Henkilöt

Yhdysvalloissa valmentava Saga Krantz:

Elite 12 pysyvästi rinnakkais­sarjaksi

19 toukokuun, 2022 Marita Kokko Sari Niskanen ja Hayden Synchro

Bostonilainen Hayden Synchro perusti viime kaudeksi 12 luistelijan seniorijoukkueen Hayden Selectin osallistumaan Kansainvälisen luisteluliiton kokeilusarjaan Elite 12. Valmentaja Saga Krantz odottaa innokkaana kokeilusta pysyvää rinnakkaissarjaa, sillä 12 luistelijaa tarjoaa ohjelmille lisää vauhtia ja tilaa. 

Valmentaja toteaa 12 luistelijan kokeilusarjan tulleen Haydenille oikeaan aikaan, sillä Haydenettesissa ei ollut tilaa kaikille taitaville luistelijoille.

– Oli ihaninta, että meillä jatkoi 18 luistelijaa tämän ansiosta. Meidän ei tarvinnut sanoa kenellekään, että meillä ei tässä osavaltiossa ole mitään tarjolla. Jossain vaiheessa joku heistä ehkä siirtyy sieltä 16:een, joku toinen 12:een. Molemmissa joukkueissa on senioritason luistelijoita, joilla on kovat tavoitteet. Kaikki ovat saaneet jatkaa luistelua, koska he ovat juuri taitotasojensa huipulla, Saga Krantz pohtii.

Valmentajana hän harmittelee, että niin paljon hyviä junioreita joutuu kaikkialla lopettamaan seniorivaiheen kynnyksellä, kun paikkoja senioreissa ei riitä.

Kaikki uutta kaikille

Saga pitää täytenä voittona, että uudessa sarjassa sai aloittaa täysin uusi seniorijoukkue. Kaikki oli uutta sekä luistelijoille että joukkueen valmentajille Lee Chandlerille ja Sagalle, joka oli myös joukkueen koreografi.

Kun luistelijat pääsivät sarjan makuun, hekin ovat nauttineet 12 luistelijan ohjelmasta. He ovat kertoneet, että 12 luistelijan ohjelmassa pystyy hengittämään ja luistelemaan eri tavalla.

 – Ei se tietenkään luistelua paremmaksi tee, että luistellaan pienemmällä luistelijamäärällä, valmentaja muistuttaa.

Koesarjassa oli määrä kilpailla ensimmäisen kerran jo tammikuussa Hayden Selectin kotikaupungissa, mutta koronatilanne vaati peruuttamaan tämän Challenger-sarjan kilpailun. Sarja sai debyyttinsä French Cupissa, mutta karsi myös Rouenissa osanottajat kolmeen joukkueeseen.

Rouenin jäällä nähtiin bostonilaisten lisäksi Team Jeanne D’arc Ranskasta ja Team United 12 Alankomaista. Hayden Select tuli ja voitti tämän ensimmäisen kilpailun ylivoimaisesti.

– Joukkue on treenannut lujaa ja odotti kovasti pääsyä kilpailemaan, Saga kertoo.

Yhden ohjelman taktiikalla

Kokeilusarjassa luisteltiin tällä kaudella vain vapaaohjelma. Vaatimukset ohjelmassa olivat tismalleen samat kuin 16 luistelijan seniorisarjassa, sillä sääntöjä ei koronan vuoksi päästy sovittamaan uutta sarjaa varten. Niitä muokattiin vain määrittämällä uudet elementtien korkeimmat tasot 12 luistelijan sarjaan.

– Keskittyminen yhteen ohjelmaan on ollut meille hyvä kokemus. Oli riittävästi aikaa tehdä erilaista ohjelmaa ja välttää loukkaantumisia, Saga kertoo.

Uudessa sarjassa olisi hänen mielestään paljon potentiaalia. Tällä kaudella mentiin näillä säännöillä, mutta tulevaisuudessa hän uskoo vaatimusten muokkautuvan Elite 12:n näköiseksi.

