Henkilöt

Muodostelma­luistelijoiden baletinopettaja Anandah Kononen:

”Olen onnekas, kun oppilaani haluavat olla aina parempia kuin edellisellä kerralla”

25 lokakuun, 2022 Emmi Koskiniemi STLL ja Anandah Konosen kotialbumi

Pitkän uran Suomen Kansallisbaletissa tehnyt balettitanssija Anandah Kononen opettaa balettia muodostelmaluistelijoille.

Anandah Kononen tutustui balettiin 5-vuotiaana, kun hänen äitinsä vei hänet satubalettiin kerran viikossa. Vaajakoskelta kotoisin olevan balettitanssijan kiinnostus balettiin pysyi kuitenkin pitkään harrastustasolla, kunnes varhaisteini-iässä Anandah alkoi suhtautua harrastukseen tavoitteellisemmin.

Anandahin ollessa 16-vuotias hän kuuli mahdollisuudesta hakea opiskelemaan Suomen Kansallisoopperan balettioppilaitokseen. Päätös hakemisesta syntyi helposti, sillä Anandah halusi saada selvyyttä omasta senhetkisestä tasostaan. Hakuprosessi oli kuitenkin menestys, sillä Anandah hyväksyttiin Helsinkiin opiskelemaan.

– Se oli vähän semmoinen shokkiyllätys, kun kuulin päässeeni sisään. Anelin siinä sitten äidiltäni kaikin keinoin, että pääsisin lähtemään Helsinkiin tanssin perässä, Anandah muistelee.

Nuoren naisen opinnot balettikoulussa lähtivät vauhdikkaasti käyntiin ja muutamia vuosia myöhemmin tanssija kiinnitettiin ensin määräaikaisena ja myöhemmin vakinaisena Suomen Kansallisbalettiin.

– Kun tekee ammattiuraa Kansallisbaletissa, teemme kuusipäiväistä työviikkoa, eli hirveästi ylimääräistä aikaa ei ole. Sitä on niin sitoutunut 24/7 siihen ammattiin kaikilla elämän osa-alueilla. Siinä vaiheessa, kun ura on parhaimmillaan, ei tule mielenkään pohtia, mitä tekee, kun jää eläkkeelle, Anandah pohtii.

Helsingin Taitoluisteluklubin balettiopettajaksi

Muodostelmaluistelu löysi tiensä Anandahin elämään sattuman kautta, kun Helsingin Taitoluisteluklubi etsi vuonna 2007 balettiopettajaa muodostelmaluistelujoukkueilleen. Tämä sai uralleen omistautuneen Anandahin pohtimaan mahdollisuuksiaan myös opettajana. Luistelu oli aina ollut hänen mielestään mielenkiintoinen urheilulaji, mutta sen kummempaa harrastuneisuutta ei ennestään ollut. Helsingin Taitoluisteluklubi oli kuitenkin valmis järjestämään tanssituntien aikataulut Anandahin harjoitusten ja esitysten ehdoilla, joten Anandah aloitti Rockettesin (nykyinen Helsinki Rockettes), Team Fintasticin ja Finettesin balettiopettajana syksyllä 2007. Muutama vuosi myöhemmin myös seuran minorijoukkue MiniMints siirtyi Anandahin balettiopetukseen.

– Olin itse ihan täysi noviisi, kun aloin pitää balettitunteja. Tiesin baletista tietysti paljon, mutta opettamisesta ja luistelusta en. Lähdin aika nollasta hakemaan sitä, että miten voisin auttaa näitä urheilijoita, Anandah muistelee.

”Olin itse ihan täysi noviisi, kun aloin pitää balettitunteja.”

Nyt jo kokenut baletin opettaja ymmärtää, että jokainen ihminen on yksilö ja erilaiset ruumiinrakenteet vaikuttavat balettituntien toteutukseen. Kun esimerkiksi monissa liikkeissä tarvittavaa aukikiertoa ei ole harjoiteltu lapsesta lähtien, täytyy löytää tapa, jolla sitä saa työstettyä oikealla tavalla myös vähän myöhäisemmässä vaiheessa.

– Olen oppinut katsomaan asioita monelta kantilta. Eli en ajattele siten, että kun näin on aina baletin parissa tehty, niin näin aina tehdään, Anandah sanoo.

Helsingin Taitoluisteluklubista käynnistynyt balettiopettajan ura on kulkenut jo pitkän matkan. Tähän päivään mennessä Anandah on saanut seurata usean luistelijan kehityskaaren minoreista SM-senioreihin. Yksi Anandahin pitkäaikaisimmista oppilaista on Helsinki Rockettesissa keväällä uransa päättänyt Nona Vihma.

– Uskallan itsekin sanoa tässä vaiheessa 15 vuoden jälkeen, että olen kehittänyt oman metodini muodostelmaluistelijoiden oheisbalettiin. Harjoitteet on rakennettu sataprosenttisesti palvelemaan luistelua, Anandah jatkaa.

Anandah Kononen opettaa balettia muun muassa Helsingin Taitoluisteluklubin SM-joukkueille.
Anandah Kononen opettaa balettia muun muassa Helsingin Taitoluisteluklubin SM-joukkueille.

