Loma, treenit, lepo, leiri...
Treeni

STLL:n kesäterveiset:

Suunnitelmalli­suutta harjoitteluun

11 kesäkuun, 2019 Nina Kellokoski Sari Niskanen

Suomalainen taitoluistelija valitsee usein hyvin itsenäisesti ja omatoimisesti off-seasonin harjoittelupaikat ja -tavat. Suomen Taitoluisteluliiton valmennuspäällikkö Satu Niittynen muistuttaa kuitenkin kaikkia luistelijoita ja heidän perheitään siitä, että suunnitelmallisuutta tarvitaan, kun kesän palapeliä kootaan. 

– Kesäharjoittelun merkitys korostuu, mitä pidemmälle urheilija urallaan menee. Maajoukkueurheilijan pitää olla täydessä iskussa jo elokuussa. 

Satu korostaa, että kesäharjoittelu ei voi olla irrallinen osa muusta harjoittelusta, siinä pitää olla jatkumo ja johdonmukaisuus. Ihannetilanne on, että luistelija tietäisi jo ennalta kesänsä kokonaisuuden: milloin on huhtikuusta eteenpäin seuraharjoittelua, milloin leiritystä ja milloin lomaa. 

– On tosi tärkeää, että urheilija miettii ja suunnittelee hyvissä ajoin oman valmentajansa kanssa kesän kokonaisuutta lomineen. Ja, että valmentaja pystyy vaikuttamaan siihen, mihin urheilija menee harjoittelemaan ja mitä siellä tapahtuu, valmennuspäällikkö korostaa. 

– Ja tärkeää on sekin, että kun urheilija palaa oman valmentajansa luokse, tiedettäisiin heti missä mennään. Siihen auttaa yhteydenpito ja pieni raportointi omalle valmentajalle. 

”Kesällä halutaan treenata kovaa, mutta muistutan, että luistelija voi treenata juuri niin kovaa kuin mihin on valmis.”

Joskus on käynyt niin, että ulkopuolisella leirillä tekemisen taso ja määrä on poikennut siitä, mihin luistelija on tottunut, ja se taas aiheuttaa helposti esimerkiksi rasitusvammoja tai jopa loukkaantumisia. 

– Kesällä halutaan treenata kovaa, mutta muistutan, että luistelija voi treenata juuri niin kovaa kuin mihin on valmis. Ei saisi tapahtua ylilyöntejä, kaikkea työtä ei voi tehdä kesällä. Pitää olla hyvä pohja, hyvä kausi ja hyvä seuravalmennus taustalla, silloin kesä tehostaa luistelijan kehitystä, hän painottaa. 

Taitoluisteluliitto on ahkera ja monipuolinen leiritysten järjestäjä. Leireillä halutaan varmistaa valmennuksen ja muun toiminnan äärimmäisen hyvä laatu. Liitto leirittää luonnollisesti tukiryhmiään, maajoukkueita ja nuorten Projekti-ryhmää, mutta leiritarjonnassa on myös kaikille avoimia leirejä. 

Taitoluisteluliiton kesäleirit Vierumäellä ovat jo legendaarisia, ja tänäkin kesänä liitto järjestää kaksi kuuden päivän leiriä. 

Lisäksi liitto järjestää kausittain useamman MiniChallenge-leirin nuorille yksinluistelijoille, silmu-, debytantti- ja noviisisarjalaisille. Kysynnän mukaan järjestetään myös pojille omaa leiritystä. 

Liiton vuosittaisessa tarjonnassa on myös Excellence Camp -leiri, joka on suunnattu muodostelman SM-noviiseille ja SM-junioreille. STLL on myös mukana valtakunnallisessa yläkoululeirityksessä. 

Tutustu Suomen Taitoluisteluliiton leireihin.