Mielipide

Maajoukkue venäläisopissa

13 marraskuun, 2017

Ajatus leireillä Moskovassa taitoluisteluun keskittyneessä akatemiassa Stanislav Zukassa, sai alkunsa tammikuussa pidetyssä valmentajien tapaamisessa. Ajatuksen toi pöydälle Virpi Horttana. Valmennuspäällikkömme Satu Niittynen ja minä olimme järjestäneet suomalaisille huippuluistelijoille aiemmin jo kahdesti sparrausleirin Pietarissa.

Lähdin toukokuussa järjestelemään asioita Moskovaan, kaupunkiin jossa en ollut käynyt yli kahteenkymmeneen vuoteen. Tiesin, että moni asia oli muuttunut sitten viimeisen vierailuni. Moskovassa tapasin ”Lenan” eli valmentaja Elena Buyjanova-Vodorezovan, joka toimisi Moskovan päässä leirin vastuuvalmentajana. Yhdessä tapasimme myös CSKA:n eli Venäjän huippu-urheilukeskuksen johtoa. Luistelijoilla on Moskovassa käytössään kolme jääkenttää.

Alun perin leiri oli suunniteltu Suomen Taitoluisteluliiton Korea-tiimin luistelijoille, mutta sairastumisten, loukkaantumisten ja erinäisten päällekkäisyyksien takia leirille lähtivät maajoukkueen nuorempia luistelijoita eli Vera Stålt, Sofia Sula, Enja Ruokonen, ja Minttu Heikkinen. Osalla luistelijoita oli valmentajat mukanaan, joiden lisäksi myös minä ja liiton valmennuspäällikkö Satu lähdimme mukaan.

Suomalaisten harjoitusohjelma Moskovassa oli tismalleen sama kuin venäläisten huippuluistelijoiden. Moskovassa Elenan johdolla harjoittelevat venäläishuipuista mm. Elena Radionova ja Maria Sotskova.

Päivän ohjelma oli seuraava:

10-11 alkuverryttely off ice
11.15-12.30 jääharjoitus
12.45-13.45 koreografiaa / oheisharjoittelua
14 lounas ja lepo
16.15-17 alkuverryttely off ice
17.15-18.30 jääharjoitus
loppuverryttely

Tämä harjoitusohjelma on tyypillinen venäläisille ympäri vuoden. Eri osa-alueilla olivat omat vastuuvalmentajat, joka teki toiminnasta hyvin ammattimaista. Alkuverryttelystä vastasi Marina Selitskaja ja askeleista Irina Tagaeva. Elena Buyjanova-Vodorezova sen sijaan keskittyi vain tekniikkaan, etenkin hyppyihin.  Askeleita ohjasi myös Alexander Uspenski, joka selitti alusta loppuun liikkeen ja mm. asentojen tarkoituksen sekä hyödyn.

Suomalaiset tervetulleita

Irina Tagaeva antoi korkeatasoisia koreografiatunteja, jotka olivat suunniteltu tukemaan puhtaasti taitoluistelua. Hän selitti samalla hyvin yksityiskohtaisesti, miksi mitäkin harjoitetta tehdään. Musiikkivalinnat olivat nykyaikaisia, nuorten luistelijoiden suosikkeja. Aluksi suomalaisluistelijat olivat kovin jännittyneitä, mutta leirin edetessä innostus kasvoi ja jokainen työskenteli todella ahkerasti. Erityisesti keskittymistä vaativat tukijalan ja ylävartalon hallintaan keskittyvät harjoitukset, mutta askeleet omat luistelijamme nappasivat todella nopeasti. Olin hyvin ylpeä luistelijoistamme, jotka antoivat niin fyysisesti kuin psyykkisestikin parasta itsestään.

Seuratessamme venäläistähtien kuten Elena Radionovan ja Maria Sotskovan harjoittelua oli silmiin pitävää se, että vaikka he epäonnistuivatkin elementeissään he eivät luovuttaneet, vaan valmentajan johdolla puskivat itseään eteen päin – kunnes onnistuivat virheettömästi. Kaikessa tekemisessä venäläisluistelijoiden itsekuri oli huomion arvoista.

Me suomalaiset tunsimme olomme hyvin tervetulleiksi. Venäläisillä ei tuntunut olevan mitään salaisuuksia vaan he jakoivat mielellään kaiken opin ja vinkkejä kanssamme. Me kaikki valmentajat olimme hyvin tyytyväisiä leirin antiin ja kaikkeen kokemaamme ja näkemäämme. Myös luistelijamme olivat tyytyväisiä.  Uskon, että luistelijoillemme jäi hyvä käsitys siitä, mitä vaatii tulla hyväksi luistelijaksi.

Yhteistyö venäläisten kanssa jatkuu, sillä marraskuun loppupuolella lähdemme jälleen leireilemään Venäjälle, tällä kertaa Pietariin arvostettuun olympia-akatemiaan. Mukaan on valittu lähinnä nuorten maajoukkueluistelijoita; Mai Helske, Olivia Hentunen, Essi Korpi, Janni Riekkinen, Selma Välitalo sekä maajoukkueen ulkopuolelta Fanny Lindfors.

Nuriya Pirogova
Suomen Taitoluisteluliitto, nuorten olympiavalmentaja