Tiukan seulan läpi
Taitoluistelijat tulevat eri maista Pyeongchangin olympialaisiin varsin erilaisin pohjin. Jotkut valtiot iloitsevat saadessaan lähettää maan liki ainoan kansainvälisen urheilijan. Useissa maissa seula on kuitenkin niin kova, että olympiaedustus voi olla koko uran ajan saavuttamaton unelma.
Etenkin Yhdysvalloissa, Kanadassa, Venäjällä ja Japanissa olympiavalinnat tahtovat olla tuskainen prosessi. Maiden taitoluisteluliitot pyrkivät kehittämään mahdollisimman pätevät valintakriteerit, mutta joka olympialaisten alla ne asetetaan tiukasti arvostelun kohteeksi. Aina joku urheilija pettyy, ja saman tien hänen fanijoukkonsa älähtää. Kohu voi yltyä kovaksi.
Näin kävi tänä talvena esimerkiksi Yhdysvaltojen miesluistelijoiden olympiavalinnassa.
USA:lla on Etelä-Koreaan kolme miespaikkaa. Jo ennen maan kansallisia mestaruuskilpailuja tiedettiin, että taistelee viisi maailman huippuihin kuuluvaa miestä. Mestaruuskilpailut sekoittivat pakkaa entisestään, vaikka mestari oli odotettu: USA:n tämän hetken kärkinyrkki Nathan Chen. Hopealle kuitenkin luisteli Ross Miner, jonka alkukausi oli ollut USA:n vahvoista miehistä rikkonaisin.
Yhdysvaltojen taitoluisteluliitto teki ratkaisunsa painottaen koko kauden vahvuutta ja valitsi olympiakoneeseen Chenin lisäksi maailman SB-tilastossa kahdeksantena olevan Adam Ripponin sekä nuoren, aikuisten arvokisoja vielä kokemattoman Vincent Zhoun.
Ross Minerin fanijoukoissa ounasteltiin jopa salaliittoa. Pettymys oli suuri myös Jason Brownille, joka Sotšin olympialaisissa sijoittui parhaana yhdysvaltalaisena yhdeksänneksi.
Yhdysvaltalaisten tapaan molemmat Venäjän miesedustajat, olympialaisten aikana 23 vuotta täyttävä Mikhail Kolyada ja 18-vuotias Dmitri Aliev ovat ensi kertaa olympialaisissa. Molemmat ovat SB-rankingissa todella korkealla, viidentenä ja kuudentena.
”Yuzuru Hanyu on maalleen kansallisaarre.”
Kotona Venäjällä on monta pettynyttä miestä. Olympialaisten aikaan ikävin fiilis lienee Sergei Voronovilla. Menestyksellisen uran tehnyt 30-vuotias jäi tälläkin kertaa ulos olympialaisista, vaikka on maailman tilastossa heti Kolyadan ja Alievin jälkeen seitsemäntenä.
Japanissa ei ollut missään vaiheessa epäilystäkään maan yhdestä miesedustajasta. Sotšin olympiavoittaja Yuzuru Hanyu on maalleen kansallisaarre. Fanit ovat joutuneet olemaan hieman huolissaan miehen olympiakunnosta, sillä Hanyu loukkasi nilkkansa joulukuun alussa. Taistelijana tunnetun japanilaisen ympärillä vallitsee radiohiljaisuus.
Toinenkin Japanin edustaja näytti selvältä alkukaudesta lähtien. 20 vuotta joulukuussa täyttänyt Shoma Uno paiskasi jäähän kauden kärkituloksena edelleen olevan 319,84. Kolmannelle maapaikalle sen sijaan oli monta halukasta. Pyeongchangissa nähdään 23-vuotias Keiji Tanaka.