 – Kun otetaan neljä pois, on jäällä paljon enemmän tilaa, ja kaikki luistelijat voi nähdä koko ajan. Se on kaikkein ihaninta.

Bostonilainen Hayden Synchro perusti viime kaudeksi 12 luistelijan seniorijoukkueen Hayden Selectin osallistumaan Kansainvälisen luisteluliiton kokeilusarjaan Elite 12.
Bostonilainen Hayden Synchro perusti viime kaudeksi 12 luistelijan seniorijoukkueen Hayden Selectin, joka osallistui Kansainvälisen luisteluliiton Elite 12 -kokeilusarjaan.

Opin paikka koreografille

Saga kertoo koreografian rakentamisen poikkeavan vahvasti 16 luistelijan ohjelmasta. Niitä ei voi koreografioinnissa rinnastaa.

– Onneksi kokeiluvaiheeseen kuuluu vain yksi ohjelma, koska tämä vaatii valmentajalta harjoittelua ja uuden oppimista. Numerot eivät mene samalla tavalla kuin 16:lla. Oli harjoiteltava paljon, että nähtiin, mikä näyttää 12:lla hyvältä.

Valmentajalle koreografian tekeminen oli oppimiskokemus, josta hyötyy myös 16 luistelijan joukkue, koska työ synnytti paljon ahaa-elämyksiä. 

– Esimerkiksi siirtymät hujahtavat 12 luistelijalla nopeasti ohitse, eikä niistä saa niin mielenkiintoisia kuin 16 luistelijalla. Toisaalta emme olleet vielä sillä tasolla, että niissä voisi tehdä piruetteja, hyppyjä tai parinostoja. Menimme turvallisuus edellä tällä uudella seniorijoukkueella. Varmasti saadaan siirtymiinkin enemmän väriä, kun taitotaso kehittyy.

Raaka sarja luistelijalle

Saga Krantz toteaa pienemmän kokoonpanon olevan luistelijalle raaka. Kun luistellaan 16:lla, blokin keskelle jäävät eivät aina näy. Mutta kun mennään 12 luistelijalla, mikään ei peity.

– Se on ehkä ihan hyväkin tavoite luistelijoille. Jos haluat olla huipulla, on kaikkien oltava huippua. Jos kaikki nilkat eivät ole ojennettuina ja kaikilla sama tekniikka, se taatusti näkyy.

”Jos haluat olla huipulla, on kaikkien oltava huippua.”

Sarja vaatii paljon yksilötaidoilta, mutta hyppyjä ja piruetteja Hayden Selectin ohjelmaan ei vielä sisällytetty. Saga näkee, että uusin säännöin ohjelmiin saadaan mukaan piruettia, parielementtiä ja hyppyä, jolloin kokonaisuudesta saattaa tulla vieläkin paremman näköistä.

USA:n seuroihin Elite 12 -joukkueita

Hayden-valmentaja odottaa, että kokeilu muuttuisi pysyväksi 16 luistelijan sarjan rinnalle. Hän kertoo useamman amerikkalaisen seuran suunnittelevan 12 luistelijan joukkuetta ensi kaudelle. 

Saga Krantz on Bostonissa toimivan Hayden Synchro -muodostelmaluisteluseuran päävalmentaja.
Saga Krantz on Bostonissa toimivan Hayden Synchro -muodostelmaluisteluseuran päävalmentaja.

– Olen todella innostunut. Tuomareilta olen saanut myönteistä palautetta, eikä yksikään katsoja ole ollut sitä mieltä, että tämä oli ihan kauheaa.

Osa valmentajista suhtautuu kokeiluun varauksella. Saga epäilee, että valmentajat pelkäävät uuden sarjan tippuvan päävalmentajien työkuormaan.

– Mutta Elite 12 -sarjan valmennus pitää vain antaa pois, sillä se vaatii uuden valmentajan.

Sarja vie valmentajalta aikaa 16 luistelijan joukkueen tavoin.

