Tietoa lajista

Kansainväliset arvioijat seminaarissa Suomessa:

Komponenttien tiivistys selvä parannus

1 kesäkuun, 2023 Marita Kokko STLL

Kansainväliset tuomarit pitävät komponenttipisteiden tiivistämistä viidestä kolmeen* onnistuneena uudistuksena. Arvioijat vertailivat kokemuksiaan Helsingissä kansainvälisessä ISU-seminaarissa, jossa suomalaisista Pekka Leskinen valmistautui 46-vuotisen arviointiuransa viimeiseen ja Katri Laakso ensimmäiseen kansainväliseen kauteen.

Katri Laakso on tuomaroinut yksinluistelua ja pariluistelua kansallisissa taitoluistelukilpailuissa vuodesta 1998. Tutuiksi ovat tulleet niin pienten luistelijoiden tähtiarviointi kuin SM-senioreiden ISU-kisat. Nyt tähtäimessä on kansainvälinen ura.

Komponenttiuudistus on tullut hänelle tutuksi aktiivisesta arviointityöstä päättyneellä kaudella  

Suomen Taitoluisteluliiton kilpailupäällikkö Laura Tykkyläinen
Suomen Taitoluisteluliiton kilpailupäällikkö Laura Tykkyläinen

– Tuntui alkuun vaikealta arvioida esittämistä kolmella komponentilla, mutta itse asiassa mikään ei ole muuttunut, sillä arvioitavat asiat on nyt vain niputettu kolmeen komponenttiin. Yhden komponentin sisällä katsotaan enemmän asioita kuin viiden erillisen komponentin aikana, hän kertoo.

Toisaalta Katrista on helpotus antaa vain kolme eri pistettä, vaikka jokaisen komponentin sisällä täytyy muodostaa monen eri asian summa.

– Ensin arviointi vei paljon aikaa, mutta pikku hiljaa muodostui oma skaala. Opin, mitä asioita painottaa jokaisessa komponentissa. Nyt uudistus on iskostunut hyvin käytäntöön.

Taitoluisteluliiton uusi kilpailupäällikkö Laura Tykkyläinen kertoo jäätanssin, yksinluistelun ja parien arvioijien keskustelleen yhden seminaaripäivän ajan komponenteista yhdessä.

– Kansainvälisten tuomareiden näkemys on, että uudistus on todella toimiva. Kun yksi kausi uusin komponentein on jo takana, on entistä helpompi lähteä uuteen kauteen.

Elementeille ja esittämiselle eri arvioijat?

Esille nousivat myös kokeilut, joissa teknisten elementtien laadun arvioisi osa tuomareista ja esittämistä kuvaavat komponentit toinen osa. Esimerkiksi kahdeksan tuomarin paneelissa neljä tuomaria keskittyisi arvioimaan elementtejä ja neljä tuomaria komponentteja. Tekninen paneeli jatkaisi työtä nykyisellä tavalla.

– Varjopaneelein toteutetuista kokeilusta on saatu hyviä kokemuksia, joten uudistus saatetaan tulevaisuudessa ottaa kansainvälisesti käytäntöön.

Katri arvioi, että pisteet ovat varmasti tarkemmat, kun tuomari pystyy keskittymään vain yhteen osa-alueeseen.

– Voi olla, että luistelija saisi silloin vieläkin oikeudenmukaisemman arvion suorituksestaan.

Mukana nykyjärjestelmän luomisessa

Pekka Leskinen teki vahvan uran yksinluistelussa ja edusti Suomea muun muassa vuoden 1976 olympialaisissa Innsbruckissa. Kun luistelu-ura päättyi keväällä 1977, hän aloitti juristin opinnot ja niiden rinnalla heti taitoluistelun tuomaroinnin. Käytössä oli vielä 6.0-pisteytysjärjestelmä, joka jo odotti uudistamista. Odotusta kesti kuitenkin muutama vuosikymmen.

Pekka oli työryhmissä uudistamassa arvostelujärjestelmää nykyiseksi. Näin kaudella 2004–2005 käyttöön otettu uudistus oli jo tuttu, kun hän oli junioreiden MM-kilpailujen koeryhmässä arvostelemassa uudella järjestelmällä.

