Tietoa lajista

Siirtoikkuna on nyt auki

Testit uusiin seuroihin virtuaalisesti

1 maaliskuun, 2021 Kaisa Viitanen Sari Niskanen

Maaliskuu on monelle suomalaiselle taitoluistelijalle jännittävä kuukausi, sillä lajin seura-, joukkue- ja ryhmäsiirrot tehdään pääosin silloin. Tänä keväänä erityisesti muodostelmaluistelun siirrot tehdään virtuaalinäyttöinä.

Uusiin joukkueisiin ja seuroihin hakeutuminen on joka kevät eritoten muodostelmaluistelussa iso ja monia hakijoita hermostuttavakin urakka.

– Kuhinaa luistelijoiden keskuudessa alkaa syntyä usein jo tammikuussa, ja niin tänäkin vuonna. Se on tietysti tällä kaudella erittäin luonnollista, koska koronan takia kevään kilpailut jäivät pitämättä. Luistelijoiden fokus on jo tulevassa, Helsingin Taitoluisteluklubin muodostelmaluistelun päävalmentaja Kaisa Arrateig sanoo.

Helsingin Taitoluisteluklubin muodostelmaluistelun päävalmentaja Kaisa Arrateig.
Helsingin Taitoluisteluklubin muodostelmaluistelun päävalmentaja Kaisa Arrateig kertoo, että näytöt annetaan tänä vuonna virtuaalisesti.

Suomen Taitoluisteluliiton määrittämä, koko maata koskeva muodostelmaluistelun siirtoikkuna aukeaa tänään 1. maaliskuuta ja on avoin kolme viikkoa 21. maaliskuuta asti. Normaaleja testijäitä ei kuitenkaan koronan vuoksi järjestetä.

– Kun luistelija ilmoittautuu seuraamme hakijaksi, hän saa ohjeet virtuaalinäyttöön eli testivideon kuvaamiseen. Kun videot on katsottu, siirrytään seuraavaan vaiheeseen eli haastatteluihin esimerkiksi Teamsin kautta tai videopuheluna. Tarvittaessa voimme vielä pyytää luistelijaa ulkojäälle, Kaisa kuvaa seuransa hakumallia.

Siirtoikkunan ajaksi seurassa on myös tavallisuudesta poiketen muodostettu väliaikaisia, aina samalla kokoonpanolla treenaavia joukkueita. Näin ehkäistään koronatartuntojen mahdollisuuksia, kun kukaan ei hypi treenistä toisiin.

HTK:ssa on 11 kilpailevaa joukkuetta. Yksistään seuran omien luistelijoiden siirrot uusiin joukkueisiin työllistävät valmennustiimiä merkittävästi joka kevät. Mutta erityisesti lajin kolminkertainen maailmanmestari Helsinki Rockettes ja junioreiden hallitseva maailmanmestari Team Fintastic keräävät hakijoita seuran ulkopuoleltakin.

– Tiedän esimerkiksi, että Rockettesissa tulee varmasti ensi kaudeksi muutoksia, mutta millainen sen rakenne on uutena, sitä en tiedä. Osa nykyluistelijoista on vielä kahden vaiheella, jatkaako vai ei. Ymmärrän heitä, kausi jäi vajaaksi ja päätökset ovat vaikeita. Fintasticin kokoonpano taas on osin riippuvainen Rockettesista, joten ratkottavaa riittää.

Hae rohkeasti, mieti viisaasti

Muodostelmaluistelijalla merkittävimmät seuravaihdot osuvat usein noviisi- ja juniori-iän taitteeseen.

Finettes- ja MiniMints -joukkueiden valmentaja Laura Spiridovitsh rohkaisee luistelijoita pohtimaan, millaisessa  joukkueessa haluaa luistella.
Finettes- ja MiniMints -joukkueiden valmentaja Laura Spiridovitsh rohkaisee luistelijoita pohtimaan, millaisessa joukkueessa haluaa luistella.