– En itsekään ensi vuonna pysty enää olemaan mukana niin paljon, koska jääajat ovat päällekkäin ja se on ihan jääaikakysymys.

Saga odottaa molempien sarjojen jatkavan ensi kaudellakin. On maita, joilla on paljon luistelijoita sekä niitä, joilla on pulaa luistelijoista. Rinnakkaisjärjestelmä helpottaisi molempia.

– Eikä se loppumetreillä vaikuta edes kisojen suunnitteluun, koska se lisäisi vain yhden kategorian. Noviisien ja junioreiden lisäksi kilpailuissa olisi kaksi seniorisarjaa.

Mistä rahat ja jäät?

Saga Kranzt myöntää, että pienempi joukkuekoko on taloudellisesti haaste ja kaikkein rankinta Pohjois-Amerikassa, jossa jäiden hinnat ovat kalleimpia.

– En murehdi sitä, sillä hätä keinot keksii. Ainahan meiltä jotain puuttuu. Ei voi pelkästään katsoa, miten kallista se on yhdelle joukkueelle.

Valmentajat Lee ja Saga ovat tällä kaudella vetäneet Hayden Selectiä vapaaehtoistyönä, sillä uutuudelle ei ollut heti tarjota resursseja tai budjettia.

 – On joka tapauksessa selvää, että tästä on ollut seuralle hyötyä. Mitä enemmän luistelijoita, sitä enemmän porukkaa jakamassa seuran kuluja.

Ennakko olympiahakemukselle

Koesarja ennakoi Kansainvälisen luisteluliiton suunnitelmaa hakea muodostelmaluistelulle paikkaa olympialaisiin 12 luistelijan joukkueilla. Tähän asti hakemus on aina hylätty, sillä osanottajamäärää olympialaisissa ei haluta kasvattaa liikaa. Siksi uuden joukkuelajin on perusteltu jäävän olympiaperheen ulkopuolelle.

Saga oli olympialaisia katsellessaan miettinyt, että muodostelmaluistelu kuuluisi jo mukaan joko 12 tai 16 luistelijan joukkueella. Molemmat ovat hienoja, eikä niitä kannata lähteä vertailemaan.

Molemmissa sarjoissa on Sagan mukaan potentiaalia. Nykyisen 16 luistelijan sarjan taso on mennyt paljon eteenpäin, mutta vauhti erottaa meidät niistä, jotka nyt olympialaisissa luistelevat.

– Meidän pitää siihen kuuteentoista kehitellä uusia elementtejä, että saamme lisää vauhtia. Esimerkiksi neljällä ryhmänostolla ei kentän koko salli kovempaa vauhtia. Mutta kolmella ryhmänostolla tilaa vauhtiin on.

– Vaihtoehto olisi sekin, että joka neljäs vuosi keskityttäisiin kilpailemaan olympiapaikoista 12 luistelijan joukkuein, hän hahmottelee, mutta toteaa vaihtoehdon olevan vain kaukainen ajatus, niin kuin vielä olympiapaikkakin on.

Parasta Sagan mielestä olisi, että molemmat kokoonpanot saisivat painaa täysillä.

– Katsotaan, mitä yleisö haluaa, Saga Krantz päättää.

Lumineers Elite 12 -sarjaan

Myös espoolainen SM-seniorijoukkue Lumineers suunnittelee siirtyvänsä ensi kaudeksi kilpailemaan Kansainvälisen luisteluliiton Elite 12 -sarjaan.

– Elite 12 -sarja vaikuttaa ensi kaudella meille oikealta sarjalta: pääsisimme jatkamaan joukkueena eteenpäin vahvalla pohjalla ja samalla edistämään lajin tulevaisuutta uuden sarjan kautta. Tänä keväänä Lumeissa on tavallista suurempia muutoksia, ja uudessa sarjassa varmistaisimme joukkueen vahvan tekemisen säilymisen ja kehittymisen myös tulevaisuudessa”, valmentaja Liisa Lakela kertoo joukkueen tiedotteessa.