Tapahtumat

Kilpailemiseen uutta ryhtiä

4 toukokuun, 2018

Suomen Taitoluisteluliitto on kevättalven mittaan tehnyt suurtyön tulevan kauden kotimaisten kilpailujen suunnittelussa. Tulossa on useita kiinnostavia muutoksia.

Ohesta löydät kauden 2018–2019 kotimaisen kilpailukalenterin rungon. Siinä ei vielä ole kilpailupaikkakuntia ja järjestäviä seuroja, niitä ratkotaan parhaillaan ja kilpailukalenteri täydellisenä julkaistaan myöhemmin Taitoluisteluliiton sivuilla www.stll.fi/luistelijalle. Mutta jo runko kertoo paljon.

Yksi varmasti nopeimmin silmään pistävistä uudistuksista on kotimaisten kilpailusarjojen jakaminen yksinluistelussa neljään lohkoon (ennen 2-3) ja muodostelmaluistelussa kolmeen lohkoon (ennen 2). Syy lohkojen lisäämiseen on ilahduttava: sekä yksinluistelijatyttöjä että muodostelmajoukkueita on Suomessa todella paljon.

Alueelliset lohkot

Samalla, kun lohkoja on lisätty, niistä on pyritty tekemään entistä enemmän alueellisia. Uudet lohkot muodostuvat Taitoluisteluliiton alueista näin:

Lohko 1, vain yksinluistelu (ja jäätanssi) koostuu alueista Helsinki, Kaakko, Uusimaa.

Lohko 2, yksin- ja muodostelmaluistelu koostuu alueista Häme, Itä, Kaakko, Pohjoinen.

Lohko 3, yksinluistelu koostuu alueista Helsinki, Pohjoinen ja muodostelmaluistelu Helsinki, Uusimaa.

Lohko 4, yksin- ja muodostelmaluistelu koostuu alueista Häme, Lounas ja Pohjoinen.

Lohkot 5 ja 6 käsittävät muodostelmaluistelun kansalliset sarjat (masters, juniorit, seniorit ja aikuiset). Lohkot päätetään alkusyksystä.

Lohkojakoja ei edelleenkään ole muodostelmaluistelussa SM-sarjoilla eikä yksinluistelun SM-senioreilla eikä -junioreilla.

Perusideana uudessa lohkojaossa on siis se, että saman seuran kilpailijat, ovat he sitten yksin- tai muodostelmaluistelijoita, kilpailisivat samassa lohkossa. Joissain tapauksissa seuran yksin- ja muodostelmaluistelijat ovat eri lohkoilla ja osa alueiden seuroista on jouduttu jakamaan useammalle lohkolle. Niitä voidaan tarvittaessa vielä kuitenkin muuttaa.

Tulevalla kaudella iso osa luistelijoista metsästää paikkaa loppukilpailuun kauden parhaan pistetuloksen perusteella.

Sama kilpailupolku

Kilpailukalenterissa lohkokilpailut on jaettu siten, että samana viikonloppuna on enintään kaksi lohkokilpailua. Kalenteriin on myös merkitty mitä sarjoja kilpailu koskee.

Tausta-ajatuksena on se, että samaan tapahtumaan yhdistetyillä sarjoilla on samanlainen kilpailupolku. Esimerkiksi yksinluistelun debytanteilla ja SM-noviiseilla ja toisaalta yksinluistelun senioreilla, junioreilla ja noviiseilla on samankaltainen kilpailupolku. Vastaavasti muodostelmaluistelussa minorit, noviisit ja tulokkaat kilpailevat samoissa lohkokilpailuissa ja muut kansalliset sarjat (juniorit, seniorit, aikuiset ja masters) omissa tapahtumissaan.

Taitoluisteluliitto kannustaa seuroja ja alueita kekseliäisyyteen ja yhteistyöhön monin tavoin.

Samalla lailla yhteistä kilpailupolkua kunnioittaa myös jo tällä kaudella käyttöön otettu järjestely, jossa kansalliset yksinluistelijat (seniorit, juniorit, noviisit) ja muodostelmaluistelijat (minorit, noviisit ja tulokkaat) kilpailevat samoissa kilpailutapahtumissa.

Kalenteria laadittaessa on pyritty huomioimaan se, että jokaisen sarjan kilpailujen välissä on runsaasti aikaa.

