Amerikkalaisseuran päävalmentaja Jannika Lilja
Kunnianhimoa ja kovaa työtä
Suomalainen Jannika Lilja valmentaa Triangle Formation -joukkueita Durhamissa Pohjois-Carolinassa. Marigold IceUnityn kasvatti kertoo, millaista on kehittää muodostelmaluistelua alueella, joka on maantieteellisesti kaukana huippujoukkueista.
Istun joukkueenjohtajani autoon ja aloitamme matkan kotiin kauden viimeisistä kilpailuista. Matkaa on ainakin seitsemän tuntia. Mielessä leijailevat kauden muistot: onnistumiset, haasteet, pettymykset, naurut treenien välissä, yhteiset hetket ja matkat. Takana on paras kausi tähän asti ja 11 mitalia. Sydämeni täyttyy onnesta – we did it.
Kun aikanaan kotiuduin Yhdysvaltoihin, ensimmäiset kahdeksan vuottani menivät pääosin muodin parissa. Ikävä jäälle kasvoi. Keväällä 2015 irtisanouduin muotimaailmasta huojentuneena, luistimet repussa.
Amerikassa luistelijat harjoittelevat pääosin yksityistuntien ja oman “freestyle”-harjoitusajan avulla. Minäkin aloitin yksityistuntien pitämisellä muodostelmaluistelijoille.
Mitä enemmän aikaa vietin hallilla, sitä enemmän oman muodostelmaseuran aloitus tuntui oikealta. Vuoden 2016 alussa avasin Pohjois-Amerikan kartan. Missä voisin rakentaa ihanaa lajiamme puhtaalta pöydältä? Se löytyi: Raleigh-Durham-alue Pohjois-Carolinassa. Sattumoisin alueella oli aloitteleva muodostelmaseura, joka etsi uutta päävalmentajaa.
Ensimmäiset treenit olivat shokki suomalaiselle muodostelmaluistelijalle. Oli aloitettava täysin alusta. Mutta tajusin myös, että edessäni oli mahtava tilaisuus tuoda uusia ideoita ja kehittää koko alueen muodostelmakulttuuria askel askeleelta.
Ensimmäinen vuoteni etelässä meni perusjuttujen parissa. Samalla opettelin omaa asemaani päävalmentajana ja organisaation johtajana.
Pidin tärkeänä, että joukkueeni kokevat, mitä muodostelma voi olla parhaimmillaan. Pohjois-Carolinan haaste on se, että tasokkaammat kisat tapahtuvat kaukana meistä, usein kalliin lentomatkan päässä. Vakuutin joukkueitteni vanhemmat lähettämään luistelijat kisaamaan Bostonin lähelle Cape Codiin, jossa tiesin MM-tasoisten juniori- ja seniorijoukkueiden kisaavan. Kun palasimme kotiin, luistelijoillamme oli tavoitteita, esikuvia ja uudenlainen harjoittelumoraali.
Leirejä ja tehopäiviä
Kaudella 2016–2017 yhdistyimme toisen paikallisen aloittelijaseuran kanssa ja nimesimme joukkueemme Triangle Formationiksi. Aloitimme jälleen alusta, mutta nyt vahvemmalta pohjalta. Tänä keväänä Formation on kaksi vuotta vanha ja neljä joukkuetta vahva. Toivomme kasvavamme viideksi ensi kaudelle.
Vanhempien ja luistelijoiden kasvattaminen nopeasti kilpailukykyistä seuraa varten on vaatinut loputtomasti työtä, koulutusta ja resursseja sekä paikallisen luistelukulttuurin muuttamista.
Koska muodostelman huippu on meistä maantieteellisesti kaukana, toin lajin meille leirien ja tehopäivien muodossa: Luistelijamme ovat saaneet valmennusta huippuluistelijoilta ja -valmentajilta Kanadasta, USA:sta ja Suomesta. Nämä mahdollisuudet ovat auttaneet joukkueitani muodostamaan tiiviimmän liiton lajiimme.
Muodostelmaluistelu voi olla suosittua Helsingissä, Bostonissa, Chicagossa jo monessa muussa muodostelmakaupungissa, mutta meillä kaikilla on paljon työtä lajin suuremman suosion luomisen eteen uusissa paikoissa. Meitä osaajia, erityisesti Suomesta, on paljon. Miten voimme auttaa lajiamme eteenpäin? Tätä pohdin ystäväni Lisa Miadovnikin (Nexxice, OneTeamMVMT) kanssa viime vuonna.
Koska muodostelman huippu on meistä maantieteellisesti kaukana, toin lajin meille leirien ja tehopäivien muodossa.
Päätimme aloittaa muodostelman kehitysleirit maailman parhaiden valmentajien kera ensin Pohjois-Amerikassa ja tänä vuonna myös Australiassa. Toiveemme on tavoittaa mahdollisimman monta luistelijaa ja tuoda heidät yhteen urheilijoina sekä inspiroida heitä eteenpäin. Me olemme kaikki yhtä muodostelmaperhettä, ja voimme rakentaa lajiamme eteenpäin olympialaisiin koko muodostelmayhteisön voimin.
Viikko kauden viimeisen kilpailun jälkeen kävelen paikallisen hallin aulaan. Lasin takana näkyy kiireinen harjoitus jää täynnä luistelijoita, joista moni kuuluu meidän joukkueisiimme. He luistelevat uudella varmuudella ja innostuksella uutta kautta kohti. He ovat ylpeitä saavutuksistaan kuluneella kaudella ja harjoittelevat uusia taitoja toinen tukien toistaan, yhdessä.
Sydämeni täyttyy jälleen. Luistelijani, heidän vanhempansa ja koko organisaatiomme on valmis näyttämään, että Amerikan etelässäkin osataan.
Kuka?
Jannika Lilja päätti luistelu-uransa 12 vuotta sitten Marigold IceUnityn riveissä. Sen jälkeen hän työskenteli Yhdysvalloissa huippumuodin parissa, vaatesuunnittelijana, mutta piti myös tuntuman muodostelmaluisteluun. Kiinnostus täysiaikaiseen valmentajaelämään vei voiton, ja tätä nykyä hän valmentaa Triangle Formation -joukkueita Durhamissa Pohjois-Carolinassa.