Tapahtumat

Koronarajoitukset hankaloittivat kansallisten juniorijoukkueiden harjoittelua

”Ikärajoitus leikkasi joukkueet kahteen osaan”

4 helmikuun, 2022 JA KUVAT NINA SALMENKAITA

Miten saada kokoonpano loppukisapaikan ratkaisevaan toiseen valintakilpailuun? Tätä pohti varmasti moni joukkue ja valmennustiimi tammikuussa, jolloin sekä pandemiarajoitukset että sairastelut kurittivat kansallisessa sarjassa kilpailevia junioreita. Onneksi joukkueet löysivät keinoja ja tiukassa paikassa venyminen palkittiin: Espoon Metro Areenalla käydyssä kansallisten sarjojen toisessa valintakilpailussa nähtiin jäällä 23 juniorijoukkuetta.

Pandemian haittojen torjumiseksi asetetut rajoitukset kurittivat tammikuussa erityisesti kansallisissa sarjoissa kilpailevia muodostelmaluistelujoukkueita. Aikuisikäisten joukkueiden harrastaminen ja kilpailutoiminta katkesi kokonaan. Monimutkaisin tilanne osui kansallisille juniorijoukkueille, joissa ikärajoitus leikkasi joukkueet kahteen osaan. Vaikka suurin osa kansallisista junioriluistelijoista on 15–17-vuotiaita, monessa joukkueessa on myös täysi-ikäisiä luistelijoita. SM-sarjan juniori- ja seniorijoukkueet ovat jatkaneet kautta pääosin normaalisti.

Kisakokoonpanoja pienennettiin ja uudet ohjelmapaikat opeteltiin pikavauhdilla.

Kansallisissa sarjoissa ikärajat ovat perinteisesti olleet väljät, jotta mahdollisimman moneen seuraan saataisiin joukkue ja siihen riittävästi urheilijoita. Luistelijat toivoivat, että joululta alkaneet harrastusrajoitukset olisi määrätty kilpailusarjojen ikärajoja mukaileviksi, mutta syntymävuosien perusteella rajaaminen lienee ollut viranomaiselle selkeämpää.

Yksi ikärajasäädöksiä harmitelluit joukkue oli Espoon Jäätaitureiden Valley Bay Synchrostrom, jossa useampia luistelijoita jouduttiin jättämään tammikuun valintakisan kokoonpanosta pois. Hallintoviranomaisen kurjaa päätöstä lievennettiin siten, että joukkueen iäkkäimmät urheilijat saivat kisapäivänä joukkueelta tsemppilahjat. He pääsivät kisatunnelmaan mukaan toimihenkilöinä, joskin tavallisissa vaatteissa ja ilman kisameikkejä. Joukkueen henkeen rajoitukset eivät ole kuitenkaan vaikuttaneet.

– Osasimme varautua tilanteeseen. Olemme onnistuneet rakentamaan yhteisen tyylin ja omat tavat tehdä asioita, mikä on kivaa, korona-aikana toimintansa startanneesta joukkueesta kerrotaan.

Valley Bay Synchrostorm -joukkueen Frida Lukkari (vas.), kapteeni Emmi Toivonen ja Jenna Valtavaara.
Valley Bay Synchrostorm -joukkueen Frida Lukkari (vas.), kapteeni Emmi Toivonen ja Jenna Valtavaara.

Kokoonpano jäälle poikkeusaikana

Luistelijavahvuudeltaan heikentyneet joukkueet ratkaisivat tahoillaan poikkeusaikojen ongelmia eri keinoin. Kisakokoonpanoja pienennettiin, uudet ohjelmapaikat opeteltiin pikavauhdilla ja kisapukuja lainattiin muista joukkueista saaduille täydennysluistelijoille. Moni pääsi kakkosvalinnoissa ensimmäistä kertaa kokoonpanoon näyttämään osaamistaan.

