Tietoa lajista

Muodostelmaluistelun tekninen vaatimustaso nousee jälleen

”Yksilötaidot korostuvat enemmän ja enemmän”

9 elokuun, 2024 Marita Kokko Santtu Jaakkola ja Ida Hellströmin kotialbumi

Kansainvälinen luisteluliitto kirittää muodostelmaluistelun laatua kausittain. Tekniset vaatimukset korkeimpien pisteiden saavuttamiseksi nousevat monessa elementissä. MM-jäälle pääsevät nyt vain joukkueet, jotka saavuttavat tekniset pisterajat.

 – Yksilötaidot korostuvat enemmän ja enemmän. Tähän suuntaan on menty jo pidempään. Vastapainona ovat edelleen perinteiset muodostelman elementit kuten lainit, myllyt ja piirit, toteaa muodostelmaluistelun teknisen komitean suomalainen jäsen Ida Hellström.

Lajin MM-kisoja on pitkään arvosteltu joukkueiden liian väljästä taitokirjosta. Kongressi asettikin osallistumiselle pisterajat, jotka vaaditaan sekä senioreiden että junioreiden MM-kilpailuihin osallistuvilta joukkueilta. Ratkaisu vastaa menettelyä muissakin taitoluistelun lajeissa.

Joukkueen saavuttamat tekniset pisteet määrittävät rajat. Muodostelmaluistelussa MM-kisoihin pääsee lyhyt- ja vapaaohjelman teknisten pisteiden summalla. Senioreissa summan tulee olla 43 pistettä ja junioreissa 35 pistettä.

”Yksilötaidot korostuvat enemmän ja enemmän. Tähän suuntaan on menty jo pidempään.” 

Pisterajat pitää luistella ISU:n alaisissa kansainvälisissä kilpailuissa. Tuloksiksi kelpaavat pisteet alkaneen kauden kilpailuista tai kaudelta 2023–2024.

Suuri muutos on myös senioreiden alaikärajan nosto 17 vuoteen kaikissa taitoluistelun lajeissa. Ida toteaa, että näin on viimeinenkin askel vaiheittaisessa uudistuksessa otettu.

Muodostelmaluistelussa ikärajan nosto luo paineita juniorijoukkueisiin, joihin jää nousua odottamaan aiempaa enemmän alle 17-vuotiaita luistelijoita. Tilannetta kuitenkin helpottaa yläikärajan nosto noviiseissa. Noviisiluistelija saa halutessaan jatkaa noviisina 16-vuotiaaksi.

Yllätyksellinen läpimeno

Suurin osa elementtien uudistuksista tälle kaudelle on Idan mukaan hienosäätöä.

Ida Hellström oli jo luistelijana kiinnostunut säännöistä, joten lajiuran jatkaminen arvioijana tuntui luonnolliselta.
Ida Hellström suoritti kansainvälisen teknisen spesialistin tutkinnon kesällä Frankfurtissa. Hän on Kansainvälisen luisteluliiton muodostelmaluistelun teknisen komitean jäsen ja MM-tasollakin menestynyt muodostelmaluistelija.

– Joihinkin elementteihin haettiin aivan selkeästi lisää vaikeutta, sillä vähitellen alkoi tuntua, että esimerkiksi kaikki joukkueet pystyivät MM-kilpailuissa saamaan niistä nelostason eli korkeimman teknisen tason. Oli pohdittava, ovatko nämä elementit sitten enää toimivia, kun taitotaso on kuitenkin laaja.

Tavoitteena on nostaa muodostelmaluistelun elementtien tekninen nelostaso vastaavalle tasolle yksinluistelun neloishyppyjen kanssa.

– Osa elementeistä onkin jo todella vaativia, mutta osassa saatettiin vaikeutta kiristää.

Jo päättyneellä kaudella vaadittiin esimerkiksi läpimenoihin vaikea lähtö eli entry-variaatio. Sitä on jatkojalostettu nelostason saavuttamiseksi.

”Osa elementeistä onkin jo todella vaativia, mutta osassa saatettiin vaikeutta kiristää.”

– Tavoitteena on lisätä läpimenon monipuolisuutta ja yllätyksellisyyttä. Läpimenoa tulee edeltää monimutkainen lähtö, johon tulee sisällyttää kaksi erilaista liikettä, ja läpimenon muoto tulee piilottaa mahdollisimman pitkään.  Onhan esimerkiksi neliöläpimeno usein ollut ennakoitavissa jo kauan ennen toteutumista.

Kolmostason saavuttaa helpommin, sillä edeltäviä liikkeitä vaaditaan vain yksi juuri ennen läpimenoa.