– Tämä on ollut ihan hyvä uudistus ja toimii edelleen hyvin. Järjestelmä antaa parannetun palautteen luistelijoille, mikä on erinomainen parannus entiseen.

Pekan mukaan jokaiselle tuomarille on tärkeää, että hän pystyy kisojen jälkeen roundtable-keskustelussa. perustelemaan antamansa arviot, niiden oikeellisuuden ja oikeudenmukaisuuden.

– On hyvä, jos perusteluissa onnistuu. Tärkeää on silti tiedostaa, että kaikki tekevät joka tapauksessa joskus virheitä ja niistä oppivat kaikki – sekä itse että muut.

Arvioija Pekka Leskinen valmistautui 46-vuotisen arviointiuransa viimeiseen ja arvioija Katri Laakso ensimmäiseen kansainväliseen kauteen ISU-seminaarissa Helsingissä.
Katri Laakso ja Pekka Leskinen kansainvälisessä ISU-seminaarissa Helsingissä.

Vapaaehtoisia vai ammattilaisia?

Pekka kertoo esittäneensä aikanaan radikaalia muutosta arviointiin. Hän ehdotti silloiselle ISU:n teknisen komitean puheenjohtajalle, että myös taitoluistelussa voisi vaihtaa tenniksen kaltaiseen arviointijärjestelmään, jossa tuomarit ovat ammattilaisia. Tuomareita silloin ei tarvittaisi niin paljon ja järjestelmä tulisi halvemmaksi. Puheenjohtaja oli kuitenkin sitä mieltä, että maiden liitot eivät suostuisi siihen.

Nythän kansainvälinenkin arvioijan tehtävä on harrastus, mutta vakavasti otettava sellainen.

– Taitoluistelu vaatii niin paljon työtä luistelijoilta ja valmentajilta sekä aikaa ja taloudellisia uhrauksia vanhemmilta. Siksi tehtävä tuomarina ja kontrollerina on otettava todella vakavasti, pitkän linjan tuomari painottaa.

Arvioijan ura pitää kiinni lajissa

Pekka Leskinen päätyi kansainväliseksi arvioijaksi ja kontrolleriksi, koska hänestä tuntui, että pystyy sitä kautta antamaan panoksensa lajille, joka oli antanut hänelle niin paljon.

– Halusin myös tulla perustelemaan omilla näkemyksillä sääntöjen mukaisesti annetut numerot, laittaa niiden perusteella luistelijat järjestykseen ja katsoa, osuiko oikeaan.

”Jos haluaa olla mukana lajissa luistelu-uran jälkeen, kannattaa opiskella arviointitehtäviin.”

Kansainvälinen vaikuttaja haluaa innostaa myös uusia kasvoja arvioijan uralle.

– Jos haluaa olla mukana lajissa luistelu-uran jälkeen, kannattaa opiskella arviointitehtäviin. Tätä vapaaehtoistyötä pystyy tekemään On and Off -periaatteella eikä siinä ole koko ajan kiinni. Tämä suo myös tilaisuuden verkostoitua ja ystävystyä kansainvälisesti. Monella tuomarilla on laajat verkostot, joissa pääsee vaihtamaan mielipiteitä, Pekka Leskinen innostaa tulevia arvioijia.

Tuomarointi vaatii kuitenkin rinnalleen joustavan työn, sillä kansainvälinen ura vie viikoiksi ulkomaille. Sovittamista vaatii myös perhe-elämän, varsinaisen työn ja arviointimatkojen palapeli.

– Arviointityö tarjoaa myös kanavan vaikuttaa lajin kehitykseen, ja aina parhaan paikan nähdä kilpailut.

Pitkältä uralta ovat Pekalle kirkkaimmin jääneet mieleen ensimmäiset junioreiden MM-kilpailut, joissa hän oli ylituomarina sekä Vancouverin olympialaiset vastaavassa tehtävässä parien kilpailussa.

– Ne ovat olleet kohokohtia ja juhlaa tällä uralla.

