Henkilöt

Emmi Koukkari on valmentanut Espanjassa jo yli kuuden vuoden ajan:

“Olin päättänyt etukäteen, etten luovuta”

2 joulukuun, 2022 Annastiina Hemmi Emmi Koukkarin kotialbumi

Rihimäkeläinen taitoluisteluvalmentaja Emmi Koukkari kertoi valmennuskokemuksistaan Espanjassa vuonna 2017. Vuodet ovat vierineet, mutta Emmin koti on yhä Granadassa Espanjassa. Lue Emmin kuulumisista yli kuuden vuoden ulkomailla asumisen jälkeen.

Keväällä 2016 oman taitoluistelu-uransa pari vuotta aiemmin päättänyt Emmi Koukkari oli uuden ja jännittävän elämäntilanteen äärellä.

– En yksinkertaisesti tiennyt, mitä haluaisin opiskella tai tehdä seuraavaksi. Maailmalle lähtö houkutteli, ja sain vinkin, että Granadaan haetaan taitoluisteluvalmentajaa, Emmi Koukkari muistelee.

Alun perin suunnitelmissa oli asua ulkomailla vuosi tai maksimissaan pari, mutta yhä kuuden vuoden jälkeen Emmi on edelleen eteläisessä Espanjassa. Syy löytyy paitsi miellyttävästä ilmastosta, myös opinnoista.

– Aloitin yliopisto-opinnot Granadassa pian muutettuani Espanjaan, ja valmistun luokanopettajaksi ensi kesänä, Emmi kertoo.

Tällä hetkellä Emmi tekee etäopintoja Espanjaan, työskentelee luokanopettajana ja luisteluvalmentajana kotikaupungissaan Riihimäellä. Helmikuussa koittaa paluu Espanjaan – ainakin suorittamaan opinnot loppuun.

Espanjaan vailla kielitaitoa

Emmi lähti parikymppisenä Espanjaan vailla kielitaitoa, minkä hän kertoo olleen suurin haaste alkuvaiheessa. Tänä päivänä enää aksentista huomaa, ettei espanja ole äidinkieli.

– Olen valmentanut nyt jo useita vuosia espanjaksi, eikä se tuota enää lainkaan ongelmia. Opiskelujen aloittaminen espanjaksi ja arkeen kiinni pääseminen vauhdittivat oppimista todella paljon, Emmi kertoo.

Puhumalla oppii, mutta omalla päättäväisyydellä voi nopeuttaa kielen omaksumista.

– Maassa, jossa englannilla ei pärjää niin hyvin, kielen oppiminen on avain kaikkeen. Uutta kieltä pitää käyttää rohkeasti, ja kannattaa pyytää myös muita korjaamaan, Emmi vinkkaa.

Jäähallit kiperässä tilanteessa

Emmi valmentaa eri-ikäisiä ja -tasoisia luistelijoita andalusialaisessa taitoluisteluseurassa. Uuden kulttuurin omaksuminen laajentaa myös omaa asiantuntijuutta valmentajana.

– Suomessa harjoittelukulttuuria on helpompi ymmärtää, kun lapsesta asti tiedetään, miten pitäisi liikkua ja toimia. Espanjassa luistelija voi olla hyvällä tasolla, mutta vielä paremmaksi pääsemiseen on iso kynnys, Emmi kuvailee.

”Espanjassa on tällä hetkellä enää 8 jäähallia käytössä, mikä on todella erikoinen tilanne.”

Suurimpana erona on kuitenkin se, että jäähallit ovat yksityisomisteisia, jolloin seurat ja jäähallit kytkeytyvät tiiviisti toisiinsa. Sen seurauksena maailmaa mullistanut koronaepidemia laittoi espanjalaisen taitoluistelun kiperään tilanteeseen.

– Koronan jälkeen on ollut hyvin erilaista. Jäähalli, jossa olin töissä, meni konkurssiin ja kauden 2020–2021 olin kokonaan tekemättä töitä jäällä, kun jääaikaa ei ollut. Valmensin sen aikaa rullaluistimilla, mutta luisteluun kuuluva vaivattomuus ei välity asfaltille, Emmi muistelee.

Vaikeudet eivät suinkaan ole loppuneet jäätilanteen kannalta, sillä taloudellinen tilanne ja sähkön hinnan nousu on sulkenut entistä useampia jäähalleja.

– Olin toisessa hallissa töissä, mutta enää sekään ei ole auki. Espanjassa on tällä hetkellä enää 8 jäähallia käytössä, mikä on todella erikoinen tilanne, Emmi kertoo.

Emmi Koukkari valmentaa espanjalaisia taitoluistelijoita Granadassa.
Espanjalaisia taitoluistelijoita valmentava Emmi Koukkari (neljäs oikealta) valmistuu pian opettajaksi Granadan yliopistosta.

Realistiset odotukset

Emmi on nyt tietyllä tapaa samanlaisessa, jännittävässä tilanteessa kuin Espanjaan lähtiessään vuonna 2016. Yliopistosta valmistuminen paitsi avaa uusia mahdollisuuksia, tuo se myös tietämättömyyttä tulevaisuudesta.

– Tavallaan kiinnostaa palata Suomeen, mutta toisaalta voisin jäädä Espanjaan tai mennä kokonaan muualle. Madrid kiinnostaa, jos sieltä saisi sopivan työn, Emmi pohtii.

Vaikka tulevaisuuden suunnitelmat ovat vielä auki, on ulkomailla asuminen kasvattanut ja muuttanut käsitystä monesta asiasta. Päämäärätietoisuus ja realistiset odotukset ovat olleet Emmin valttikortit uuden elämänvaiheen omaksumisessa.

– Sanotaan, että aina saa tulla takaisin, mutta jos sillä asenteella lähtee, voi olla vaikeaa ottaa koko kokemusta vastaan hyvine ja huonoine puolineen, Emmi sanoo.

Muutos vie aina aikaa, ja myös Emmille ensimmäinen vuosi ulkomailla oli vaikea. Kun odotukset pitää realistisina, on kuitenkin helpompi nauttia pienistäkin hyvistä asioista ja onnistumisista.

– Olin päättänyt etukäteen etten luovuta. Kun asiat alkoivat vihdoin sujua, en enää halunnutkaan lähteä, Emmi toteaa.