– Vielä edelliskaudella ilman minkäänlaista edeltävää variaatiota saattoi saada onnistuneesta läpimenosta kolmostason. Nyt kakkostaso on korkein, jos ei mitään edeltävää liikettä ole.

Vaikeutuvat piruetit

Piruetteihin on tulossa lisää vaikeutta, jota tuovat vaikeat lähtö ja asento, jalanvaihto ja asennonvaihto. Kyse on piruetin perinteisistä elementeistä.

– Tarjolla on pitkä lista asennoista, jotka ovat piruetin peruselementtejä. Piruetti vaikeassa asennossa vaaditaan vähintään puolelta joukkueen luistelijoista, jotta voi päästä korkeimmalle tasolle.  Moni valmentaja varmasti miettii, mikä sopii omalle joukkueelle.

Uudistus kohdistuu myös pariliikkeeseen, joka useimmilla joukkueilla on kuolemanspiraali. Parielementtiin on aiemmin riittänyt kaksi eri vaikeustekijää, mutta nyt siihen vaaditaan neljä.

– Tarvitaan vaikea lähtö, kaksi muuta vaikeustekijää, kuten esimerkiksi tavallista vaikeampi asento pariliikkeen aikana, sekä vaikea ulostulo.

Ryhmänostoissa ei tehty suuria muutoksia, jotain kuitenkin.

– Korkeimman nelostason saa vain, jos nostettava tekee yläilmoissa asennonvaihdon noston aikana. Nyt se on ehdoton ehto.

Tapparan Taitoluistelijoiden SM-juniorijoukkue Fireblades vuoden 2024 SM-kilpailuissa.
Tapparan Taitoluistelijoiden SM-juniorijoukkue Fireblades vuoden 2024 SM-kilpailuissa.

Mielikuvitusta avoblokkiin

Avoblokkien perinteinen muoto on ollut neljä luistelijaa neljässä rivissä.

– Alkaneella kaudella esimerkiksi junioreiden lyhytohjelmassa vaaditaan avointa blokkimuotoa, jossa saa rajata vain ulkomuodon, mutta sisällä ei saisi olla luistelijoita. Mahdollisuudet muotoon ovat muuten lähes rajattomat ja avaavat tilaa mielikuvitukselle.

”Nyt noviisitkin saavat harjoitella nostotekniikan alkeita siirtymissä elementtien välillä.”

Vapaaohjelmassa junioreille on mahdollista valita joko liukusarja tai parielementti.

Valmentajilta on tullut paljon kysymyksiä uudistusten toteutusvaihtoehdoista.

– Laji kuitenkin kehittyy, kun valmentajat pääsevät haastamaan itseään ja kehittämään uutta. Se on tervetullutta.

Noviiseille lupa pompahtaa

Sekä senioreiden ja junioreiden lyhytohjelmissa että SM-noviisien vapaaohjelmassa saa tehdä alle kolmen sekunnin lyhyitä nostoja. Tähän asti nostoista on tullut vähennys.

– Nämä ovat lyhyitä pompautuksia, jotka ovat SM-noviiseille täysin uusi juttu. Nyt hekin saavat harjoitella nostotekniikan alkeita siirtymissä elementtien välillä.

Ida näkee lyhyiden nostojen harjoittavan noviiseja tulevaan, sillä jo junioreissa vapaaohjelmaan kuuluu nostoelementti.

 – Jäätanssissa ja pariluistelussa junioreita nuoremmatkin tekevät jo nostoja. On loogista, että niitä jo vähän kokeillaan muodostelmaluistelun noviiseissakin. Pakollisia ne eivät ole, jos valmentaja katsoo, etteivät ne sovi joukkueen ikään ja taitotasoon. Ainakin kärkipään joukkueet voisivat nostoja kuitenkin jo kokeilla.

Mallinnusta ja kokeiluja

ISU:n tekninen komitea mallintaa uudistuksissa liikkeitä, joita valmentajat ovat kehittäneet joukkueidensa ohjelmiin. Lisäksi ehdotuksia tulee suoraan valmentajilta.

 – Pyrimme myös ideoimaan keskenämme komiteassa.

Jotkut muutokset ovat sellaisia, että ne ovat Idan mukaan tehtävissä ilman testausta.

 – Jos toimivuus mietityttää, on pyydetty joukkueilta testausapua. Tälläkin kertaa pyydettiin muutamaa sennujoukkuetta testaamaan elementtien muutoksia ja lähettämään kokeiluista videot.

Ida toteaa, että palaute alkaneen kauden uudistuksista on ollut positiivista, vaikka kysymyksiä onkin tullut toteutuksesta.

  – Koskaan ei varmaankaan olla tilanteessa, jossa kaikki ovat täysin tyytyväisiä. Yleinen ilmapiiri on kuitenkin ollut positiivinen.