"Nyrkkeilyharjoitus oli paljon monipuolisempi kuin osasin odottaa"
Olympiamitalisti Mira Potkonen veti kovatempoisen treenin Team Uniquelle
Team Unique pääsi toukokuussa peruskuntokaudella kokeilemaan kuntonyrkkeilyä ja kuuli moninkertaisen arvokisamitalisti Mira Potkosen uratarinan. Miran valtava energia ja into tarttuivat kaikkiin mukana olleisiin, ja opit aivan toisenlaisesta lajista osoittautuivat arvokkaiksi.
Mira Potkonen oli 27-vuotiaaksi asti kuntoliikkuja. Hän harrasti nuorena yleisurheilua, lentopalloa, koripalloa ja jääkiekkoa. Rakkain laji nyrkkeily löytyi ja intohimo huippu-urheiluun syttyi vasta sitten, kun hän oli jo kahden lapsen äiti. Ensin Mira nyrkkeili vain kunnonkohotuksen vuoksi ja piti jopa kilpanyrkkeilyä järjettömänä lajina, jossa vain hakataan toisia. Harrastus kuitenkin imaisi Miran mukaansa kokonaisvaltaisuudellaan, eikä valmentaja Maarit Teurosen tarvinnut kauan odottaa myöntävää vastausta, kun hän kysyi Miraa mukaan kilpapuolelle.
Mira kertoi Team Uniquelle, kuinka hän on aina halunnut tehdä kovaa töitä kehittyäkseen, ja järjestänyt harjoittelemiselle aikaa – vaikka väkisin keskellä kiireisintä arkea. Jos Mira ei muuten ehtinyt lajitreenin lisäksi kuntoa kohottaa, hän vaikka pyöräili matkat lasten päiväkodin ja työpaikan välillä. Pitkään Mira ja Maarit pyrkivät pienenä tiiminä kahdestaan kohti korkealle asetettuja tavoitteita, ja matka oli välillä varsin mutkikas. Ensimmäisissä SM-kilpailuissa vastustaja loukkaantui, eikä Mira päässyt edes kehään, vaan sai luovutusvoitton ilman ottelua.
– Minulla oli kova palo päästä näyttämään harjoittelun tuloksia, ja halusin kiertää kisoja ottelemassa. Alkuun tavoitteeni ei todellakaan ollut olla maailmanluokan huippu-urheilija, mutta määrätietoinen valmentajani vei minua kohti sitä, Mira muistelee ensimmäisiä vuosiaan nyrkkeilijänä.
Fokus tekemisen laatuun, ei tuloksiin
Onnistumisen fiilis ja kipinä kasvaa kilpaurheilijana syntyivät Miralla siitä, että hän rekisteröi pienetkin onnistumiset kehoonsa ja mieleensä, vaikka naama oli kehästä poistuessa kuinka turvoksissa. Alkuun Mira ei katsonut vastustajiaan ollenkaan, vaan valmentaja katsoi ja loi taktiikan. Resurssit olivat pienet, ja välillä valmentaja antoi ohjeet toiselta puolelta maailmaa. Mira meni kehään ja teki niin kuin oli harjoiteltu ja sovittu.
”Vasta ajan kanssa opin tunnistamaan energiatasoni ja ottamaan päiviin myös lepohetkiä.”
Ensimmäinen pronssi EU-kilpailuista avasi Miralle mahdollisuuden osallistua MM-kilpailuihin. Häneltä kuitenkin vaadittiin puolen vuoden sitoutumista huippunyrkkeilyyn kilpailun jälkeen, eikä Mira pystynyt senhetkisessä elämäntilanteessa sellaista lupaamaan.
– Katsoin sitten tuttuja kilpailijoita tulosseurannan tietokoneelta ja totesin, että tuolla minä voisin pärjätä. Silloin päätin, että järjestän asiat niin, että voin panostaa nyrkkeilyyn täysillä. Todellinen roihu kilpailemiseen syttyi, Mira kuvailee.
”Liiallisella yrittämisellä olen puolestaan menettänyt rentouden ja kadottanut itsevarmuuteni, mikä on pilannut joitakin otteluita.”
Huippu-uransa alkuvaiheessa Mira tunnustaa pistäneensä itsensä välillä liiankin koville, vaikka saikin työnantajalta mahdollisuuden tehdä lyhennettyä työviikkoa. Kun oli aamuisin herännyt neljältä lenkille ja mennyt kuudeksi töihin, oli Mira keskiviikkona usein jo aivan loppu.
– Painoin menemään kaasu pohjassa nuoruuden innolla. Vasta ajan kanssa opin tunnistamaan energiatasoni ja ottamaan päiviin myös lepohetkiä, Mira kertoo ymmärryksen kasvamisesta uran edetessä.
