Tapahtumat

Joukkuekilpailu vai joukkueiden kilpailu?

10 helmikuun, 2018

Pyeongchangissa nähdään vasta toisen kerran olympialaisissa taitoluistelun joukkuekilpailu. Samaan aikaan Kansainvälinen Luisteluliitto hakee jälleen olympiastatusta muodostelmaluistelulle Pekingin 2022 talviolympialaisiin.

Joukkuekilpailu, jossa maan tiimin muodostava pariluistelu- ja jäätanssipari sekä mies- ja naisluistelija, tuli olympialaisten ohjelmaan neljä vuotta sitten Sotšissa. Lajin sisällä uuteen kilpailumuotoon ei ole suhtauduttu yksinomaan innostuneesti.

Joukkuekilpailussa jäällä ovat – joitakin erikoispoikkeuksia lukuun ottamatta – samat luistelijat kuin lajikohtaisissa kilpailuissa. Ja samoin ohjelmin. Taitoluistelupiireissä kilpailumuotoa laajalti pidetään keinotekoisena.

Kansainvälisen olympiakomitean ratkaisun taustana on ennen muuta se, että joukkuekilpailulla pystytään laventamaan taitoluistelun osuutta lisäämättä urheilijoiden määrää olympialaisissa. Näin ilman muuta kävisi, jos muodostelmaluistelu liitettäisiin olympialaisten lajiperheeseen.

Lajille haettiin olympiastatusta jo Etelä-Koreaan – tuloksetta. Muodostelman toiveet kohdistuvat joka tapauksessa vahvasti Pekingin 2022 talviolympialaisten lajivalintoihin. Kansainvälinen Luisteluliitto ISU asetti työryhmän ajamaan muodostelman olympiahanketta kohti Pekingiä. Työryhmää johtaa ISU:n hallituksen jäsen, Suomen Marie Lundmark.

Toiveita herättää Kiinan kiinnostus jäälajeihin, joista uutta huomiota on nyt maassa saanut muodostelmaluistelu.

Marie Lundmark tapasi marraskuisen Shanghai Trophyn yhteydessä Pekingin olympiakisojen organisaatiota ja Kansainvälistä olympiakomiteaa edustavan henkilön, joka tuli katsomaan muodostelmaluistelua Shanghai Trophyssa. Shanghaissa olivat tällä kertaa mukana kaikki taitoluistelun lajit.

– Keskustelin hänen kanssaan mahdollisuudesta saada laji olympiakisoihin 2022. Lähetin hänelle jälkikäteen aineistoa, ja tarkoituksena on, että ISU kutsuu hänet seuraamaan huhtikuussa muodostelmaluistelun MM-kilpailua Tukholmassa. Kutsu lähtee myös Kansainvälisen olympiakomitean jäsenille.

Lundmark työryhmineen jatkaa lajin lobbausta kansainvälisen olympiakomitean edustajille Pyeongchangissa. KOK:n ratkaisu on Lundmarkin mukaan odotettavissa kesäkuussa.

Hieman hankalaksi Lundmarkin johtaman ryhmän tekee se, että Kansainvälinen Luisteluliitto on samaan aikaan lähettänyt toisen hakemuksen, short trackista. Kaksi uuden kilpailun hakemusta Luisteluliitolta kiristää kisaa statuksesta entisestään.

Muodostelmaluistelun toiveita nostaa se, että laji on Kiinassa vihdoin saamassa jalansijaa ja tulevaisuuden kilpailijoita kasvaa nuorten joukkueissa. Maa on saanut lajin kehittämiseen apua sekä Kansainvälisen Luisteluliiton kautta että myös puhtaasti suomalaisvoimin.

Jos muodostelmaluistelu Pekingissä nähtäisiin, Suomen muodostelmajoukkue olisi erittäin todennäköinen olympiamitalisti, sillä maamme on maailman menestyneimpiä lajissa.

teksti Marita Kokko ja Kaisa Viitanen

Taitoluistelu-lehti 1/2018