”Kun lapsi saa kehitystasoonsa sopivaa ohjausta, hän sitoutuu lajiin paremmin”
Lasten valmennuksen workshop yhtenäistämään laadukasta ohjausta
Suomen Taitoluisteluliitto järjestää tammikuussa 2024 ainutlaatuisen Lasten valmennuksen workshop -koulutuksen, joka tukee lasten ohjaajia ja valmentajia heidän työssään. Tavoitteena on auttaa ohjaajia ja valmentajia luomaan lapsille laadukasta, yhtenäistä ja lapsilähtöistä valmennuskulttuuria kaikissa Suomen taitoluisteluseuroissa.
Tapahtuma järjestetään 4.–5. tammikuuta Tampereella, ja se on suunnattu niin aloitteleville luistelukoulujen ohjaajille kuin muillekin lasten ohjaajille ja valmentajille.
Laadukas ja lapsilähtöinen valmennus yhdistää
Kouluttaja Katja Linnaranta kertoo, että uusi workshop on rakennettu kattavasti eri alueiden ohjaajien ja valmentajien tarpeita silmällä pitäen.
– Tavoitteemme on rakentaa koko maan kattava, laadukas valmennuskulttuuri, jossa jokainen lapsi Rovaniemeltä Helsinkiin saa laadukasta ja lapsilähtöistä ohjausta, Linnaranta tiivistää.
Katja Linnaranta painottaa lapsen parhaaseen tähtäävän valmennuksen merkitystä.
– Kun lapsi saa leikinomaista, hänen kehitystasoonsa sopivaa ohjausta, hän motivoituu ja sitoutuu lajiin paremmin. Oikein ajoitettu tekninen valmennus mahdollistaa myös pitkän tähtäimen kehityksen aina huipulle asti, hän korostaa.
”Tavoitteemme on rakentaa koko maan kattava, laadukas valmennuskulttuuri.”
– Pystyt työskentelemään laadukkaassa seurassa toteuttaen laadukasta valmennusta, joka motivoi sinua jatkamaan myös valmentajana ja ohjaajana, kun tiedät, mitä teet, ja saat olla ylpeä toteuttaessasi suomalaista taitoluisteluvalmennusta rinta rottingilla, kouluttaja kuvaa.
Uusia taitoja ja työkaluja lasten ohjaukseen
Workshop tarjoaa konkreettisia työkaluja ja vinkkejä, joiden avulla ohjaajat voivat tukea lasten taitojen kehittymistä. Katja Linnaranta kertoo, että nuorilla ohjaajilla on usein kysymyksiä siitä, kuinka pieniä lapsia autetaan harjoituksissa ja liikkeiden opettelussa.
Koulutuksessa pääsee käytännössä harjoittelemaan, miten lasta avustetaan taitoluistelun perusliikkeissä. Lisäksi oheisharjoittelussa korostetaan leikinomaisuutta ja tarinoiden avulla rakennettuja temppuratoja, joissa lasten motoriset taidot kehittyvät ilman jonottamista.
Palautteen antamisen ja työelämätaitojen oppeja
Workshopissa keskitytään myös tärkeisiin palautetaitoihin. Osallistujat harjoittelevat palautteen antamista pienille lapsille selkeästi ja kannustavasti. Miten motivoida pientä luistelijaa jatkamaan harjoittelua silloin, kun turhautuminen uhkaa?
–Yksi tavoitteemme on, että palautteessa ja tehtävissä huomioitaisiin jokaisen lapsen vahvuuksia. Esimerkiksi temppuradoissa on helppo antaa haastavampia ja helpompia vaihtoehtoja, joista lapsi voi valita tai joita ohjaaja voi vinkata lapsille ilman, että syntyy liikaa keskinäistä kilpailua tai taitotason vertailua, Katja Linnaranta kuvaa.
Hän korostaa myönteisen ja lapselle oikeatasoisen valmennuksen kannustavan tehokkaimmin oppimiseen. Taito- ja temppuradat antavat ohjaajille myös mahdollisuuden arvioida lasten kehittymistä ja taitotasoa ilman kilpailun tai yksin näyttämisen tuomaa painetta lapselle.
”Ohjaajan tulee tietää omat oikeutensa ja velvollisuutensa sekä saada tukea myös riitatilanteissa.”
Yhdessä työpajassa keskitytään esimerkiksi työelämätaitoihin, joita tarvitaan taitoluisteluseurojen arjessa. Alaistaidot, työsopimukset ja verkostojen hyödyntäminen ovat tärkeitä aiheita, joita käsitellään yhdessä.
– Monilla ohjaajilla ei ole työsopimuksia, ja niiden järjestämiseen aiomme koulutuksessa luoda yhtenäisen linjan. Ohjaajan tulee tietää omat oikeutensa ja velvollisuutensa sekä saada tukea myös riitatilanteissa, Katja Linnaranta korostaa.
Häirintä ja turvallisuus valmennustilanteissa
Koulutukseen kuuluu Safe Sport -osio, joka keskittyy häirinnän tunnistamiseen ja turvallisen harrastusympäristön luomiseen. Koulutuksessa käsitellään, kuinka luoda turvallinen psykologinen ympäristö, sekä toimintaohjeet, jos häirintää tulee ilmi.
– Teemme harjoituksia, joissa käymme läpi erilaisia tilanteita ja arvioimme yhdessä, milloin kyseessä on häirintä. Näin osallistujat saavat valmiuksia kohdata haastavat tilanteet, Katja Linnaranta avaa.
Verkostoituminen on workshopin ydin
Workshop on suunniteltu myös verkostoitumisen ja vertaistuen foorumiksi. Uplakers Taitoluistelun luistelukouluvastaava Erika Lehtinen kertoo saaneensa valtavasti uusia ideoita ja näkökulmia edellisestä koulutuksesta, joka tosin oli suunnattu lähinnä luistelukoulujen ohjaajille. Hän suosittelee Lasten luistelun workshop -koulutusta ehdottomasti myös muille.
– Parasta oli päästä juttelemaan muiden seurojen ohjaajien ja valmentajien kanssa. Keskustelut avasivat uusia ajatuksia, joita pystyn hyödyntämään omassa ohjauksessani. Vastaavasti joku on voinut saada minulta uutta omaan työhönsä, toteaa Erika, joka on kulkenut pitkän tien taitoluistelijasta ringeten kautta takaisin taitoluistelun pariin valmentajaksi.
Tammikuun workshopista toivotaan monipuolista oppimiskokemusta, joka inspiroi ja motivoi osallistujia kehittämään omaa toimintaansa entistä lapsilähtöisemmäksi.
Katja Linnaranta odottaa, että koulutuksesta syntynyt innostus ja yhdessä opitut käytännöt kantautuvat myös kunkin osallistujan omaan seuraan – näin laadukas ja lapsen etua korostava valmennus leviää ympäri Suomen.
Lasten valmennuksen workshop on suunnattu erityisesti luistelukoulujen, harrasteluistelun ja kehitysryhmien valmentajille. Ilmoittaudu mukaan!