin on vuosien mittaan kiinnittänyt erityistä huomiota Stepheniin ja hänen luistelutaitoonsa, joka näyttää kehittyvän yhä kausi kaudelta.

– Olen tietysti miesluistelija, mutta teen parhaani, että sulaudun joukkoon. Tämä on muodostelmaluistelua, jossa meitä on tasavertaisesti 16 ohjelmaa luistelemassa. Tällä tasolla ei sukupuolella enää ole merkitystä, Stephen Murray painottaa.

Vauhtia ja vaaraakin

Stephen korostaa muodostelman vaativan taitavia ja yhteistyökykyisiä luistelijoita sekä paljon työtä ja aikaa ohjelmien rakentamiseen.

– Tässä lajissa voi tehdä niin monia eri asioita eikä lajin tarjoamia huippuelämyksiä näe ihan joka päivä. Laji 16 luistelijoineen on voimakas, vauhdikas ja sisältää korkeimmilla tasoillaan paljon vaarallisiakin tilanteita esimerkiksi läpimenoissa ja nostoissa.

Jokaisen luistelijan ainutlaatuisuutta ei kuitenkaan tule unohtaa.

– Muodostelmaluistelu on niin paljon muuta kuin rivissä luistelua. Ohjelmaan on mahdollista lisätä myös huipputason yksilösuorituksia. Jokaisella luistelijalla on omat huipputaitonsa. Esimerkiksi tänä vuonna meillä on luistelija, joka saa loistaa upealla piruetillaan lyhytohjelmassa.

Haydenettes avasi tämänkin kisakautensa Finland Trophyssa Espoossa. Harjoitusten tauolla Autumn Coulthard, Rosa Hahn ja Stephen Murray sekä heidän valmentajansa Saga Krantz, joka on juuri nimetty Ammattiluistelijoiden liiton PSA:n Hall of Fame -jäseneksi.
Haydenettes avasi kisakautensa 2023–2024 Finland Trophyssa Espoossa. Autumn Coulthard (vas.), Rosa Hahn ja Stephen Murray sekä heidän suomalainen valmentajansa Saga Krantz kuvattiin harjoitusten tauolla Tapiolan harjoitushallissa.

Monipuolinen taitopakki

Haydenettes harjoittelee joukkueena neljänä päivänä viikossa. Jokaisella luistelijalla on kuitenkin henkilökohtainen valmentaja opettamassa esimerkiksi freestyleä jäällä, jäätanssia ja pariluisteluakin.

– Erityisesti kehitysvaiheessa nuorena on tärkeää koota monipuolisia harjoitteita tueksi omalle lajille. Luistelupakkiin kannattaa kerätä mahdollisimman paljon hyppyjä, piruetteja ja kaikkea mahdollista jäällä toteuttavaa, sillä teemme eri lajien elementtejä joukkueena ohjelmissamme.

Haydenettesin joukkueharjoitukset alkavat vain tiistaisin iltapäivällä kello 16.30. Muina päivinä jää kutsuu jo kello 7 aamulla. Stephen lähtee noina aamuina liikkeelle kello 4.30–5.00. Lämmittely alkaa kello 6.30, ja jäällä harjoitellaan sen jälkeen kolme tuntia.

”Treenaamme aina kohtaamaan henkisesti niin hyvät kuin huonotkin hetket.”

Stephen on valmistunut insinööriksi ja työskentelee jo kokopäiväisesti. Työnantaja suhtautuu luisteluun myönteisesti, mikä mahdollistaa kollegoiden työrytmistä poikkeavat työajat ja kisamatkat.

– Olen saanut paljon tukea työantajaltani, sillä hän on perheineen innostunut lajista.

Epäonni mittaa vahvuuden

– Olen onnellinen, että urallani on useita huippuelämyksiä ja kohokohtia. Jokaisessa kaudessahan on omat huippunsa ja alamäkensä. Joka vuosi on hienoa kokea, miten joukkue hitsautuu yhteen, ja miten yhtenäisenä se pystyy käsittelemään epäonnen hetket.

Stephen toistaa valmentaja Saga Krantzin muistutuksen siitä, että joka kaudella tapahtuu jotakin, jonka ylitse joukkueena on mentävä.

– Ehkä joku loukkaantuu, joku sairastuu. Treenaamme aina kohtaamaan henkisesti niin hyvät kuin huonotkin hetket. On tärkeää, että joukkuehenki kestää ongelmalliset tilanteet.

”Olen saanut lajilta paljon ja odotan voivani antaa osaamistani myös takaisin.”

Joukkueen henkinen kestävyys on Stephenin mukaan yksi tärkeimpiä asioita. Se on Haydenettesissa toteutunut jokaisella kaudella.

– Se on minusta huippua tässä joukkueessa. Meillä jokainen pystyy sopeutumaan vaikeaan tilanteeseen ja tarttumaan esimerkiksi uuden paikan haasteeseen.

Stephen nostaa esimerkiksi ensimmäisen kautensa joukkueessa. Silloin loukkaantumisia oli paljon, ja joukkueen oli aina keskityttävä siihen, miten se selviäisi seuraavasta vaiheesta ylitse yhdessä. Joukkue selätti vaikeudet niin hyvin, että se pystyi luistelemaan mitalisijoituksia kauden kisoissa.

Tulevaisuus lajin parissa

Luistelu-uran jälkeen Stephen aikoo pysyä lajin parissa valmentajana, ehkä myös tuomarina tai teknisen paneelin jäsenenä.

– Olen saanut lajilta paljon ja odotan voivani antaa osaamistani myös takaisin. Olen jo mukana erilaisissa liittomme lajityöryhmissä, ja työskentelen jonkin verran muiden luistelijoiden valmennuksessa.

”Haluan viedä eteenpäin amerikkalaista tyyliä luistella.” 

Stephen on pitänyt leirejä ja kiertänyt valmentamassa esimerkiksi Coloradossa. Hänestä on tärkeää jakaa nuoremmille eteenpäin tietoa ja taitoa, jota Hayden-organisaatiolla lajin johtavana seurana on. Samalla voi oppia muiden valmentajien tavasta työskennellä.

– Haluan viedä eteenpäin amerikkalaista tyyliä luistella. Emme maana ole hetkeen yltäneet MM-podiumille, joten näemme tärkeänä, että suunta muuttuu, Stephen Murray summaa.