Tapahtumat

Enää 8 viikkoa olympialaisiin

20 joulukuun, 2017

Pyeongchangin talviolympialaiset käynnistyvät taitoluistelun osalta 9. helmikuuta. Tähän asti on kilpailtu vain maapaikoista, mutta lähipäivistä alkaen ryhdytään odottamaan myös eri maiden olympiaedustajien nimien julkaisemista.

Juuri näinä päivinä käydään useassa maassa taitoluistelun kansalliset mestaruuskilpailut. Niin myös meillä Suomessa. Vaikka moni eurooppalainen maa tekee lopulliset valinnat taitoluistelun olympiaedustajistaan vasta tammikuun EM-kisojen jälkeen, kansallisten kilpailujen järjestyksellä saattaa olla suuri merkitys etenkin silloin, kun maalla on paljon samantasoisia ehdokkaita. Osassa ISU-maita myös kunnioitetaan käytäntöä, että nimeäminen tehdään ajoissa, jotta olympiaedustajilla on riittävästi valmistautumisaikaa.

Viekö Venäjä taas ja muut vain vikisevät?

Sotšin olympialaisissa Venäjä oli tyly isäntä vierailleen. Venäjä vei Sotšin jaossa olleista taitoluistelun mitaleista lähes puolet: kolme kultaa, yhden hopean ja yhden pronssin. USA ja Kanada saivat kumpikin kaksi mitalia. Japanille, Saksalle ja Italialle riitti kullekin yksi mitali.

Tämän syksyn vilkkaimpia puheenaiheita kansainvälisen taitoluisteluväen piirissä onkin ollut: viekö Venäjä taas ja muut vain vikisevät.

taitoluistelu

Kaksinkertainen maailmanmestari Evgenia Medvedeva on helmikuun olympialaisten selvimpiä ennakkosuosikkeja.

NAISTEN SARJASSA Venäjä on musertavan ylivoimainen mahtimaa. Naisten tämän kauden Season Best -rankingissa 20 parhaan joukossa puolet on venäläisiä.

Venäjän kirkkain tähti Evgenia Medvedeva ei ole sitten syksyn 2015 hävinnyt yhtään kilpailuaan, ja hänen ennätyspisteensä ovat naiselle huikaisevat: 241,31. Medvedevaa Pyeongchangin kisakoneesta tiputtaa tuskin mikään muu kuin loukkaantuminen tai sairastuminen. Enemmänkin maailmalla pohditaan sitä, kenet kaksi muuta luistelijaa 18-vuotias kaksinkertainen maailmanmestari saa Venäjältä mukaansa olympialaisten naisten kilpailuun.

MIESTEN KILPAILUSSA Venäjällä ei tällä hetkellä ole takavuosien kaltaisia megatähtiä. Kolme venäläistä on toki mukana miesten SB-tilaston kahdenkympin kärjessä, mutta Pyeongchangin ennakkosuosikit löytyvät Japanista, Yhdysvalloista, Espanjasta ja Kiinasta.

Moni kansainvälinen taitoluistelufani pitää peukkuja aivan erityisesti Japanin 19-vuotiaalle Shoma Unolle. Japani taas peukuttaa ennen muuta Yuzuru Hanyulle, mies on kotimaassa supertähti yli kaikkien muiden. Maa vaipui maansurun kaltaiseen tilaan, kun Sotšin olympiavoittaja joutui marraskuussa jättämään GP-sarjan kesken loukattuaan itseään kotimaansa GP-osakilpailussa.

Olympialaisten läheisyys on näkynyt tässä kaudessa alusta lähtien selvästi: henkilökohtaisia ennätyksiä ja neloishyppyjen määriä on rikottu kaiken aikaa. Maailmanennätys, 330,43, on kuitenkin yhä Hanyun nimissä joulukuulta 2015.

PARILUISTELUSSA voi olympialaisten palkintojenjaossa hyvinkin soida ”Suuri ja mahtava”.

Venäjällä on tämän kauden kirkkaimmassa kärjessä kaksi kovaa paria: Evgenia Tarasova ja Vladimir Morozov sekä Ksenia Stolbova ja Fedor Klimov. Mutta yhtä lailla korkeimmalta palkintopallilta saattaa seistä kiinalainen, kanadalainen tai saksalainen pari. On helppo veikata jo nyt, että suorituspuhtaus on arvossaan tasavertaisten parien kohdatessa.

JÄÄTANSSIN olympiamitali Venäjälle kuuluu harvojen ennakkoveikkaajien listaan.

Maailma on tänä syksynä saanut nauttia sekä hallitsevien maailmanmestareiden Tessa Virtuen ja Scott Moirin että kaksi aiempaa maailmanmestaruutta voittaneiden Gabriella Papadakisin ja Guillaume Cizeronin huikeista, piste-ennätyksiä rikkoneista suorituksista. Kanadalais- ja ranskalaisparin taistelua olympiajäällä odotetaan jo nyt todella paljon.

Jäätanssin SB-rankingissa kolmantena ovat alkukaudella olleet Yhdusvaltojen sisaruspari Maia ja Alex Shibutani.

Ikäväksi helmikuisten olympialaisten odottamisen tekee – jälleen kerran – maailmanpolitiikka. Korean niemimaan tilanne ja erityisesti USA:n ja Pohjois-Korean välien kireys on lähes päivittäin uutisissa. Vähemmän uutisoitu mutta myös ilmassa oleva kysymys on se, että kokoontuvatko Pyeongchangiin kaikkien maiden urheilijat vai jääkö kisoista maita pois.

 


Päivät jo muistiin

Pyeongchangin olympialaisten taitoluistelu alkaa 9. helmikuuta joukkuekilpailun lyhytohjelmilla. Vapaaohjelmat luistellaan 11.2.

Pariluistelukilpailut käydään 12. ja 15. helmikuuta.

Miesten kilpailu alkaa 16. helmikuuta lyhytohjelmilla ja jatkuu heti seuraavana päivänä, 17. helmikuuta luisteltavilla vapaaohjelmilla.

Jäätanssin lyhyttanssit nähdään olympiajäällä 19. helmikuuta ja vapaatanssit 20.2.

Naisten kilpailu päättää olympialaisten taitoluistelun. Lyhytohjelmakilpailu on 21.2. ja vapaaohjelmat luistellaan 23.2.


 

teksti Kaisa Viitanen | kuva Elina Paasonen

Taitoluistelulehti 5/2017