Henkilöt

Taitoluistelu lumosi Pasi Halla-ahon

Satukirja houkuttamaan muitakin isiä lajiin

29 lokakuun, 2024 Marita Kokko Heidi Glader

Taitoluistelu on kahdessa vuodessa saanut ikiotteen vaasalaisesta Pasi Halla-ahosta, jolla tuntuma jäähän oli jo jääkiekosta. Taitoluistimet, kaaret ja twisselit ovat luoneet lumon lajiin, johon hän innostaa muitakin miehiä. Siksi hän kirjoitti ja kuvitti satukirjan isästä taitoluistelemassa.

Pasi Halla-aho, diplomi-insinööri ja kolmen lapsen isä, oli lapsena kasvanut kiekkomailan ja jääkiekon parissa, mutta aikuisena hänen katseensa alkoi kiinnittyä jäällä kauniisti liukuviin askeliin, piruetteihin ja jäällä tanssiviin liikkeisiin.

Aikuistaitoluistelijan viittä vaille valmiissa lastenkirjassa isä kertoo lapsille iltasatua omista taitoluistelukokemuksistaan. Tarinat avaavat askelten ja kaarien iloa ja kaatumisiakin, mutta yhtymäkohtia on jopa avaruuteen. Kirjan lapset ovat niin haltioituneita tarinasta, että pyytävät isää kanssaan jäälle heti huomenna.

– Toiveenani on, että kaikki isät lähtevät lastensa kanssa taitoluistelemaan ja keksimään koreografioita, Pasi Halla-aho sanoo.

Keväällä käsikirjoitus oli jo valmis, mutta luetettuaan sen viidellä lapsella hän päätyi vielä parantamaan sen luettavuutta. 

Pasi suunnittelee kirjan lähettämistä kustantamoiden arvioitavaksi tai sitten hän tekee siitä omakustanteen. Hän haluaa siitä myös verkkojulkaisun. 

– Ajatus oli, että antaisin seuroille oikeudet verkkojulkaisuun korvauksetta. Ne saisivat sitten itse jakaa sitä ja ottaa tuoton itselleen, jos ne haluavat.

Pasi arvioi kirjan valmistuvan kuluvan luistelukauden aikana, viimeistään muodostelmaluistelun MM-kotikisoihin mennessä.

- Erilainen luisteluasento, terän tuntuma jäähän, kärkipiikit ja koko vartalon yhtäaikainen liikehdintä teränkäytön yhteydessä erottavat taitoluistimen jääkiekkoluistimesta, Pasi Halla-aho kuvaa.
– Erilainen luisteluasento, terän tuntuma jäähän, kärkipiikit ja koko vartalon yhtäaikainen liikehdintä teränkäytön yhteydessä erottavat taitoluistimen jääkiekkoluistimesta, Pasi Halla-aho kuvaa.

Systemaattisella otteella

Diplomi-insinöörinä Pasi on lähtenyt mukaan taitoluisteluun ehdottoman systemaattisella otteella. Hän on laatinut esimerkiksi 13-sivuisen kuvitetun koosteen aloittelijan kokemuksista taitoluistelussa sekä laajat muistiot oppimisen portaista, taitoluistinten ostosta ja terien säätämisestä optimaaliseen asentoon. 

”Koko laji on puoliksi urheilua ja puoliksi taidetta, eläytymistä ja tunteita.”

Vaikka Pasi kirjoittaa paljon tekniikasta, hän korostaa, ettei laji ole vain tekniikkaa. 

– Koko laji on puoliksi urheilua ja puoliksi taidetta, eläytymistä ja tunteita. Kun kerran oivaltaa, kuinka nautinnollista on hallita omaa terän käyttöä ja kehoa, ei sitä tunnetta voi mikään virtuaaliharrastus voittaa, hän luonnehtii.