Osaksi Kaarinan valmennustiimiä

Vuonna 2015 Anandah sai puhelinsoiton tutunkuuloiselta ääneltä. Soittaja oli Anandahin edellinen oppilas Rockettesista, Kaarinan Taitoluistelijoiden päävalmentaja Siiri Eskelinen. Siiri kysyi Anandahilta, olisiko hän kiinnostunut opettamaan myös Kaarinassa ja tekemään yhteistyötä muun valmennustiimin kanssa.

– Entisenä oppilaanani Siiri tiesi, mitä tulisi saamaan ja näin ollen yhteistyömme alkoi hyvin mutkattomasti ja nopeasti. Tutustuimme vielä paremmin työn kautta ja nykyään olemme hyviä ystäviä, Anandah toteaa.

Kaarinassa valmentajat toimivat tiivisti yhdessä ja Anandah osallistuu Dream Edges junior- ja Dream Edges -joukkueiden balettituntien lisäksi usein myös joukkueiden jäävalmennukseen muun muassa käsien ja päiden koreografioinnin sekä ilmaisun kehittämisen muodossa.

– Toimin eräänlaisena punaisena lankana ohjelmien rakennusvaiheessa tarinan suhteen. Se ei ole itsestään selvää, että kaikki 16 luistelijaa ymmärtää, millä tavalla saa mielettömän ulosannin aikaan. Työstämme tätä esimerkiksi mielikuvaharjoitteiden avulla, joiden avulla kukin luistelija oppii ilmaisemaan tarinaa omalla tavallaan, Anandah kuvailee.

Helsingin Taitoluisteluklubin ja Kaarinan lisäksi Anandah opettaa satunnaisesti myös Etelä-Vantaan Taitoluistelijoiden muodostelmaluistelijoita. Yhteistyö on siellä Kaarinan tavoin usealle harjoitusmuodolle ulottuvaa.

Korona-aikana balettia luistimet jalassa

Anandah kävi myös itse kokeilemassa luistelua ennen pandemia-aikoja. Jäällä liikkumien auttoi hahmottamaan lajin tarpeita vielä paremmin ja helpotti koreografioiden luomista. Anandah sai jopa hieman luisteluneuvoja joukkueen silloiselta valmentajalta Milja Sarkkiselta, kun hän vieraili Helsingin Taitoluisteluklubin MiniMintsin jäillä.

Anandah Kononen
Anandah Kononen

– En osaa luistella, mutta osaan liikkua jäällä sujuvasti, sillä hyvä aukikiertoni auttaa käännöksissä. Imitoin askeleita ja jos kukaan ei katso polvista alaspäin, ei välttämättä edes huomaa mitään epätavallista, Anandah naurahtaa.

”En osaa luistella, mutta osaan liikkua jäällä sujuvasti.”

Korona-aikana harrastus kuitenkin jäi ja nyt muutaman taukovuoden jälkeen lonkkavaivoista kärsivä Anandah ei halua lisätä loukkaantumisriskiään.

Vaikka luistelu jäi pois aikatauluista, luistimet kuitenkin löysivät tiensä balettiopettajan harjoituksiin korona-aikana. Anandah piti osalle joukkueista Zoomin välityksellä balettitunteja, jotka suoritettiin luistimet jalassa. Rankemmat vaihtoehtotunnit pitivät luistelijat kiinni tärkeimmissä työvälineissään myös silloin, kun jäälle ei päässyt.

Halu olla maailman parhaita

Anandah Kononen, 50, eläköityi Suomen Kansallisbaletista eheän uransa jälkeen balettitanssijan virallisessa eläkeiässä 44-vuotiaana. Intohimo tanssin opettamiseen sekä koreografiointiin on kuitenkin vain kasvanut. Anandah opettaa muodostelmaluistelijoiden ja balettia opiskelevien lisäksi myös voimistelijoita sekä uimahyppääjiä.

– Paljon olen oppinut sitä, miten voidaan voittaa vaikeuksia ja saavuttaa lopputulos, joka näyttää mahdollisimman hyvältä niin jäällä, näyttämöillä kuin vaikka ponnahduslaudalta puolentoista sekunnin hypyn aikana, Anandah sanoo.

”Olen onnekas, kun kaikki oppilaani haluavat olla aina parempia kuin edellisellä kerralla.”

Anandahin mielestä parasta muodostelmaluistelijoiden opettamisessa on heidän intohimonsa lajia kohtaan ja halu olla maailman parhaita.

– Olen onnekas, kun kaikki oppilaani haluavat olla aina parempia kuin edellisellä kerralla. Se menee yksiin minun kanssani, koska sitä minäkin haluan, Anandah kertoo.

Opettajana Anandah on vaativa. Virheiden tekeminen liikkeissä ei haittaa, mutta se haittaa, jos ei tee harjoitetta täysillä.

– Minulle on tullut onneksi semmoinen fiilis, että luistelijat ymmärtävät sen, miten paljon tunneistani on hyötyä jäällä ja se on oikeastaan se koko juttu tässä opettamisessa, Anandah päättää.