Seurassa

Helsingin Luistelijat avasivat lajin saloja

Päivä jäätanssijana -tapahtumassa innostunut meininki

18 huhtikuun, 2019 JA KUVAT Kirsti Larva-Taylor

Salmisaaren jäähallille saapui sunnuntaiaamuna ripotellen hiljaisia taitoluistelijoita. Paikka näytti olevan suurimmalle osalle uusi ja vain muutamat lapset näyttivät tuntevan toisensa ennestään. Osa ryhtyi laittamaan luistimia jalkaan tullessaan, osa lähti verkkailemaan. Jää alkoi sovitusti klo 11.00, ja ringissä oli lämmittelykierrosten jälkeen neljän valmentajan lisäksi 17 taitoluistelijaa, joista 14 oli kokeilemassa jäätanssijan päivää. Tyttöjä ja poikia oli mukana suurin piirtein saman verran. Valmentajina jäällä olivat Ossi Kanervo, Pia-Maria Gustafsson, Jussiville Partanen ja Kaisa Ukkonen.

Esittelykierroksen jälkeen ryhdyttiin pohtimaan yhdessä perusluistelun saloja jäätanssivalmentaja-koreografi Ossi Kanervon johdolla – mistä pitää joustaa vauhdin saamiseksi ja mitä tekee ylävartalo. Pian joukko lähti viivoja pitkin mutkittelemaan, ja aikamoista vauhtia menivätkin! Harjoituksen kuluessa kokeiltiin myös tehtäviä parin kanssa – eteen, taakse, sirklaten ja piruetin pyörteisiin. Jääharjoitus päättyi tanssilliseen musiikkiluisteluun, joka toi hymyn jokaisen luistelijan kasvoille. Sillä välin paikalle oli saapunut muutama varttuneempi taitoluistelija, jotka lähtivat vuoron vaihtuessa kokeilemaan jäätanssia jäätanssin SM-noviisien ja junioreiden kanssa. Heidän jälkeensä kaukalo täyttyi vielä äärimmilleen aikuisista. Jäätanssi sopii erinomaisesti pohjoiselle lavatanssikansalle ja näihin harjoituksiin osallistui niin ensi kertaa kokeilevia kuin maailmaa aikuisten kisoissa kiertävät konkaritkin.

”Jäätanssi sopii erinomaisesti pohjoiselle lavatanssikansalle.”

Jääharjoituksen jälkeen ensin aloittanut nuorimpien ryhmä siirtyi tanssisaliin, jossa luistelijat pääsivät kokeilemaan cha chaan alkeita kilpatanssivalmentaja Jutta Heleniuksen johdolla. Jäätanssijathan harjoittelevat viikoittain myös kilpatanssia, balettia ja pilatesta. Luistelijoiden mielestä tanssitunti oli vaativa, mutta ihan eri tavalla kuin yksinluistelijan oheiset. Tanssituntiin päättyi virallinen ohjelma, jonka jälkeen osa vierailijoista lähti kotiin. 10 jäätanssijaa siirtyi vielä evästauon kautta Megazoneen palauttaville loppuleikeille. Neljän tunnin setin jälkeen nämä luistelijat vaikuttivat väsyneiltä mutta onnellisilta.

Vähän erilaista

Helsingin Luistelijoiden Päivä jäätanssijana -tapahtuma.
Helsingin Luistelijoiden järjestämässä Päivä jäätanssijana -tapahtumassa otettiin reippaasti toista kädestä kiinni.

Paikalle saapuneet vanhemmat seurasivat jäätanssiharjoituksia mielenkiinnolla. Palautetta kysyttäessä luistelijatyttären isä totesi, että meininki vaikutti pirteältä ja vauhdikkaalta. Hän vaikuttui siitä, että jäällä tuntui olevan mukava tunnelma, jossa kaikki kokivat itsensä tervetulleiksi ja tarpeellisiksi. Musiikkiluistelu näytti ihan erilaiselta kuin mihin on totuttu.

Kahden pojan isä puolestaan kommentoi poikien kehonkielen kertoneen, että he todella pitivät kokemuksestaan. Uutena heille oli harjoituksissa oleellisesti mukana ollut musiikki, letkeä meininki ja poikien reilu määrä. Lisäksi hän totesi uskovansa, että valmentajien fyysisellä kyvykkyydellä (jäätanssijoina) ja heittäytymisellä täysilla mukaan harjoituksiin oli iso merkitys, ja se toi vapautuneen olon myös lapsille. Myös musiikki näytti rentouttavan lapsia.

Yksi osallistujista oli Nurmijärven taitoluistelijoita yksinluistelussa edustava 10-vuotias Toivo Ilomäki. Hän kuvaili tapahtumaa kivana, koska oman harjoitusryhmänsä ainoana poikana oli mukava nähdä muita luistelevia poikia. Hänestä oli myös hauskaa kokeilla jäällä jotain erilaista kuin mihin omissa harjoituksissa on totuttu. Tapahtuma tuntuikin ainutlaatuiselta yksinluistelevan pojan näkökulmasta.

Tyytyväiset valmentajat

Valmentaja Pia-Maria Gustafssonin mielestä tapahtuma sujui kivasti. Siihen vaikuttivat muun muassa uusien kokeilijoiden suuri joukko ja se, että myös poikia oli paljon mukana.

– Kaikki lapset osallistuivat innokkaasti ja ehtivät kokeilla paljon erilaisia jäätanssijuttuja. Myös tanssitunti sujui hyvin, Pia-Maria Gustafsson kertoi.

Myös Ossi Kanervo oli tyytyväinen päivän kulkuun. Myös hänen mielestään tapahtuman onnistumisessa auttoi se, että paikalle oli saatu mukavasti porukkaa. Vaikka alussa lapsilla oli pientä jännitystä ilmassa, se saatiin hyvin purettua. Luistelijat uskalsivat lähteä hyvin mukaan ja tekivät harjoitukset rohkeasti.

”Ei ilmennyt yhtään sellaista, ettei esimerkiksi uskallettaisi ottaa toista luistelijaa kädestä kiinni.”

– Ei ilmennyt yhtään sellaista, ettei esimerkiksi uskallettaisi ottaa toista luistelijaa kädestä kiinni. Sitä saattoi edesauttaa, että ensimmäiset tehtävät tehtiin yksittäin niin lapset ehtivät tottua rauhassa uuteen tilanteeseen. Joku varmasti innostuikin jäätanssista harrastuksena tämän kerran perusteella, Ossi kertoi.

Lisäksi Ossi totesi tapahtuman olleen lajin näkyvyyden kannalta hyödyllinen ja tärkeä kanava avittamaan uusia jäätanssijoita mukaan nyt tai myöhemmin.

– Tällaisen erillisen tapahtuman kautta ehkä matalammalla kynnyksellä uskaltaudutaan kokeilemaan uutta kuin tulemalla tavalliseen tapaan ”uutena” ryhmäharjoituksiin testijäälle, Ossi jatkoi.

Tämän tapahtuman myötä jäätanssiharrastuksesta kiinnostuneita kehotettiin tulemaan mukaan tutustumaan vielä toisen kerran Helsingin Luistelijoiden jäätanssiryhmien harjoituksiin. Myös jääharjoituksen aikana aitiossa pyörähtänyt taitoluisteluliiton lajivalmentaja Maurizio Margaglio ihasteli näkemäänsä.

– Paljon innokkaita jäätanssijoita jäällä!


Jutun kirjoittaja Kirsti Larva-Taylor on Helsingin Luistelijoiden jäätanssiaktiivi.