Etelä-Vantaan Taitoluistelijat ja Etelä-Vantaan Urheilijat yhdistivät voimansa
”Luistelukoulussa rakastutaan ensin jäähän, ei yksittäiseen lajiin”
Etelä-Vantaan Taitoluistelijat (EVT) ja Etelä-Vantaan Urheilijat (EVU) ovat toimineet vuosikymmeniä samalla jäähallilla. Tänä vuonna taitoluistelu- ja jääkiekkoseura päättivät yhdistää osaamisensa ja järjestivät yhteisen luistelukoulun.
Jäätävän hauska luistelukoulu -nimeä kantava toiminta alkoi syyskuussa. Seurat ovat tehneet yhteistyötä vuosien varrella, ja myös kauden alussa järjestetty seurapäivä oli kahden seuran yhteinen.
– Samalla jäähallilla toimiessa tulee usein tilanteita, joissa yhteistyötä tarvitaan. Tämä luistelukoulun aloittaminen oli sujuva jatkumo kaikelle, kertoo Etelä-Vantaan Taitoluistelijoiden seurakoordinaattori Millis Sommarberg.
Yhteisen luistelukoulun idean taustalla on niukka jäätilanne sekä harrastajien tarve. Lähivuosina on tapahtunut paljon muutoksia harrastajien määrissä, mutta sekä EVT:ssä että EVU:ssa suhtaudutaan toiveikkaina uuden luistelukoulukonseptin onnistumiseen.
Yhdessä toimimalla seurat ovatkin saaneet lisättyä markkinointia, sillä kanavia mainostamiselle on käytössä useampia.
– Annamme lapsille enemmän valinnanvapautta. He voivat tulla luistelemaan ja vasta myöhemmin valita, kumpaan lajiin suuntautua, sanoo Etelä-Vantaan Urheilijoiden urheilutoiminnanjohtaja Tero Koskiranta.
Luistelukoulussa rakastutaan jäähän
Luistelukoulun päätavoitteena on liikuttaa lapsia ja saada heidät rakastumaan jääurheiluun.
– Näin nuorten liikkujien kanssa ei vielä käytetä vaikeita lajitermistöjä taitoluistelun tai jääkiekon suunnalta, vaan keskitytään siihen, että kaikilla on hauskaa jäällä, Millis kertoo.
Seurat ovat aikatauluttaneet toimintansa siten, että lapsien on mahdollista jatkaa eteenpäin kummankin lajin parissa.
Luistelukoulun päätavoitteena on liikuttaa lapsia ja saada heidät rakastumaan jääurheiluun.
EVT:ssä lapset jatkavat luistelukoulusta kehitysryhmiin, kun taas EVU:ssa jatkomahdollisuutena on kiekkokoulu. Näin lapsilla on enemmän aikaa valita, kumpi laji on se itselle sopiva.
Millis ja Tero ovat yksimielisiä siitä, että lapsien pitää saada itse vaikuttaa oman lajin valintaan. Vaikka luistelukoulussa ei nosteta kumpaakaan lajia sen suuremmin esille, jäällä on edustusta molemmista seuroista.
– Ohjaajia on EVT:stä ja EVU:sta, ja heille kaikille on erikseen tilattu molempien seurojen logoilla varustetut asut. Näin saadaan tunne siitä, että toiminta todellakin on yhteistä, Tero kertoo.
Katse tulevaan
Uutta konseptia työstäessä toimintaa ei voi suunnitella liian pitkälle. Seurat ovat kuitenkin motivoituneita jatkamaan yhteistyötä ja yhteistä luistelukoulua niin pitkään kuin mahdollista.
– Nyt katsotaan rauhassa, mihin suuntaan tämä lähtee ja sitten kehitetään tarpeiden mukaisesti. Uusia asioita tehdessä tulee aina uusia ideoita ja kehityskohteita, Millis kertoo.
”Toivomme, että mahdollisimman moni lapsi löytää yhteyden jäähän ja pääsee etenemään omassa tahdissaan.”
Seuroissa ollaan toiveikkaita tulevien kausien suhteen ja aiheesta puhutaankin pitkän tähtäimen projektina.
– Tällä hetkellä haluamme painottaa hauskuutta ja kaikille lapsille sopivan harrastuksen löytämistä. Toivomme, että mahdollisimman moni lapsi löytää yhteyden jäähän ja pääsee etenemään omassa tahdissaan. Se on se, miten kipinä jääurheiluun syttyy, Tero summaa.