Tietoa lajista

Taitoluistelun toisen asteen leiritys saa jatkoa tällä kaudella

Lukiossa tai ammatillisessa koulu­tuksessa opiskelevilla mahdollisuus kerätä myös osaamis­pisteitä

7 kesäkuun, 2022 Anna Lilja Jyrki Hämäläinen ja Silja Laurin kotialbumi

Taitoluistelun toisen asteen leiritys järjestetään jälleen Vierumäellä kaudella 2022–2023. Leiritys on tarkoitettu lukiossa tai ammatillisessa koulutuksessa opiskeleville tavoitteellisille taitoluistelijoille, jotka kilpailevat SM- tai kansallisella tasolla joko junioreissa tai senioreissa. Haku taitoluistelun toisen asteen leiritykseen on avoinna 12.6. 2022 asti.

Ajatus toisen asteen leiritykseen syntyi yläkoululeirityksen luistelijoilta. Yläkoululeirityksen lähestyessä loppuaan luistelijat kokivat vahvaa halua jatkaa leirityksessä ja ideoivat toisen asteen leirityksen. Taitoluistelun asiantuntija ja Vierumäen taitoluistelun lajivastaava Riina Valto rakensikin toisen asteen leirityksen pitkälti luistelijoiden toiveiden pohjalta.

Taitoluistelun asiantuntija ja Vierumäen taitoluistelun lajivastaava Riina Valto.
Taitoluistelun asiantuntija ja Vierumäen taitoluistelun lajivastaava Riina Valto.

– Toisen asteen leirityksen taustalla on myös halu tarjota leiritystä useammalle luistelijalle. Mitä ylemmäs ja pidemmälle ura etenee, sitä harvemmalla on mahdollisuus osallistua leirityksiin. Maajoukkueeseen mahtuu mukaan vain murto-osa luistelijoista, Riina kertoo.

Valintakriteerit toisen asteen leiritykseen ovat samat kuin yläkoululeirityksiinkin. Valintakriteereinä ovat oma motivaatio, joka tuodaan esille valintakirjeessä, ja kuluneen kauden Season Best -tulos.

Toisen asteen leirityksen päätavoitteena on taitoluistelijana kehittyminen. Luennoilla keskiössä ovat olleet harjoittelun pitkäntähtäimen suunnittelu, vastuun ottaminen omasta harjoittelusta ja psyykkinen valmius.

– Leirityksien aikana on perehdytty lajiin tekemällä laji- ja liikeanalyysiä, jonka pohjalta luistelijat ovat lähteneet kehittämään itse valitsemaansa elementtiä. Lisäksi on keskusteltu siitä, miten lajin parissa voi toimia oman urheilu-uran jälkeen, esimerkiksi showluistelijaksi lähteminen on kiinnostanut leiriläisiä, Riina avaa.

Toisen asteen leirityksen aikana on myös mahdollista suorittaa ammatillinen tutkinnonosa ”Taitoluistelijana kehittyminen”, joka on 15 osaamispistettä. Tutkinnonosan voi liittää osaksi lukion tai ammatillisen koulutuksen vapaasti valittavia opintoja. Vaikka leiritykseen voi osallistua useampana vuonna, voi tutkinto-osan suorittaa vain kerran. Tutkinto-osaa on kuitenkin mahdollista suorittaa useamman vuoden aikana.

Leireiltä arvokasta palautetta

SM-junioreissa Rovaniemen Taitoluistelijoita edustava Silja Lauri osallistui kaudella 2021–2022 toisen asteen leiritykseen Vierumäellä. Silja oli aikaisemmin ollut Rovaniemellä yläkouluakatemiassa. Lukioon siirtyessä Silja koki olonsa tyhjäksi ja haki mukaan toisen asteen leiritykseen.

Silja on kokenut saaneensa leireistä irti paljon. Leirien aikana on saanut arvokasta palautetta omasta tekemisestä.

– Leirivalmentajien palaute on ollut erilaista kuin kotiseurassa saatu palaute. Eri valmentajat kiinnittävät huomiota hieman eri asioihin, Silja avaa.

Jokaisella leirillä oli myös kilpailusimulaatio, joko lyhyt- tai vapaaohjelmasta, josta luistelija sai palautetta valmentajilta.

– Henkilökohtaisen palautteen lisäksi kilpailusimulaatiot toivat kilpailunomaista kokemusta. Kilpailusimulaatiossa pyrittiin luomaan mahdollisimman kilpailun omainen tilanne alkuverryttelyineen ja luistelijaesittelyineen, Silja jatkaa.

Rovaniemen Taitoluistelijoita edustava Silja Lauri koki, että toisen asteen leiritys antoi hänelle runsaasti valmiuksia kehittyä luistelijana.
Rovaniemen Taitoluistelijoita edustava Silja Lauri koki, että toisen asteen leiritys antoi hänelle runsaasti valmiuksia kehittyä luistelijana.

Laji- ja liikeanalyysit olivat Siljalle uutta. Hän valitsi omaksi elementikseen kolmois-flipin, jonka hän kertoo kehittyneen leirityksen aikana huimasti.

– Analysointi auttoi kehittymään ja omaa elementtiä tuli ajatelleeksi myös leirien välissä, Silja kertoo.

Myös koululle jäi leireillä aikaa.

– Harjoitusten välissä oli riittävästi aikaa tehdä koulutehtäviä. Lukion opetus on pitkälti digitaalista, ja siihen on ollut mahdollista osallistua myös etänä.

Myös Siljan opettajat ovat suhtautuneet leiritykseen joustavasti.

Niin Vierumäen taitoluistelun lajivastaava Riina Valto kuin Silja Lauri ovat molemmat yhtä mieltä siitä, että yksi iso leirin anti on myös tutustuminen toisiin luistelijoihin. Porukka on ollut pieni ja koostunut 12 luistelijasta. Luistelijat ovat tutustuneet toisiinsa ja saaneet myös toisistaan sparrausapua. Henki leireillä on ollut hyvä ja luistelijat ovatkin hitsautuneet yhteen tiiviiksi ryhmäksi.


Taitoluistelun toisen asteen leirityksellä on myös Suomen Olympiakomitean hyväksyntä. Leirityksestä vastaa tulevalla kaudella Nuorten Olympia valmentaja Sirkka Kaipio ja Riina Valto, apunaan Haaga-Helia ammattikorkeakoulun opiskelijat Elina Kuznetsova ja Aino Salminen. Haku leiritykseen päättyy 12.6.2022.