Terve luistelija

Nuoren urheilijan ruokailun peruspilarit

20 lokakuun, 2017

Monesti nuori urheilija ei tule ajatelleeksi oman uran aikana ravitsemuksen tärkeyttä tai miten sillä voisi saada lisäbuustia arkeen ja harjoitteluun. Harrastavan nuoren ruokailu vaatii suunnittelua siinä missä päivärytmi muutenkin. Terveyttä tukevan ruokavalion malli on usein peräisin kotoa.

Ruokaan liittyvien trendien ja vaihtoehtojen vilskeessä on tärkeää muistaa, että ruokailu ei ole rakettitiedettä eikä sen tule aiheuttaa liikaa päänvaivaa. Perusasioihin panostamisella pääsee jo pitkälle. Nuoren urheilijan ravitsemuksen kolme kulmakiveä ovat kokonaisenergiansaanti, aterioiden rytmitys ja ruokailun laatu.

Ravinnolla merkitys kehittymisessä ja palautumisessa

Energiansaannin riittävyyden myötä urheilijalla on parhaat edellytykset kehittyä ja palautua. Treeni tehostuu ja loukkaantumisriski pienenee. Energiavajeesta voi seurata sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä muun muassa turhaa napostelua, ruoan laadusta tinkimistä, vastustuskyvyn ja yleisen jaksamisen heikentymistä.

Sopivan energiansaannin saavuttaa syömällä säännöllisesti, mikä edesauttaa myös vireystilan säilyttämisessä tasaisena pitkin päivää. Aterioiden rytmitykseen ei ole yhtä oikeaa kaavaa, vaan se kannattaa suunnitella oman päivärytmin ja harjoitusten mukaan. Päivän aterioihin tulisi lukeutua aamupala, (koulu)lounas, päivällinen ja 2-4 välipalaa tarpeen mukaan. Ruokailuvälien ei tulisi kasvaa 3-4 tuntia pidemmiksi.

Ruoan laadussa huomionarvoista on riittävä hiilihydraattien, proteiinien ja (hyvien) rasvojen saanti. Nuorelle urheilijalle varsinkin hiilihydraattien merkitys on suuri jaksamisen, treenitehon ja palautumisen kannalta. Monipuolisella kouluruoalla on päivän aterioista tärkeä rooli, minkä lisäksi toisena lämpimänä ruokana toimii perinteinen kotiruoka.

Välipalalla on väliä

Välipaloilla pystyy helposti pitämään nälän kurissa ja mielen virkeänä. Vaikka kauppojen hyllyt täyttyvät yhä kekseliäämmillä vaihtoehdoilla, kannattaa välipaloja pakata mukaan jo kotoa lähtiessä. Välipalaa valitessa tulee huomioida paitsi sen terveellisyys, myös riittävyys. Pelkällä välipalapatukalla ei liikkuva nuori kauaa pysy jalkeilla. Rahkat, hedelmät, pähkinät, eväsleivät ja ruokaisat smoothiet ovat näppäriä ja ravitsevia välipaloja.

Vaikka markkinoilla on superfoodeja ja lisäravinteita joka lähtöön, ei niiden merkitys nuoren urheilijan ruokavaliossa ole olennainen. Laadukasta ja monipuolista perusruokaa riittävästi ja tasaisesti siten, että olo pysyy virkeänä ja treeneissä luistin luistaa!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Teksti: Annastiina Hemmi
Kirjoittaja on entinen muodostelmaluistelija,  joka opiskelee nykyisin Jyväskylän liikuntatieteellisessä tiedekunnassa