Tapahtumat

MM-kisojen h-hetki lähestyy

Kulisseissa käy kuhina

10 huhtikuun, 2019 Kaisa Viitanen Sari Niskanen

Huomenna käynnistyvät muodostelmaluistelun MM-kilpailut vetävät Helsingin jäähallin katsomot täpötäyteen molempina päivinä. Tänä vuonna 53 vuotta täyttävään halliin mahtuu 6 500 katsojaa ja valtaosa yleisöstä on suomalaisia. Ulkomaalaisia on Nordikselle tulossa parisentuhatta.

Katsomon lisäksi tungosta tulee kilpailupäivinä riittämään myös hallin käytävillä, joilta löytyy hallin normaalien palvelupisteiden lisäksi useita yhteistyökumppaneiden ständejä. Mitään suuria tapahtumalavoja tai -alueita ei käytävätiloihin ole ollut mahdollista rakentaa.

– Tilojen riittävyys on Nordenskiöldinkadun hallissa yksi suurimpia haasteita, sanovat MM-kisojemme kilpailunjohtajat Sanna Eklund ja Mona Mervasto

– Eikä tiloista ole puute vain yleisölle näkyvissä osissa tapahtumaa, vaan olemme joutuneet yhdessä keksimään aika monta luovaa ratkaisua niin urheilijoille kuin kisatoimijoille varattavissa tiloissa. Pelkästään noin 24 joukkueen logistiikan pyörittäminen sujuvasti on aikamoinen haaste.

Kaukalosta verkka-alue 

Helsingin jäähallissa esimerkiksi kilpailupäivien aikainen joukkueiden lämmittely on ratkaistu niin, että ennen lyhytohjelmapäivää, torstain ja perjantain välisenä yönä, harjoitushallin jää peitetään ja kaukalo toimii siitä eteenpäin joukkueiden lämmittelyalueena.

– Tekninen tiimi on sanonut, että ratkaisu toimii, verkka-alue – vaikka sen alla on jää – on lämmin. Me uskomme siihen, ja miksemme uskoisi. Meillä Suomessa on uskomattoman hieno tilanne vaativia kansainvälisiä kisoja järjestettäessä, sillä meillä ei ole puute taitavista ja kokeneista vapaaehtoisjoukoista.

Samalla tavoin yhdessä miettimällä on löydetty kisatoimijoille sopivia ja myös riittävästi yksityisyyttä tarjoavia tiloja.

”Kilpailupäivien aikana kilpailunjohtajat eivät ehdi juuri nukkua.”

– Isompia tiloja jaetaan esimerkiksi verhoratkaisuin. Ihan joka nurkka hallissa on otettu käyttöön, Sanna kertoo.

Sanna Eklund on kilpailunjohtajana jo kokenut: hän on toiminut kaikkien Suomessa pidettyjen ISU-kilpailujen luotsina viimeiset kolme vuotta. Hänen työparilleen Mona Mervastolle muodostelmaluistelun MM-kilpailut ovat ensi kerta kilpailunjohtajan vaativassa roolissa. Suomen muodostelmakilpailuista hyvinkin tuttu Mona on toki harjoitellut vaativaan kansainväliseen tehtävään Sannan ohjauksessa.

– Näin ennen kilpailuja olemme jakaneet Sannan kanssa tehtäviä sujuvasti omien vahvuusalueidemme mukaan. Mitä lähemmäs kilpailua tullaan, työnjakomme on varmaankin ”se tekee, joka paremmin kerkeää”, Mona selittää.

– Kilpailupäivien aikana kilpailunjohtajat eivät ehdi juuri nukkua, kaksikko nauraa.

Jäältä kattoon asti 

Suomi on kisaisäntänä tunnettu hyvistä järjestelyistään, joihin tärkeänä osana kuuluu kilpailujen avajaisiin panos- taminen. Tämän kevään muodostelmaluistelun avajaisista vastaa Helena Tienhaara

– Emme tietysti voi ennalta paljastaa yksityiskohtia, sillä haluamme niiden jäävän avajaisten yllätykseksi. Ohjelma on suunniteltu monipuoliseksi, jossa näemme muun muassa valospektaakkelin. Myös tulen lämpimiä värejä on mukana.

– Avajaisohjelma ei näy vain jään pinnassa, vaan myös katsomoissa ja jopa ilmassa tapahtuu, Helena Tienhaara kertoo.

”Yhteensä avajaisohjelmassa on mukana lähes 150 esiintyjää.”

Avajaisten ohjelmanumeroissa urakoivat erityisesti suomalaiset juniorimuokkarit. Tärkeissä rooleissa ovat muun muassa Kaarinan, HTK:n, HSK:n, HL:n ja EsJt:n juniorijoukkueet. Kunniatehtävän saaneet joukkueet valittiin helmikuussa silloisen SB-tilanteen perusteella.

Myöskään suomalaisia taitoluistelijoita ei ole avajaisohjelmaa suunniteltaessa unohdettu. Etenkin taitoluistelun nuorten maajoukkue antaa ohjelmaan oman panoksensa.

– Yhteensä avajaisohjelmassa on mukana lähes 150 esiintyjää.

Hieman pienemmällä väellä mutta sielläkin laadukkaasti hoidetaan kilpailujen seremoniat. Niistä vastaa Jonna Ranki

– Seremonioista toki on kansainväliseltä liitolta ISU:lta tarkat määräykset, mutta tiettyihin pieniin lisiin, variaatioihin on kisajärjestäjällä aina mahdollisuus.

Myös Jonna Rankin johtama seremoniatiimi luottaa apuna nuoriin muodostelmaluistelijoihin. Vastuu on sananmukaisestikin painava.

– Mitalien määrässä muodostelmaluistelu eroaa merkittävästi muista taitoluistelun lajeista. Mitalit jaetaan koko joukkueelle, ja on tsekattava tosi tarkkaan, että jokainen joukkue varmasti saa oikean määrän mitaleita. Myös mitalien oikeanlainen esiinpano palkintojenjakoon niitä tuotaessa ja niiden kantaminen vaatii tarkkuutta.