Viisi vuotta pohdintaa

Pasi puki käytettyinä ostetut jääkiekkoilijan tamineet päälleen jo nappulana ja meni seuraamaan Vaasan Sportin junnuharjoituksia ulkokaukalon reunalle. Kiekkoilu jatkui 15-vuotiaaksi.

Myöhemmin hän huomasi nauttivansa kaartelusta, sirklauksista ja pyörähdyksistä jäällä ilman mailaakin. Luistelu lasten kanssa lisäsi intoa.

Pasi Halla-aho vaihtoi hokkarit taitoluistimiin muutama vuosi sitten.
Pasi Halla-aho vaihtoi hokkarit taitoluistimiin muutama vuosi sitten.

– Vanhimman lapsen kanssa teimme jo taitoluistelukuvioita ja koreografioita ulkojäällä. Harjoiteltiin taitoluistelua. Huomasin, että tämä oli tosi hauskaa.  

Pasi harkitsi kuitenkin viisi vuotta taitoluistinten hankintaa, kunnes hän keväällä 2022 päätti toteuttaa haaveen katseltuaan taitoluistelun MM-kisoja.

Taitoluistelevat some-ystävät rohkaisivat kokeilemaan lajia. Taustalla oli halu viedä aikuisbaletissa opittuja taitoja myös jäälle. 

Taitoluistimet toivat aluksi teknisiä haasteita. 

– Oli vaikeaa luistella. Teristä jäi laahaava jälki, ja muutaman kerran kaaduin teräviin piikkeihin. Ihmettelin, että mikä ihme laji tämä on.

Onneksi luistinten teroittaja huomasi, että terät oli kiinnitetty virheellisesti. Ne olivat vinossa ja toinen kärkipiikki matalammalla kuin toinen. Siitä ja terien omasta hienosäädöistä luistelu alkoi pelittää. 

Alkuun Pasi luisteli itsenäisesti ja opetteli elementtejä. Sattumalta hän törmäsi toiseen luistelijaan vapaajäällä, ja tämä suositteli, liittymään muodostelmaseura Wasa Teams Skatersin kuntoryhmään.

– Oli valtavan iso kokemus huomata, että näinhän sitä harjoitellaan. Vastaanotto oli todella positiivinen, vaikka olin ainoa mies porukassa. 

Sitä ei Pasin mukaan ensimmäisen viiden minuutin jälkeen edes huomannut. Pasi on mukana kuntoryhmässä nyt kolmatta kautta. 

Leirit ovat huippuhetkiä

Pasi ahmi kaiken taitoluistelusta ja hankki kaikki mahdolliset kanavat, joilta taitoluistelua vain voi nähdä. 

– Kisoista bongailin elementtejä, jotka osaan ja joita vielä harjoittelen.

Ensimmäisen vuoden luisteluystävät houkuttelivat leirille Piispalaan ja sitten Kiteelle. 

– Kiteellä sai kyllästää itsensä taitoluistelulla. Harjoituksia oli viisi kertaa päivässä, mukana sekä jää-, kunto- että tanssiharjoituksia sekä fysiikan hoitoa. Saimme harjoitella liikettä ja eläytymistä sekä tanssituntien elementtien soveltamista jäälle.

Luisteluleirit ovat Pasin mielestä harrastuksen huippuhetkiä, sillä niillä uskaltaa mennä omalle epämukavuusalueelle.

– Leireillä on  vapautunut ilmapiiri, joka kannustaa yrittämään ja ylittämään omat taidot ilman epäonnistumisen pelkoa. 

River Bulls innosti heti

Jo toisen taitoluisteluvuotensa lopussa Pasi lähti kartoittamaan, minkälaisia miesjoukkueita Suomessa on. Hän uskoi löytyvän 50–100 miespuolista muodostelmaluistelijaa ja joukkueita sen myötä. 

Kävi ilmi, että joukkueita oli tasan kolme: Team Ision Porissa, IceMen United Helsingissä ja RiverBulls Seinäjoella. Pasi päätyi liittymään River Bullsiin, joka edelleen myös kilpailee. 

