Venäjä vastaan Venäjä
Venäjän ylivoima kansainvälisessä naisten taitoluistelussa on suorastaan käsittämätön. Tämän hetken venäläistähdistä kirkkain, Evgenia Medvedeva, ei ole hävinnyt yhtään kilpailuaan sitten syksyn 2015.
Taitoluistelun arvokilpailuissa osanottajamäärät on rajattu niin, että maa voi saada enimmillään kolme edustajaa kuhunkin kilpailusarjaan. Paikat määräytyvät edellisen vastaavan arvokisan tulosten perusteella. Kullakin Kansainvälisen Luisteluliiton ISU:n jäsenmaalla on oikeus lähettää arvokilpailuihin yksi edustaja, jos tämä on saanut kokoon rajoiksi asetetut tekniset pisteet. Näin arvokilpailuista tulee kansojen kohtaaminen, mutta aina ne eivät kerro koko totuutta maailman kärjestä.
Venäjä, Japani ja Yhdysvallat ovat voineet kukin nimetä Helsingin MM-kisojen naisten kilpailuun kolme edustajaa. Vain harva taitoluistelufani kuitenkaan uskoo, että MM-mitalit jaettaan näiden kolmen maan kesken. Pikemminkin Hartwallille tullaan katsomaan Venäjän naisten jäsentenvälistä kilpailua, muutamalla vahvalla haastajalla ryyditettynä.
Venäjän naisluistelun ylivoimasta kertoo MM-kisapaikkoja enemmän kauden parhaiden tulosten taulukko. Maailman kahdenkymmenen parhaan Season Best -tuloksen tekijöistä kymmenen on venäläistä.
Tilaston ykkösenä on viime vuoden maailmanmestaruuttaan Hartwall Arenalla puolustava Evgenia Medvedeva. Hänen tämän kauden SB:nsä syntyi EM-kilpailuissa tammikuussa ja se on naisten maailmanennätys.
Medvedeva täytti 17 vuotta vasta marraskuussa, mutta hänellä on maailmanmestaruuden lisäksi kaksi EM-kultaa sekä kaksi aikuisten Grand Prix -finaalin voittoa, takavuosilta lisäksi juniorityttöjen maailmanmestaruus ja junioreiden Grand Prix -voitto.
Silti Medvedevalla ei ole Helsingissä varaa turhiin virheisiin. Erityisesti hänen on syytä ottaa huomioon venäläiset kilpasiskonsa. Huhtikuussa 19 vuotta täyttävä Anna Pogorilaya, viime kevään MM-kisojen pronssimitalisti, on luistellut vahvaa kautta, hän on SB-tilaston kolmas.
Kolmantena naisedustajana Venäjä lähettää Suomeen ensimmäistä kauttaan seniorina luistelevan Maria Sotsh-kovan. 16-vuotias pystyy parhaimmillaan yli 200 pisteen tuloksiin.
Medvedevalla ei ole Helsingissä
varaa turhiin virheisiin.
Kaikille Venäjän naisille yhteistä on se, että heidän temppuvalikoimaansa kuuluu useampia eri kolmoishyppyjen yhdistelmiä.
MM-kisamme ovat eräänlainen alkusoitto vuoden päästä kilpailtaviin seuraaviin talviolympialaisiin. Helsingissä jaetaan osa maapaikoista. On suuri ihme, jos venäläiset eivät jo Helsingissä pysty varmistamaan maalleen kolme paikkaa olympialaisten kilpailuun.
Helsingissä kilpaileva venäläistrio on kuitenkin ennen olympialaisia aika helteessä. Nykyisten, 1990-luvun loppupuolella syntyneiden tähtien rinnalle on Venäjällä kasvamassa 2000-luvun alussa syntyneitä suurlupauksia. Heistä osa ehtii saavuttaa olympialaisiin vaadittavan minimi-iän ennen ensi kautta.
Teini-ikä vastaan aikuisuus
Nuoria ovat myös Japanista Helsinkiin saapuvat naisedustajat. Satoko Miyahara täyttää juuri Suomeen lentäessään19 vuotta, Mai Mihara on 17-vuotias ja Wakaba Higuchi vietti tammikuussa 16-vuotispäiväänsä.
Miyahara on kauden SB-tilastoissa komeasti kakkosena heti Medvedevan jälkeen. Hänen kisakuntonsa Helsingissä on kuitenkin arvoitus, sillä toissa vuoden MM-hopeamitalisti on kärsinyt rasitusvammasta vuoden alussa.
Japanista matkustaa Helsinkiin tuhansia kisaturisteja. Heille naisten kilpailu on täyttä jännitystä. Mutta myös Yhdysvalloissa jännitetään.
Yhtään yhdysvaltalaista ei mahdu tämän kauden SB-kärkikymppiin. 25-vuotias Ashley Wagner on viime kevään MM-hopeamitalisti mutta on tällä kaudella kilpaillut ailahtelevasti. Wagneria nuoremmat Mariah Bell, 20, ja Karen Chen, 17, luistelevat kumpikin ensi kertaa MM-jäällä, joten he ovat paineisessa asemassa. Neljän maanosan kisa ei kummaltakaan sujunut loistokkaasti.
Yksi kaikkein odotetuimpia luistelijoita Helsinkiin on Carolina Kostner. Helmikuussa 30 vuotta täyttänyt italialainen on naisten kilpailun nestori, jota moni lajifani on valmis veikkailemaan jopa mitaleille asti.
Kostner palasi viime marraskuussa kilpajäille yli kahden vuoden tauon jälkeen. Paluu on ollut vakuuttava, Kostner on ponkaissut SB-tilaston viidenneksi. Aivan erityisen vaikuttava Kostner on tulkitsijana, sillä hänessä on aikuisen naisen kypsyyttä.
Kanada ei ole ollut naisten MM-mitaleilla sitten vuoden 2009. 22-vuotias Kaetlyn Osmond ja 19-vuotias Gabrielle Daleman matkaavat siis Helsinkiin kotimaansa odotukset harteillaan. Osmond tuli tutuksi suomalaisfaneille, kun hän kävi viime syksynä voittamassa Finlandia Trophyn.
teksti Kaisa Viitanen | kuvat Elina Paasonen
Taitoluistelu-lehti 2/2017
[divider]Naisten Top 10[/divider]
1. Evgenia Medvedeva RUS 229.71
2. Satoko Miyahara JPN 218.33
3. Anna Pogorilaya RUS 216.47
4. Kaetlyn Osmond CAN 212.45
5. Carolina Kostner ITA 210.52
6. Alina Zagitova RUS 207.43
7. Elena Radionova RUS 205.90
8. Mai Mihara JPN 200.85
9. Maria Sotskova RUS 200.35
10. Gabrielle Daleman CAN 196.91