Jyväskylän taitoluisteluseuraa edustava Ice Diamonds kertoi Instagram-julkaisussaan, että lainaluistelijalla vahvistettu joukkue teki tammikuun ensimmäisen kokonaisen ohjelmasuorituksen vasta kisaa edeltävänä torstaina. Muutama joukkue joutui peruuttamaan osallistumisensa, sillä sairastumisaalto ikärajoituksiin yhdistettynä on ankara vastus noin 20 luistelijan joukkueille.

Espoon Jäätaitureiden valmentaja Marena Höglund kertoo, että poikkeusolojen vuoksi peruuntui niin kisoja kuin valmentautumiseen liittyviä leirityksiäkin.

– Tammikuun harjoituksissa keskityttiin tekniikkaan, ei ohjelman hienosäätöön.

Haasteita kohdattiin kisapäivään saakka, joten tunteista päällimmäisenä on onnellisuus siitä, että kilpaileminen mahdollistui näinkin vaikealla hetkellä.

– Kilpailut ovat kuitenkin se harrastuksen kerma, joten ollaan iloisia, että ne saatiin poikkeusjärjestelyin vietyä läpi, Höglund kertoo.  

Päivän suoritus ratkaisee menestyksen

Kansallisten juniorien kilpailullinen taso on ollut Suomessa korkea jo vuosia. Joukkueeet saavat hakea korkeimpia elementtien vaikeustasoja ohjelmissaan, ja tunnetusti taitavat suomalaisjoukkueet näitä nelostason elementtejä myös saavat ohjelmissaan läpi. Jokainen kilpailu on sarjan tasaisuuden vuoksi hyvin jännittävä, sillä mitalistien nimet vaihtuvat kisasta toiseen. Päivän suoritus todellakin ratkaisee palkintopallisijat! Tällä kaudella mitaleja valintakilpailujen kahdessa lohkossa jaettiin peräti 11 eri joukkueelle.

Silja Puhakan (vas.) ja Maija Kurosen joukkue Valley Bay Synchrostyle sijoittui junioreiden toisen lohkon kilpailussa hopealle.
Silja Puhakan (vas.) ja Maija Kurosen joukkue Valley Bay Synchrostyle sijoittui junioreiden toisen lohkon kilpailussa hopealle.

Kilpailujen yleisö on kadonnut suoratoistolähetysten ääreen koronapandemian tuomien kokoontumisrajoitusten vuoksi. Espoon Jäätaitureiden toisen juniorijoukkueen Valley Bay Synchrostylen Maija Kuronen ja Silja Puhakka kaipaavat vuorovaikutusta yleisöön, sillä luistelu tyhjässä hallissa korostaa joukkueen kesken tekemistä. Uutta on ollut tapa, jolla luistelijat psyykkaavat itseään epävarmuustekijöiden velloessa ympärillä. Mitalisijoituksen valintakilpailussa saavuttaneet Maija ja Silja kertovat, että joukkueen takia ensisijaisesti treenataan ja joukkueena halutaan onnistua. Valmistautuminen ei siksi menisi hukkaan, vaikka kisa olisikin äkillisesti jouduttu peruuttamaan.

Metro Areenalla Espoossa ei ollut yleisöä, mutta ihan vaille kannustusta joukkueet eivät jääneet. Esimerkkiä näyttää KTK:n Lunae-joukkueen huoltotiimi, joka otti tamburiinin mukaan.
Metro Areenalla Espoossa ei ollut yleisöä, mutta ihan vaille kannustusta joukkueet eivät jääneet. Esimerkkiä näyttää KTK:n Lunae-joukkueen huoltotiimi, joka otti tamburiinin mukaan.

Turnauskestävyyttä koetellut kilpailukausi jatkuu maaliskuun puoleenväliin. Joukkueet kertovat etenevänsä toiveikkaasti, päivä kerrallaan kohti tämän kauden viimeisiä kilpailuja. Terveenä pysyminen on erityinen toive nyt, kun ikärajoituksista on luovuttu ja kannujunnut saavat taas treenata kokonaisina joukkueina.