Taitoluistelun ABC
Luistimet ja vaatteet
Taitoluisteluharrastuksen aloittaminen herättää usein kysymyksiä niin varusteista kuin treenimääristäkin. Kokosimme vastaukset luistimien ja vaateiden hankkimisesta Taitoluistelu ABC -sarjan toiseen osaan.
Vastaajana on Inka Virkkunen Skate Shopista.
Miksi lapsen luistimiin ei jätetä kasvunvaraa?
Luistinkenkä on muotoiltu jalan anatomian mukaan. Jos se on liian iso, luistimen muodon kaaret eivät osu jalkaterän oikeisiin kohtiin, jolloin jalka ei saa tukea joka puolelta. Sopivan kokoinen kenkä ei hankaa ja aiheuta rakkoja. Luistinkengän koko on myös avainasemassa suhteessa kärkipiikin paikkaan, jonka pitää olla samassa linjassa pisimpien varpaiden kohdalla. Mitä enemmän varpaiden edessä on ilmaa, sitä kauempana ovat myös kärkipiikit. Liian pitkällä terällä luistelija kompuroi helpommin piikkeihin, joten se on ihan oleellinen luistelutekninen juttu.
Onko käytettyjen luistinten hankkiminen huono idea?
Pienellä lapsella käytetty luistin on ihan hyvä vaihtoehto. Pienimmät luistelevat tunnin-pari viikossa, eikä heillä ole voimaa ja massaa kuluttaa luistinkenkää. Siksi alle koon 32 luistin saattaa itse asiassa olla parhaimmillaan vasta useamman käyttäjän jäljiltä. Se on myös taloudellisesti järkevää: luistimien hinta kirpaisee ensimmäisellä kerralla, mutta seuraavilla vaihtokerroilla maksetaan vain väliraha.
Myydäänkö kirppareilla tai netissä kunnollisia varusteita?
Näissä voi tehdä tosi hyviä löytöjä. Pyytäisin silti aina mahdollisuuden käydä jäällä testaamassa luistinta ennen kuin tekee ostopäätöksen. Kengän kunto kannattaa myös tarkistaa huolellisesti, etenkin varren osalta. Se ei saa olla murtumassa poikki mutta sen pitää joustaa. Hyväkuntoisia kisapukuja on myynnissä ainakin Facebookin Taitoluistelutori-ryhmissä.
Miksi luistinkenkä on niin jäykkä?
Taitoluistimessa keikutaan neljän millimetrin levyisen metallipalan päällä. Terän ja jalkojen linjausten pitäisi pysyä linjassa koko ajan, kun haetaan kallistusta. Jos nilkka hölskyy, linjaus koko matkalta terän alaosasta vartalon painopisteeseen häiriintyy. Siksi taitoluistimen on oltava sivusuunnassa jämäkkä. Toisaalta luistinkengän varren pitää taipua eteenpäin, jotta luistelija pääsee esimerkiksi kyykkyyn. Liian jäykkä kenkä ei myöskään kehitä jalkaterän ja nilkan alueen pieniä lihaksia, eikä opeta aistimaan sitä, miten seisoo kaarella.
On yksilökohtaista, kenelle sopii pehmeämmät ja kenelle kovemmat luistimet.
Miksi oikeaoppinen nauhoittaminen on tärkeää?
Nauhoittaminen vaikuttaa luistelutekniikkaan, ja jokainen varmasti haluaa oppia luistelemaan oikealla tekniikalla. Sekä luistinkengän että oman nilkan kestävyyden kannalta kannattaa opetella sitomaan nauhat alusta lähtien oikein. Kun luistin on oikein nauhoitettu, se saa tuen jalasta ja myös jalka luistimesta.
Miten usein luistimet pitää teroittaa?
Asiaan vaikuttaa se, kuinka usein luistelee ja minkä laatuisella jäällä. Jääkoneista tai kumimatoista voi kulkeutua hiekkaa jäälle, myös jäälle tippuneet strassit kuluttavat teriä. Tavallisessa käytössä, jos luistelee kerran viikossa hallissa, riittääluistelukoululaiselle teroitus pari kolme kertaa kaudessa.
Mistä tietää, että luistimet täytyy viedä teroitettavaksi?
Kynsitesti ja sormella silittäminen ovat hyviä konsteja tarkistaa, ovatko luistimet teroituksen tarpeessa. Jos silität peukalolla terän kantteja pituussuunnassa, tuntuuko terä kuluneelta? Tai jos terä on ylöspäin ja vedät kynnellä sitä pitkin alas, jääkö kynnestä valkoista pölyä terään?
Katso myös terää läheltä, onko se kolhiintunut ja naarmuuntunut. Likaiset teräsuojat tylsyttävät myös teriä. Teroituspäivä on aina myös teräsuojan pesupäivä.
Miksi luisteluvarusteet ovat kalliita?
Taitoluistelu on lajina niin pieni, että valmistajia on vähän ja markkinat rajalliset. Maailmassa on vain muutama merkittävä terien ja kenkien valmistaja.
Vaatteiden valmistuksessa taas käytetään erikoismateriaaleja ja -koneita. Kisapukujen myös halutaan olevan uniikkeja ja siksi ne ovat melkein aina teetettyjä. Kankaita joutuu hankkimaan pienissä erissä, ja erikoistuneita pukujen tekijöitä on melko vähän.
Millaisissa vaatteissa on hyvä luistella?
Tärkeintä pienille lapsille on, etteivät he luistele samoissa hiekkaisissa tai joustamattomissa haalareissa, joissa rymytään päiväkodin pihalla. Alkuun ei tarvita hienoja luistelupukuja, jotka maksavat maltaita. Päälle kannattaa laittaa puhtaat ja joustavat vaatteet, jotka eivät estä liikkumista. Villa on hyvä materiaali, puuvilla taas huono, koska se imee kosteutta ja on märkänä kylmä.
Lasta ei pidä ylipukea. Jäällä ahertaessa tulee hiki ja jos vaatteita ei voi vähentää, lapsesta tulee kuin paistettu tomaatti.