Kohti tiukkaa tenttiä Frankfurtissa

Katri Laakso on tarttunut Taitoluisteluliiton tarjoamaan tilaisuuteen laventaa arviointityö kansainväliseksi. Hän on lähdössä Frankfurtiin kansainväliseen tuomarikoulutukseen ja -kokeeseen. Pohjaksi tarvittiin tämä ISU-seminaari Helsingissä.

Tulevan kansainvälisen tuomarin tiedossa on, että Frankfurtissa testataan kandidaattien paineensietokykyä. Paineistava koulutus huipentuu sitten kokeeseen.

 – Tulossa on rankat päivät, mutta ei se mitään. Olen valmis.

”Työ alkaa pienistä kisoista, joista siirrytään sitten isompiin kisatapahtumiin.”

Läpäistyään KV-kokeen hän odottaa mielenkiinnolla pääsyä tosi toimiin.

– Pienin askelin sielläkin mennään eteenpäin. Työ alkaa pienistä kisoista, joista siirrytään sitten isompiin kisatapahtumiin.

Koulutus syventää arviointia

Sekä arvokisojen konkari että untuvikko pitävät koulutuksia tärkeinä.

– Koulutukset luovat yhteishenkeä ja antavat voimaa itsenäiseen arviointiin. Et pelkää, että menee pieleen. Koulutuksissakin ilmenee erilaisia mielipiteitä, mutta lopulta päädytään suunnilleen samaan kuitenkin. Olit oikeassa tai et, opit joka tapauksessa, missä kohtaa tällä hetkellä on oikea painopiste, Pekka korostaa.

Omalta osaltaan hän sanoo saaneensa kaiken ja luopuu tehtävästä hyvillä mielin kauden päättyessä.

– Toivon, että olen arvioinneillani antanut linjauksia ja vapauttanut tuomareita antamaan oikeudenmukaisia arviointeja.

”On aina kiva, kun keskusteluihin osallistuu eri-ikäisiä tuomareita. Uusia ajatuksia saavat molemmat.”

Myös Katri kiittää koulutusta ja sen vuorovaikutusta.

– On aina toimivampaa keskustelua, kun ollaan paikan päällä kasvokkain. Ajatusten vaihto on laadukkaampaa. Livekohtaamisia ei voita mikään.

Seminaari synnytti ajatuksen myös kansallisista omista useamman päivän arviointikoulutuksista, jotka ovat syvällisempiä ajan kanssa.

 – On aina kiva, kun keskusteluihin osallistuu eri-ikäisiä tuomareita. Uusia ajatuksia saavat molemmat.

Suomessa joka neljäs vuosi

ISU-seminaari on järjestetty Suomessa neljän vuoden välein. Koulutukseen osallistui 35 tuomaria ja viisi ISU:n kouluttajaa yhteensä 17 maasta. Suomalaisia tuomareita mukana oli 14.

KV-arvioijien tulee säännöllisesti osallistua seminaareihin, jotta he pysyvät kansainvälisten arvioijien listalla. Seminaari tulee suorittaa paikan päällä neljän vuoden välein ja välissä tehdään online-täydennystehtäviä. Helsingin seminaareja vastaavia koulutuksia on tänä keväänä kahdessa muussa kohteessa eri puolilla luistelumaailmaa.

Tänä keväänä seminaareissa syvennytään komponentteihin, elementtien arviointiin ja ylituomarin tehtäviin sekä käydään läpi erikoisia tilanteita, joihin kisoissa voi törmätä.

Alkavalle kaudelle ei kilpailupäällikkö Laura Tykkyläisen mukaan juurikaan ole muutoksia: Senioreiden alaikäraja nousee nyt 16 vuoteen. Koreografinen liikesarja tuli viime kaudella vapaaohjelmaan myös junioreille, alkaneella kaudella jo SM-noviiseillekin.

*Nykyisin arvioidaan perusluistelutaidot, ohjelman rakenne ja esittäminen aiempien luistelutaidon, siirtymien, esittämisen, koreografian ja musiikin tulkinnan sijaan.