Aikaa seuratyöhön

Kilpailijoille, erityisesti nuorille luistelijoille, uusittu järjestelmä tarjoaa monta iloa. Kalenteri on selkeä, ja kilpailujen väliin jää enemmän aikaa. Kilpailumatkat lyhenevät, mikä on tietysti todella tärkeää etenkin nuorimmille luistelijoille ja heidän perheilleen. Se, että kunkin seuran kyseisen tason luistelijat/joukkueet ovat samaan aikaan samassa paikassa kilpailemassa, on omiaan kasvattamaan myös seuratsemppiä.

Järjestelmä hyödyttää myös taitoluisteluseuroja. Kiivain kilpailusesonki voi olla seuralle aika kaaosta: valmentajat ovat kukin tahollaan luistelijoidensa kanssa, ja seurat joutuvat paikkaamaan poissaoloja mitä erilaisimmin sijaisjärjestelyin. Nyt viikonloppuja vapautuu normaaliin seuratoimintaan, ja myös valmentajasijaisten palkkaukset vähenevät.

Useimmat kilpailuista ovat kaksipäiväisiä tapahtumia. Järjestävät seurat tarvitsevat siis jääaikaa kerralla aiempaa enemmän, mutta samaan kisarupeamaan osallistuu useita sarjoja.

Taitoluisteluliitto kannustaa seuroja ja alueita kekseliäisyyteen ja yhteistyöhön monin tavoin.

– Sarjoissa, joissa kilpaillaan kahdella ohjelmalla, lyhytohjelmapäivä on kestoltaan lyhyempi. Siksi siihen kannattaa sijoittaa myös yhdellä ohjelmalla kilpaileva sarja tai sarjoja. Ihan hyvin samaan tapahtumaan voi mahtua mukaan myös pieni kutsu- tai aluekilpailu. Näin jääajan saa käytettyä tehokkaasti, sanoo Taitoluisteluliiton kilpailupäällikkö Anne Fagerström.

Yksi kilpailusarjoista, muodostelmaluistelun tulokkaat, uudistuu uudessa kilpailukalenterissa merkittävästi.
Tulokasjoukkueiden kauden ensimmäinen kilpailu käydään elementtikilpailuna, ja vasta toinen kilpailu kilpaillaan ohjelmilla. Tulokkaat eivät myöskään ole mukana kauden kolmannessa Taitoluisteluliiton alaisessa kilpailussa.

Anne Fagerströmin mukaan taustalla on kolme tärkeää perustetta. Tulokkaat ovat niin nuoria, että pitkät kilpailumatkat ovat heille iso rasitus. Tulokkaille myös järjestetään Suomessa varsin paljon kutsukilpailuja.

– Lisäksi painotamme sitä, että nuorten luistelijoiden, olivat he missä lajissa tahansa, tulee aina harjoitella monipuolisesti ja kehittää pienestä pitäen ensin riittävästi yksilötaitoja. Kun perustaidot ovat hallussa, on helpompi oppia vaativampia liikkeitä.

[divider]SB-pisteillä loppukilpailuun[/divider]
Kilpailukalenterin ja lohkojakojen uudistuksen lisäksi isoa osaa suomalaisluistelijoista odottaa ensi kaudella iso muutos loppukilpailupaikkojen metsästyksessä. Vanhasta, kilpailusijoituksiin perustuvasta järjestelmästä luovutaan valtaosin, sen sijaan loppukilpailupaikat ratkeavat kauden parhaiden pistemäärien mukaan.

Tätä valintatapaa kokeiltiin jo tällä kaudella yksinluistelun noviisien sarjassa. Taitoluisteluliiton kokemukset olivat hyvät, ja myös kentältä tuli hyvää palautetta.

Yksinluistelussa uudistus koskee kilpailusarjoja debytantit, noviisit, SM-noviisit, juniorit ja seniorit. Jokaisella luistelijalla on 3 kilpailua, joissa voi tehdä kauden parhaan pistemäärän. Nämä kilpailut ovat kilpailukalenteriin sarjalle nimetty interclub-kilpailu ja kaksi lohkokilpailua.

Muodostelmaluistelussa uusi järjestelmä koskee kilpailusarjoja minorit, juniorit, seniorit, aikuiset ja masters, joilla on kilpailukalenterissa kaksi lohkokilpailua. Niissä tehdyistä tuloksista parempi lasketaan joukkueen hyväksi, ja parhaat pisteet saaneet joukkueet valitaan kauden kolmanteen kilpailuun.

Muodostelmaluistelun noviisisarjan joukkueet saavat kaikki osallistua kauden kolmanteen kilpailuun.

teksti Kaisa Viitanen | kuva Sari Niskanen

Taitoluistelu-lehti 2/2018