Mielipide

Vauhtia ja vapautta

4 toukokuun, 2018 Marita Kokko Sari Niskanen

Muodostelmamaailman huippuvaikuttaja ja ISU:n teknisen komitean jäsen Cathy Dalton pitää lajin asemaa vahvana. Uuden arviointijärjestelmän ansiosta taso on noussut ja hiljentänyt arvostelun.

Valmentajat ovat Cathy Daltonin mukaan luovia, ja joukkueiden luova prosessi kehittää aina vaadittuja elementtejä seuraavalle tasolle.

– Visionamme on, että ohjelmista tulee nyt entistä nopeatempoisempia eikä yhdessä elementissä tai muodossa viivytä pitkään. Sääntöjä halutaan vapauttaa niin, että joukkueiden myös mahdollista toteuttaa tavoitteet.

Otteissa ja otteitta luistelemisesta on lajipiireissä keskusteltu paljon. Dalton katsoo, että otteet saattavat rajoittaa laadukasta luistelua. Ilman otetta luistelijan on mahdollista käyttää vartaloaan vapaammin kuin otteessa.

– Tärkeintä on, että joukkue toimii yksikkönä ja unisonossa. Otteet eivät ole häviämässä, sillä muodostelmaelementeissä tarvitaan otteita. Mutta lajin kehittyessä ja luistelijoiden taitojen vahvistuessa on myös annettava luistelijoille mahdollisuus liikehtiä vapaammin. Tämä on sallittava, jos lajin halutaan menevän eteenpäin.

Valmentajat ovat luovia, ja joukkueiden luova prosessi kehittää aina vaadittuja elementtejä seuraavalle tasolle.

Muodostelmaluisteluun halutaan kehittää elementtejä, jotka ovat vain muodostelmassa mahdollisia. Esimerkiksi ensi kaudelle tulee ryhmäpiruetti, jonka tekee neljä luistelijaa yhdessä.

Katsojille halutaan taata lajin jännittävyys.

– Nostot vetoavat yleisöön, ja niiden variaatiot ovat vähitellen vakioitumassa, sillä joukkueet ymmärtävät nykyisin niiden vaatimukset Myös läpimenot ovat yleisön suosiossa, kuten kohahdukset katsomossa kertovat.

Cathy Dalton toteaa, että pieniä muutoksia on tehty kausittain, sillä joukkueiden valmistautumista ei ole haluttu sekoittaa suurremonteilla. Hän luottaa joukkueiden ymmärtävän, mitä mihin muutoksin tähdätään.

– Ohjelmien on oltava yleisölle mielenkiintoisia, ja samalla niiden on myös annettava luistelijoille riittävästi haastetta. Toivottavasti tämä kaikki vie meidät olympialaisiin. Anomus on jätetty lokakuussa ja ratkaisua odotamme kesäkuussa, hän summaa.

Dalton kuuluu Marie Lundmarkin johtamaan työryhmään, joka on urakoinut muodostelmaluistelun saamiseksi olympialajiksi vuoden 2022 Pekingin talviolympialaisiin.

Taitoluistelu-lehti 2/2018