– Luistelijoille, jotka tulevat noviiseiksi yli-ikäisiksi, ei aina tunnu löytyvän tarpeeksi paikkoja juniorijoukkueissa. Noviisit ovat jo hyvin motivoituneita harrastukseensa ja lajiin, ja korona näyttää mielestäni vain lisänneen niin luistelijoiden kuin heidän perheidensä sitoutumista. On siis selvää, että jännitys näkyy, HTK:ssa muun muassa SM-noviisijoukkue Finettesia valmentava Laura Spiridovitsh sanoo.

Lauralla on pari hyvää vinkkiä tämän kevään hakijoille.

– Usein hakijoilla on turhan epävarma käsitys itsestään: ”En uskalla hakea, jos en pääsekään.” Ei niin, rohkeasti vaan hakemaan, Laura kannustaa.

”Lajille ja luistelijoille tekisi hyvää, jos noviisi-ikä jatkuisi pidempään.”

Samalla kun hakee, kannattaa miettiä monia asioita.

– Mieti, onko huippujoukkue, johon kaikki haluavat, minun paikkani. Jos pääsen sinne, pystynkö järjestämään järkevästi kaiken muun: treeneihin kulkemisen, ajankäytön, ehkä koulun vaihdonkin…? Entä jos sittenkin menisin johonkin toiseen joukkueeseen, jossa voisin kokea onnistumisia ja saada merkittävän roolin joukkuetyöskentelyssä?

Kaisa Arrateig jakaa Laura Spiridovitshin näkökannat noviisiajan jättävien nuorten luistelijoiden vaikeista valinnoista.

– Noviisisarjan ikähaarukka on valitettavan lyhyt. Ja sinä aikana tapahtuu paljon, kasvetaan merkittävistä taidoissa ja samalla kasvetaan pikkutytöistä naisiksi. Lajille ja luistelijoille tekisi hyvää, jos noviisi-ikä jatkuisi pidempään.

Kotiseurassa kasvunpaikka

Suomalaisessa yksinluistelussa ei ole samanlaisia yksityiskohtaisia ohjeistuksia seura- ja ryhmäsiirroista kuin muodostelmaluistelussa.

– Käytännössä siirrot kuitenkin päätetään maaliskuussa, ja uudet ryhmät aloittavat huhtikuun alusta, Espoon Jäätaitureiden yksinluistelun päävalmentaja Virpi Horttana kertoo seuransa mallista.

Vaikka kilpailevia yksinluistelijoita on Suomessa vain pari tuhatta verrattuna muodostelmaluistelijoiden kaksinkertaiseen määrään, myös siellä riittää valmennusjohdossa maaliskuussa miettimistä.

”Sen olen oppinut, että joka kevät on erilainen, ongelmat ja niiden ratkaisut vaihtuvat vuosittain.”

– Sen olen oppinut, että joka kevät on erilainen, ongelmat ja niiden ratkaisut vaihtuvat vuosittain. Haasteena on tietysti löytää jokaiselle luistelijallemme juuri hänelle sopiva kasvunpaikka oikeassa ikäryhmässä ja oikealla taitotasolla. Tänä keväänä joudumme esimerkiksi miettimään kilparyhmiemme rakennetta uusiksi siksi, että meillä on tällä hetkellä todella paljon juniori-ikäisiä luistelijoita.

Virpi Horttana valmennettavansa Olivia Liskon kanssa vuoden 2020 taitoluistelun SM-kilpailuissa.
Virpi Horttana valmennettavansa Olivia Liskon kanssa vuoden 2020 taitoluistelun SM-kilpailuissa.

Espoon Jäätaiturit kiinnostaa myös muista seuroista hakevia luistelijoita. Yksinluistelussa korona-aikaan osuva haku ei aiheuta niin paljon ongelmia kuin joukkuelajissa. Hakijat käyvät tekemässä näytöt yksinään jäällä seuran valmentajille.

– Hakijat käyvät tekemässä näytöt seuran tunneilla ja vain poikkeustapauksissa käytämme virtuaalinäyttöjä tai teemme seuraan hakevien testejä maaliskuun jälkeen, Virpi sanoo.