Henkilöt

Instagram-videot niittävät suosiota

Elina Sutinen ja Eveliina Nymander löysivät uuden tavan jakaa luistelun iloa

27 lokakuun, 2023 Alexandra Limnell Janne Koistinen ja Alexandra Limnell

Elina Sutinen (@circleofsynchro) ja Eveliina Nymander (@skating.nymander) ovat luoneet suomalaisen muodostelmaluistelun ympärille videokuvausharrastuksen. He toivovat, että videot voivat toimia urheilijoille välineenä arvostaa oman luistelun kauneutta. 

Taitoluistelun ystävät ovat jo vuosia saaneet nauttia lajin ympärille rakentuneesta valokuvauskulttuurista ja sen tuotoksista. 2020-luvun sosiaalinen media on kuitenkin antanut oivat puitteet myös multimodaalisemman sisällön jakamiselle, ja Suomeenkin on viime vuosien aikana syntynyt kanavia, joissa luistelu näkyy lähietäisyydeltä videolla. Viime talvena Elina Sutinen ja Eveliina Nymander aloittivat kumpikin tahoillaan systemaattisen videokuvaamisen. Heidän videonsa ovat saaneet jopa kansainvälistä näkyvyyttä Instagramissa.

”Tämä on kiva tapa pitää lajia läsnä elämässä.”

Lahden Taitoluistelijoiden Team Estreijassa ja sen jälkeen pitkään kansallisissa senioreissa sekä masters-sarjassa luistellut Elina Sutinen perusti vuosi sitten @circleofsynchro-nimisen tilin Instagramiin. Tilille hän jakaa jään laidalta kuvattuja videoita, joissa luistelijoiden osaaminen yhdistyy huolellisesti valikoituun taustamusiikkiin. Elina kertoo olleensa jo pitkään video- ja valokuvaamisen ystävä, mutta tarvittavaa aikaa tai välineistöä ei hänellä aiemmin ollut.

Luistelijoita on videoillaan ilahduttanut myös Eveliina Nymander Instagram-tilillä @skating.nymander. Espoon Jäätaitureiden kasvatti lopetti SM-seniorijoukkue Lumineersissa keväällä 2022, minkä jälkeen kalenterissa oli tyhjempää. Valokuvausta harrastavan isän inspiroima Eveliina on niin ikään aina pitänyt visuaalisesta luovuudesta.

– Ajattelin jo noviiseissa, että kun joskus lopetan, alan kuvata luistelua. Tämä on kiva tapa pitää lajia läsnä elämässä, Eveliina kertoo.

Sekä Elina että Eveliina olivat huomanneet, että taitavia valokuvaajia on Suomen luistelupiireissä paljon, mutta videokuvaajia huomattavasti vähemmän. Tilit ottivatkin nopeasti tuulta alleen: kummankin katsotuimmissa videoissa on tuhansia tykkäyksiä. 

Eveliina Sutinen kuvaamassa Espoo Metro Areenalla Finlandia Trophy -kilpailussa lokakuun alussa 2023.
Elina Sutinen kuvaamassa Espoo Metro Areenalla Finlandia Trophy -kilpailussa lokakuun alussa 2023.

Videoita rakkaudesta lajiin

Tykkäykset eivät ole itseisarvo Elinalle tai Eveliinalle. Kumpikin kuvailee käsittelevänsä videoitaan vastaiskuna arvostelulajien itsekritiikkiä ruokkivalle kulttuurille. Elinan ja Eveliinan tavoitteena on saada videoitavat urheilijat ymmärtämään, miten hyviä he ovat ja kuinka oman työn tulosta tulee arvostaa. Tekninen taito ei myöskään ole kuvaamisen ytimessä, päin vastoin.

– Mielenkiintoisinta on kuvata koreografisia kohtia, joissa näkyvät tunteet. Erityisen ihanaa on saada taltioitua videolle luistelun ilo, Elina kuvailee. 

”Luistelu on mielestäni taidetta, ja sitä eläytymistä haluan välittää.”

Myös musiikki toimii inspiraationa videoprosessien taustalla. Sekä Elinaa että Eveliinaa kiehtoo musiikin ja liikkeen yhteys, jota ei kuviin saa yhtä lailla vangittua.

– Luistelu on mielestäni taidetta, ja sitä eläytymistä haluan välittää. Käytän urheilijoiden ohjelmamusiikkeja, koska haluan tuoda tarinan samalla tavalla ilmi, Eveliina kertoo.

Innolla uutta kilpailukautta kohti

Elina ja Eveliina toivovat pääsevänsä tälläkin kaudella mahdollisimman moniin kisoihin kuvaamaan. Elina on päivätöissä, Eveliina puolestaan päätoiminen opiskelija, joten kuvaamisharrastus täytyy suhteuttaa vapaa-aikaan. Eveliina huomauttaa, että editoiminen vie yllättävän paljon aikaa. Ajatuksia tulevasta kuitenkin on. 

Eveliina Nymander Lumneersin kauden 2021–2022 lyhytohjelmassa Danse Macabre.
Eveliina Nymander Lumneersin kauden 2021–2022 lyhytohjelmassa Danse Macabre. Kuva Janne Koistinen

– Haluaisin kehittyä kuvausteknisesti: kaikilla kuvauskerroilla voi vielä oppia uusia yksityiskohtia. Lajin tunnettuuden kasvattamisen lisäksi olisi kiva auttaa joukkueita kaupallistumaan sosiaalisessa mediassa. En kuitenkaan halua kaupallistua luistelijoiden osaamisella ilman, että he itse hyötyvät siitä, Elina pohtii @circleofsynchro-tilinsä tulevaisuutta. 

”Lajin tunnettuuden kasvattamisen lisäksi olisi kiva auttaa joukkueita kaupallistumaan sosiaalisessa mediassa.”

Tileillä on nähty enimmäkseen muodostelmaluistelua mutta myös yksinluistelua ja jäätanssia. Elina mainitsee etenkin jäätanssin kiehtovan häntä visuaalisesti. Eveliina puolestaan kertoo olleensa kiitollinen siitä, kuinka hän viime vuoden Grand Prix Espoo -kilpailun ohjelmia kuvattuaan sai kehuja idoleiltaan, maailmanluokan yksinluistelutähdiltä.

Elina ja Eveliina ovat merkinneet kalentereihinsa kotimaan muodostelmaluistelukilpailuita ja pyrkivät kuvaamaan enemmän kuin viime kilpailukaudella, jota kumpikin luonnehtii harjoittelukaudeksi.

Naiset toivovat, että videot tavoittavat entistä enemmän katsojia myös lajin ulkopuolella. Elina ja Eveliina kehottavat joukkueita ottamaan heihin rohkeasti yhteyttä Instagramissa, jos videointitoiveita herää. 


Artikkelikuvassa Elina Sutinen (vas.) ja Eveliina Nymander Espoo Metro Areenalla.