Helsingin Luistelijat: Hyvä kyläyhteisö suurkaupungissa
Maan suurimmassa seurassa, Helsingin Luistelijoissa on noin 900 jäsentä, joista valtaosa on luistelijoita. Seuran lajitarjonta on maan kattavin, ja se tarjoaa valmennusta yksin- ja muodostelmaluistelussa sekä jäätanssissa. Helsingin Luistelijoilla on harrastustoimintaa ja laadukasta kilpavalmennusta maailman huipputasolle asti.
Pelkästään muodostelmaluistelun osalta seura on suomalainen mahtitekijä. Kolmentoista joukkueen joukon johtotähdet, seniorijoukkue Marigold IceUnity ja juniorijoukkue Musketeers, kuuluvat kansainväliseen kärkeen.
Helsingin Luistelijat on aina ollut tunnettu myös yksinluistelijoistaan, vaikka seurasta ei ole ihan viime vuosina noussut vahvaa kansainvälistä Suomen edustajaa. Suomalainen jäätanssin valmennus on keskittynyt seuraan.
Seura kuin kyläyhteisö
Helsingin Luistelijoissa varotaan kuitenkin visusti puhumasta suuruudesta tai lajitarjonnan määrästä itseisarvona. Puheenjohtaja Jari Aromäki vertaa paljon mieluummin seuraa kyläyhteisöön.
– Kylässä on erilaisia jäseniä ja palveluita. Meillä niitä ovat eri lajit ja ryhmät, jotka tekevät omaa työtään yhteisesti sovittujen pelisääntöjen mukaan. Kylässä kokoonnutaan aika ajoin yhteen jakamaan ja juhlistamaan. Meidän seurassamme tällaisia hetkiä ovat esimerkiksi näytökset ja joulujuhla. Kyläyhteisö on aina monipuolinen ja tasapuolinen.
Kyläyhteisöön vertautuminen on Helsingin Luistelijoiden puheenjohtajan mielestä tärkeää siksikin, että jäsenmäärältään ja toiminnaltaan laajaa yhdistystä uhkaa aina kangistumisen vaara.
”Suuria haasteita ovat hallintomallin rakentaminen niin, että seurasta ei muodostu byrokratian keskus.”
– Suuria haasteita ovat hallintomallin rakentaminen niin, että seurasta ei muodostu byrokratian keskus, vaan että pystymme säilyttämään ketteryyden. Tärkeintä on aina muistaa, että perustehtävämme on varmistaa luistelijoille parhaat mahdolliset olosuhteet ja paras osaaminen, jotta he voivat viihtyä lajissa, jota rakastavat.
Jari Aromäki huomauttaa, ettei se ole aina pääkaupunkiseudulla itsestäänselvyys. Iso, menestyksekäs seura takaa toki muun muassa harrastajille mahdollisuuden vaihtaa lajia ilman seuranvaihtoa ja se on myös vahvoilla etsittäessä ammattitekijöitä. Toisaalta se, että joka viikko pyöritetään noin 130 jäätuntia kahdeksassa eri hallissa, syö kaikkien voimia.
– Lajin ja urheilijoidemme kannalta olisi tarkoituksenmukaista pystyä keskittämään toimintoja – tällä hetkellä se on erittäin haasteellista, Aromäki sanoo.
TEKSTI Kaisa Viitanen KUVAT Antti Lehto ja Sari Niskanen
Lue myös, millaista on harrastaa Suomen pienimmässä tai pohjoisimmassa taitoluisteluseurassa.