Mira kuitenkin rakasti alusta alkaen urheilijan elämää ja osasi olla joka päivä kiitollinen siitä, että sai toteuttaa intohimoaan, harjoitella ja kilpailla. Menestystä alkoi tulla ja lopulta myös opetus- ja kulttuuriministeriön tukea, mikä mahdollisti suuren haaveen toteuttamisen ja kokopäiväiseksi urheilijaksi ryhtymisen. Ensimmäisellä kerralla yrittäessään olympialaisiin Mira karsiutui ja urheilijan maailma sortui hetkellisesti. Nyrkkeilyn sääntömuutos, jossa ikäraja nostettiin 34:stä 40:een, muutti kuitenkin tilanteen myöhemmin, ja Mira pääsi sittenkin ottelemaan itselleen pronssimitalit niin Riosta kuin Tokiosta.
Keskity siihen, mihin voit vaikuttaa
Team Uniquea kiinnosti, mikä sai Miran yltämään upeisiin saavutuksiin.
– Tärkein asia menestymisessä teknisten taitojeni lisäksi on ollut se, että osaan sulkea muun maailman ulkopuolelleni ja keskittyä hetkeen ja olennaiseen. Mielen hallinta ja hyvä flow ovat johtaneet onnistumisiin. Liiallisella yrittämisellä olen puolestaan menettänyt rentouden ja kadottanut itsevarmuuteni, mikä on pilannut joitakin otteluita, Mira listaa ajatuksiaan huipulla pärjäämisestä.
Välillä Miran valmistautumista tärkeisiin kilpailuihin ovat varjostaneet oma tai perheenjäsenen vakava sairastuminen, mutta aina hän on taistellut itsensä harjoitustauon jälkeenkin takaisin toteuttamaan unelmaansa. Se on onnistunut, kun hän on keskittynyt näkemään mahdollisuuksia ja tuntemaan kiitollisuutta urheilusta.
Asenteensa avulla Mira on saanut koko potentiaalinsa täyteen loistoon juuri oikealla hetkellä. Vaikkapa silloin, kun hän saavutti Riossa ensimmäisen olympiapronssinsa kotiyleisön hurratessa brasilialaiselle vastustajalle. Mira päätti kääntää tilanteen voitokseen ja imi vastapuolen kannattajista energiaa itseensä.
”Lyöntejä vastaanottaessani todella tunsin sen voiman ja kehonhallinnan, joka näillä huippu-urheilijoilla on.”
Team Uniquen ja Mira Potkosen yhteinen ilta huipentui intensiiviseen kuntonyrkkeilyharjoitukseen.
– Tämä oli tosi erilaista kuin meidän oma, esteettinen lajimme. Oli inspiroivaa kuunnella Miraa, ja nyrkkeilytreenistä sai uusia ideoita omaankin harjoitteluun erityisesti voimaan ja räjähtävyyteen liittyen, pohtii joukkueen kapteeni Tuulia Niittuinperä.
– Kuntonyrkkeilyharjoitus oli paljon monipuolisempi kuin osasin odottaa. Ja niin hauskaa! Moni asia tuntui rankalta vasta, kun sen lopetti, kuvailee Emilia Balistreri.
– Miran tarina siitä, kuinka pienin askelin hän on uraansa ja tekemistään rakentanut, sai ymmärtämään entistä paremmin sen, kuinka paljon huippumuodostelmaluistelujoukkue voikaan saada tekemisestään irti, kun tukena on laaja taustajoukko, hän lisää.
Kuntonyrkkeilyharjoituksen jälkeen Mira antoi positiivista palautetta urheilijoille, joiden laji ei ollut hänelle entuudestaan tuttu.
– Lyöntejä vastaanottaessani todella tunsin sen voiman ja kehonhallinnan, joka näillä huippu-urheilijoilla on.
*Artikkelikuvassa Team Uniquen Emilia Balistreri, Tuulia Niittuinperä, Vilma Nokelainen ja olympiamitalisti Mira Potkonen.
Mira Potkosen saavutuksia 60-kiloisten sarjassa
-
- Olympiapronssi Rio de Janeiro 2016 ja Tokio 2021
-
- MM-pronssi 2016 ja 2019, MM 5. sija 2018
-
- Euroopan mestaruus 2019 ja 2018, EM-hopea 2016
-
- Euroopan Unionin mestaruuskilpailut kulta 2017, pronssi 2010, 2011 ja 2013
-
- European Games kulta 2019
-
- Pohjoismaiden mestaruus 2012, 2015, 2016, 2017, 2018 ja 2019
-
- Suomen mestaruus 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2017, 2018, 2019 ja 2020