– Ensimmäinen harjoitus oli niin hauska, että jäin saman tien mukaan. 

Kaikki kilpailevassa muodostelmajoukkueessa on ollut hänelle uutta ja ihmeellistä. 

– Ehkä tämä ensimmäinen kausi on haastavin, kun kaikki elementit pitää oppia joukkueessa.

Ensimmäinen näytös on edessä marraskuun puolivälissä ja ensimmäiset kansallisten sarjojen valtakunnalliset kisat pian sen jälkeen Tikkurilassa.

Pasi Halla-aho on kirjoittanut ja kuvittanut satukirjan taitoluistelevasta isästä. Pitkäaikaisena toiveena on, että miesten muodostelmaluisteluun saataisiin haastajia River Bullsille, jonka riveissä hän luistelee ensimmäistä kilpailukauttaan.
Pasi Halla-aho on kirjoittanut ja kuvittanut satukirjan taitoluistelevasta isästä. Pitkäaikaisena toiveena on, että miesten muodostelmaluisteluun saataisiin haastajia River Bullsille, jonka riveissä hän luistelee ensimmäistä kilpailukauttaan.

Tehoa arjen ajankäyttöön

Kulkeminen Vaasan ja Seinäjoen väliä ei ole Pasille ongelma, mutta arjen ja luisteluharjoitusten sovittaminen yhteen niin, ettei tarvitse olla poissa harjoituksista, on haaste. 

– Olen tehostanut arjen ajankäyttöä, jotta saan raivattua tilaa harjoittelulle.

”Tuntuu, että taitoluistelijat ovat kaikki yhtä suurta luisteluperhettä, jota yhdistää halu nauttia lajista.”

Uusi harrastus vaikuttaa Pasin mukaan myös jaksamiseen.

– Syön terveellisemmin, nukun hyvin, harjoittelen fyysisesti sekä oheisharjoituksissa että omalla ajalla, ajattelen positiivisesti ja keskityn paremmin.

Pasi kertoo saaneensa taitoluistelun kautta uusia  taitoluisteluystäviä ja kontakteja. 

– Tuntuu, että taitoluistelijat ovat kaikki yhtä suurta luisteluperhettä, jota yhdistää halu nauttia lajista.

Tekniikkaa, eläytymistä, taidetta

Luistelu River Bullsissa on Pasista niin antoisaa ja nautinnollista, että se täyttää ajatukset nyt melkein kokonaan. Mielessä väikkyy kuitenkin halu kehittyä luistelijana ja kokeilla jossain vaiheessa jäätanssia ja pariluistelun osa-alueita.

– Minulla ei ole suunnitelmaa lopettaa taitoluistelua. Erilaisia luisteluosa-alueita on niin paljon. Ainoastaan harrastuksen muoto ja sitoutuneisuus voivat vaihdella vuosikymmenien aikana. Kerran taitoluistelija – aina taitoluistelija. 

Pasille taitoluistelu on opettanut uskalluksen mennä epämukavuusalueelle ja oppia uutta. 

– Yhdessä harjoittelu ja luistelu on hauskaa ja nautinnollista, silloinkin kun se on vaikeaa, se on hauskaa.

Pasi kannustaa muitakin aikuisia, erityisesti isiä, kokeilemaan taitoluistelua. Se vaatii vain hitusen uteliaisuutta ja rohkeutta astua jäälle. 

– Useimmat meistä ovat jo luistelleet lastensa kanssa – miksi ei kokeiltaisi taitoluistelua, Pasi Halla-aho kannustaa. 

Harrastuksen voi aloittaa juuri niillä varusteilla, jotka löytyvät kotoa, ja taitoluisteluseurat tarjoavat matalan kynnyksen ryhmiä, joissa jokainen pääsee heti nauttimaan jäällä olosta.