Terve luistelija

Kipu on kamala vieras

29 marraskuun, 2017

 

Huippu-urheilijan pahimpia pelkoja on se, että kilpailukausi, jopa koko ura tuhoutuu loukkaantumiseen. Vammasta toipumisessa toiveikkuus ja epätoivo kulkevat rinta rinnan. Kolmantena kumppanina matkalla on usein kipu.

Suomen taitoluistelumaajoukkueen jäsen Roman Galay käynnisti vuosi sitten kautensa suurin toivein. Tarkoituksena oli jättää hyvästejä juniorivuosille, kasvaa kansainväliseksi miesluistelijaksi – ja tietysti taistella myös Suomen isännöimien MM-kisojen edustuspaikasta. Katse oli toki kauempanakin, olympiavuodessa 2018.

Kauden aikana suunnitelmat romahtivat. Romanin jalasta löytyi ensin rasitusvamma, sitten jalkaterän veneluun murtuma. Kevättalvella oli vuorossa leikkaus, sitten täysi luistelukielto aina tämän kauden alkusyksyyn asti.

– Tällä hetkellä pystyn jo tekemään puolet hypyistä. Lutz, flippi ja ritti eivät vielä onnistu.

Jalkaa seurataan koko ajan sekä fysioterapiassa että lääkärin vastaanotoilla. Toipuminen edistyy, mutta Roman Galayn kiusaksi ja sitkeäksi vieraaksi on jäänyt kipu.

– Täsmällistä syytä kipuun ei ole löytynyt. Tarvitaan ehkä edelleen aikaa. Voi olla, että jalka ei ole tottunut kahteen ruuviin, jotka leikkauksessa laitettiin. Ne voidaan tulevaisuudessa poistaa, jos ne haittaavat.

Kipu on kammottava siksikin, että se ei häiritse ainoastaan urheillessa.

– Jos kipua kuvaa asteikolla nollasta viiteen, niin niinä päivinä, kun olen itse väsynyt ja jalka on rasittunut, kipu on asteikossa viitosen luokkaa, tosi pahaa siis. Jäällä, esimerkiksi hyppyjen huonoissa alastuloissa, se on vain kakkosta tai kolmosta.

Edes lääkkeet eivät tehoa pahimpaan kipuun. Eikä Galay kertomansa mukaan niitä halua käyttääkään.

– Jos olisin yksin kivun kanssa, en kestäisi. Onneksi minulla on elämässä muutakin: koulu ja koulutehtävät, hyvä perhe ja tyttöystävä.

Roman Galay kilpaili ensi kerran vamman jälkeen Porvoon SM-valintakilpailuissa. Siellä hän näytti, että luistelussa voi kehittyä, vaikkei pystyisi kaikkiin temppuihin. Ohjelmien esittäminen ja tulkinta olivat ensiluokkaista.

­– Uskon kasvaneeni luistelijana. Kunto vain ei kestä vielä, mutta tästä noustaan.

Roman Galaylla on tärkeää sanottavaa kaikille niille, jotka tuskailevat samassa tilanteessa.

– Kannattaa luottaa omaan osaamiseensa. Taidot eivät häviä vammankaan aikana, ne pysyvät aina.

 

 

teksti Kaisa Viitanen
yläkuva Kaisa Viitanen
alakuva STLL/Ninni Kellokoski