Helppoa olympialaisiin pääsy ei ollut Kanadassakaan. Maassa on tällä hetkellä erittäin tasainen kärkimiesten nelikko. Jo kahdet olympialaiset luistellut Patrick Chan, 27, sekä hän nuoremmat Keegan Messing, Liam Firus ja Nam Nguen ovat kaikki näyttäneet kauden mittaan pystyvänsä hyvin tasaisena joukkona noin 250 pisteen tuloksiin. Kanadassa ratkaisu tehtiin Chanin ja Messingin hyväksi.
ENTÄ SITTEN toisinpäin, millaisia ovat olympialaisiin tulijat niistä maista, joissa kilpailua paikoista ei ole?
Etelä-Korean miesten kilpailussa onnekkaita ”vapaamatkustajia” ei ole. Kaikki kilpailuun osallistuvat miehet ovat yhtä lukuun ottamatta luistelleet yli 200 pisteen tuloksia, yli kolmasosalla ennätykset ovat yli 250:n.
Maansa ainoana edustajana olympialaisiin saapuu muun muassa Sotšin pronssimitalisti Denis Ten, Kazakstan. Filippiinien ainoa mutta ehdottomasti kiinnostava luistelija Michael Christian Martinez pääsee hieman yllättäen olympiajäälle. Ruotsin olympiakomitea päätti olla lähettämättä lainkaan miesedustajaa, vaikka maan kärkiluistelija Alexander Majorov EM-kilpailujen seitsemäntenä olisi hyvinkin maansa kunniaa puolustanut.
Pariluistelussa ja etenkin jäätanssissa nähdään olympiajäällä varsin eritasoisia suorituksia.
Pariluistelussa kauden SB-kärjessä ovat varsin tasaisina, yli 230 pisteen, Saksan Aljona Savchenko ja Bruno Massot sekä Kiinan Wenjing Sui ja Cong Han. Mutta olympiakilpailussa on mukana myös isäntämaan edustajana Etelä-Korean pari, jonka ennätys jää alle 150 pisteen.
Jäätanssissa keskinäiset erot ovat vielä suuremmat. Kun SB-kärjessä olevilta Ranskan Gabrielle Papadakisilta ja Guillaume Ciceronilta ja Kanadan Tessa Virtuelta ja Scott Moirilta voi olympiajäällä odottaa 200 pisteen puhkaisua, heikoimmille pareille reilu satakin on haaste.
Todellisena lahjana olympiapaikka avautui esimerkiksi Israelin olympiajäätanssijoille Adel Tankova ja Ronald Zilberberg. Maailman kärkitusinaan kuuluva pari Isabella Tobias – Ilia Tkachenko joutui jättämään olympiahaaveet, koska Israel ei myöntänyt Ilialle kansalaisuutta.
teksti Kaisa Viitanen kuvat Elina Paasonen
Taitoluistelu, miehet
Miesten kilpailussa on 30 kilpailijaa 21 eri maasta.
Australia: Brendan Kerry
Belgia: Jorik Hendrickx
Espanja: Javier Fernandez ja Felipe Montoya
Georgia: Moris Kvitelashvili
Israel: Alexei Bychenko ja Daniel Samohin
Italia: Matteo Rizzo
Japani: Yuzuru Hanyu, Shoma Uno ja Keiji Tanaka
Kanada: Patrick Chan ja Keegan Messing
Kazakstan: Denis Ten
Kiina: Jin Boyang ja Yan Han
Korea: Jun Hwan Cha
Latvia: Deniss Vasiljevs
Malesia: Julian Zhi Jie Yee
Philippiinit: Michael Christian Martinez
Ranska: Chafik Besseghier
Saksa: Paul Fentz
Tsekki: Michal Brezina
Ukraina: Yaroslav Paniot
Uzbekistan: Misha Ge
Venäjä: Mikhail Kolyada ja Dmitri Aliev
Yhdysvallat: Nathan Chen, Adam Rippon ja Vincent Zhou
Listaus perustuu 29.1. tilanteeseen.
Taitoluistelu-lehti 1/2018