Henkilöt

Yhdysvalloissa vaikuttava Saga Krantz

Koutsina kaukana kotimaasta

6 huhtikuun, 2019 Marita Kokko Elina Paasonen

Kun Team USA liukuu MM-jäälle Helsingissä, seuraa suoritusta silmä tarkkana valmentaja Saga Krantz, joka Rockettes-luistelijana voitti hopeaa ensimmäisissä MM-kotikisoissa 2001. Viimeiset 15 vuotta hän on valmentanut huippumuodostelmaa Bostonissa.

Saga lopetti oman luisteluuransa juuri Helsingin MM-kilpailuihin. Muutaman tovin hän ehti valmentaa kotimaassa, kunnes muutosta Atlantin toiselle puolelle tuli totta.

– Tulin vahvalla itsetunnolla, niin kuin vain nuori valmentaja voi. Kyllähän minä nyt tiedän, kuinka valmennetaan. Vähitellen alkoi hahmottua, kuinka monesta näkökulmasta valmentajan pitää työtään pohtia ja kuinka monin tavoin valmentajan tulee huolehtia luistelijoidensa arjesta. Ne ovat puolia, joita ulkopuolelta on vaikea ymmärtää.

”Mitaleista ja menestyksestä huolimatta muodostelmaluistelu ei ole Yhdysvalloissa kovin tunnettu.”

Saga Kranz vastaa päävalmentajana bostonilaisen Hayden Synchron kahdeksasta joukkueesta ja niiden kehittämisestä viiden apuvalmentajansa kanssa. Juniorijoukkue Lexettes ja seniorijoukkue Haydenettes edustavat maataan sekä kansainvälisissä kisoissa että MM-tasolla.

Haydenettes on yltänyt MM-pronssiin neljä kertaa neljänä perättäisenä vuonna 2010–2013. Podiumille joukkue nousi esimerkiksi edellisissä Suomessa järjestetyissä MM-kilpailuissa 2011.

Mitaleista ja menestyksestä huolimatta muodostelmaluistelu ei ole Yhdysvalloissa kovin tunnettu. 

– Emme saa tv-näkyvyyttä, koska kilpailemme ruutuajasta jääkiekon ja amerikkalaisen jalkapallon kaltaisten menestyslajien kanssa. Tv-aika jää saamatta myös siksi, ettei lajilla ole olympiastatusta.

Saga kertoo myös yrityksistä päästä esille paikallisissa, Helsingin Sanomien laajuisissa sanomalehdissä, mutta niistäkään ei löydy tilaa pienelle lajille, ellei näkökulmaa mausteta muodilla tai designilla. Silloin tällöin lehtiin saadaan juttuja, joissa kerrotaan sadasta pienestä luistelijasta leireilemässä naapurissa, ei itse lajista.

– Kun meillä oli MM-kilpailut Bostonissa ja saimme MM-pronssia, laji sentään mainittiin lehdistössä. 

Koulu kaiken edelle 

Raha on Saga Krantzin mukaan Yhdysvalloissa muodostelmaluistelun suurin haaste. Ei siksi, että laji on kallis, vaan siksi, että koulut ovat kalliita. Yhdysvalloissa koulu menee kaiken edelle, ja koulujen hinnat ovat karanneet käsistä. 

Valmentaja ymmärtää luistelijoidensa tilanteen. Luistele siinä sitten ammattimaisesti, kun vanhemmat pistävät 50 000 dollaria plus asumiskulut kiinni koulutukseen, ja koulusta on saatava hyvät tulokset. 

– Nuorten tulevaisuus riippuu niin paljon heidän koulumenestyksestään, ja mihin he pääsevät jatko-opintoihin. 

Siksi luistelijat käyttävät vähäisimmänkin vapaa-aikansa koulutehtäviin ollessaan kansainvälisellä kisaturneella Euroopassa.

– Kun on kymmenen päivää kisaamassa Euroopassa, on pakko keskittyä koulutehtäviin, ettei jää jälkeen. 

Valmentajan ei tarvitse junioreidenkaan vanhemmille luvata, että nuoret hoitavat koulutehtävänsä. He keskittyvät kouluunsa aivan omaehtoisesti. 

Myös jääaika on kallista ja vaikeasti saatavaa. 

– Luistelutaitoa pitää kehittää jatkuvasti ja pysyä mukana Venäjän menossa. Se on haastavaa tulevaisuudessa, Saga toteaa. 

Yhdysvalloissa luistelijat ottavat yksityistunteja kehittääkseen yksilötaitojaan. Jokainen palkkaa valmentajan, johon pystyy ja ottaa tunteja niin paljon kuin voi.

Maassa on myös monta valmennuskulttuuria, mikä vaikeuttaa yhtenäisen linjan löytämistä. Yhden valmentajan juuret ovat Kanadassa, toisen Suomessa ja kolmannen Englannissa. 

– Osa joukkueista on vajaalukuisia ja niitä yritetään pitää hengissä keinolla millä hyvänsä. Silloin perusasiat eivät välttämättä mene eteenpäin. 

Kohti MM-Helsinkiä 

Tällä kaudella muodostelman vapaaohjelmissa luovuudelle on annettu tilaa. Jotkut valmentajat ovat jopa laaduttaneet vapaaohjelmaa temppuradaksi. Arvostelua on herättänyt myös miesluistelijoiden hyödyntäminen artististen elementtien keskushahmoina, jotka nostovoimaisina hoitavat pisteet kotiin. 

Saga toteaa artistisuuden painottuvan paljon. Häntä eivät miehet lajissa häiritse, onhan hänelläkin miesluistelija joukkueessaan. Luistelun pitää kuitenkin olla tasapuolista. 

– Pojat ovat rivissä samalla tavalla kuin tytötkin. Olemme edelleen muodostelmaluistelussa, jossa on 16 yksilöä. 

Viikon kuluttua käytävistä MM-kilpailuista kokenut valmentaja ennustaa tiukimpia aikoihin. Mitaleille pääsy edellyttää, että kaikki tasot saadaan läpi ja tekniset ja komponenttien pisteet kohoavat kattoon. Vapaaohjelmissa on 150 pisteen rajan mentävä rikki, jos mielii podiumille.

– Saa nähdä kenen pää kestää ja kuka jaksaa tehdä eniten töitä.