Tuorein teemoin kisakauteen
Suomessa on tälläkin kaudella kolme tuttua ja kansainvälisesti tunnettua muodostelmaluistelun maajoukkuetta: Marigold IceUnity, Rockettes ja Team Unique. Joukkueet lähtevät alkavaan kauteen osin luistelijoiltaan uudistuneina ja jännittäviä uusia ohjelmateemoja lupailevina.
Marigold IceUnity on perinteisesti halunnut pitää ohjelmateemansa salaisuutena mahdollisimman lähelle kilpailukauden alkua, ja tänäkin vuonna valmentaja Anu Oksanen haluaa pitää tarkat teemat vielä piilossa. Ohjelmia hän luonnehtii kuin morsiamen asua: hieman vanhaa, hieman uutta, hieman lainattua ja hieman sinistä.
– Lyhyen musiikki tuli vastaan vuosi sitten keväällä ja päätin jo silloin, että siitä tulisi tämän kauden lyhytohjelma. Joillekin se on varsin tuttua, toisille eksoottista. Koskettavaa joka tapauksessa.
– Vapaaohjelmassa on nyt vauhdikasta, iloista ja energistä menoa. Ohjelma saa luistelijat hyvälle tuulelle ja tuo hymyn katsojankin huulille.
Marigold IceUnity jäi viime vuonna MM-hopealle niukkaakin niukemmin. Noita 0,12 pistettä ei ole jääty miettimään, vaan tuloksesta on otettu irti kaikki myönteinen. Hopea ja etenkin vapaaohjelman voitto Suomi 100 -ohjelmalla itsenäisen Suomen juhlavuonna olivat valmentajan mukaan kruunu kaudelle.
Uusi kausi on aloitettu hyvissä tunnelmissa. Vain muutokset elementeissä, erityisesti nostoissa ovat tuoneet pohdittavaa. Toisen noston ei enää tarvitse pyöriä, mutta vastineeksi tuli muita uusia ehtoja. Esimerkiksi luova läpimeno sai uusia sääntöjä kahleikseen. Ne vaativat paljon sääntökirjan kanssa kulkemista ja kokeiluja jäällä ja sen ulkopuolella.
– Tulkitseminen vähän turhauttaa. Vaikka olen tehnyt tätä työtä kauan, olen joutunut laittamaan sähköpostikyselyjä, joilla on pyytänyt tarkennuksia.
Joukkueeseen tuli päättyneen kauden jälkeen vaihdoksia. Lopettaneiden tilalle 22 luistelijan kokoonpanoon saatiin uusia kasvoja sekä omista junioreista että seuran ulkopuolelta Kaarinasta, Naantalista ja Espoosta. Uudet ovat Anun mukaan sopeutuneet joukkueeseen erinomaisesti.
Muutokset vaativat paljon sääntökirjan kanssa kulkemista ja kokeiluja jäällä ja sen ulkopuolella.
Marigold käy tälläkin kaudella tiukan kisan pääsystä MM-kilpailuihin kovien kotimaisten kumppanien kanssa. Nyt MM-liput saavat Suomen mestari ja toinen seasons best -listan mukaan. Uudistus ei miellytä Anua.
– Kun eri ihmiset eri ympäristöissä erilaisilla fiiliksillä arvostelevat kilpailevia joukkueita, eivät tulokset ole vertailukelpoisia. En näe, että sama suoritus eri kisoissa antaisi saman tuloksen. Tästä voi tulla pisteiden metsästystä.
Erilaista Reijaa
Tanssikoreografi Reija Wäre on jo muutaman vuoden työstänyt Rockettesin ohjelmia valmentaja Kaisa Arrateigin parina, mutta nyt on tulossa valmentajan mukaan vähän erilaista Reijaa. Sekä lyhyt- että vapaaohjelma ovat selvästi erilaisia.
– Lyhytohjelman teemana on tiikeri. Se on samalla vauhdikas ja räväkkä, mutta luistelullinen. Mukana on saalistajan rohkeutta vastakohtanaan kissamaista pehmeyttä.
– Vapaassa on naisellista perspektiiviä. Ohjelmassa pohditaan, kuka nainen on ja minkälaista tunnetta, herkkyyttä ja voimaa hänestä löytyy.
Rockettesin MM-kilpailut Coloradossa päättyivät epäonnisesti, mutta nyt puhaltavat Kaisan mukaan uudet tuulet. Entinen on kuitenkin hyvänä muistona ja antaa jopa perspektiiviä tulevaan,
– Joukkue on freesaantunut. Kun lähdemme uusiutuneella kokoonpanolla liikenteeseen, syntyi uusi into. Olemme saavuttaneet nopeasti yhteisen linjan.
Enemmistö joukkueen luistelijoista on omia kasvatteja. Myös roksuja on tälläkin kaudella 22.
Kaisan mielestä uudistuksia elementteihin tuli kaudelle melko vähän. Oli tervetullut muutos, että edellisvuonna tulleet kaksi nostoa erilaistettiin. Nyt ei molempien tarvitse pörrätä 360 astetta. Luovaa läppäriä myös selkeytettiin.
MM-valintojen perusteissa Kaisa näkee sekä hyvää että huonoa.
– En edelleenkään ole sitä mieltä, että kilpailut ovat vertailukelpoisia, mutta kun katsoo historiaa, piste-ennätykset on yleensä tehty SM- tai MM-kilpailuissa. Olisi yllättävää, jos alkukauden kv-kisoista saataisiin näitä kovempia pisteitä.
Ikioma pianomusiikki
Team Unique luistelee lyhytohjelmansa varta vasten joukkueelle sävellettyyn musiikkiin, jonka takana on pianisti ja säveltäjä Jan Nyberg. Pianomusiikki vie eteenpäin ohjelmaa, joka kertoo kuolemasta ja elämän toivosta.
– Hermostuin, kun meillä ja venäläisillä oli muutama kausi sitten sama lyhytohjelman musiikki. Heitin läpällä, että haluan jotakin omaa, jota ei ole kenelläkään muulla. Jan lupautui muokkaamaan omasta sävellyksestään juuri meille sopivan musiikin. Nyt joka elementillä on sopiva osio, tarkkaan suunniteltuna, kertoo valmentaja Mirjami Penttinen.
Valmentaja kertoo vapaaohjelman olevan iloisempi ja jossain määrin showmainen.
– Se kertoo naisen tiestä itsensä hyväksymiseen juuri sellaisena kuin on. Se on syntynyt valmentajiemme yhteistyöllä. Meistä Nina Sandsund on pääosin rakentanut ohjelmaan musiikin.
Miru uskoo muutenkin lujasti yhteistyöhön, jossa kaikilla on selkeät vastuualueet. Valmennus on jaettu 119 osa-alueeseen, joista jokaiselle on nimetty vastaajansa. Unikkien valmennusringissä on viisi jäävalmentajaa.
Kauteen Miru lähtee hyvillä mielin. Urheilu on urheilua ja mitä tahansa voi tapahtua, mutta hän kertoo olevansa aidosti levollinen.
– Takana on jotenkin vaikea kausi, ja sen pohjalta oli tärkeä alusta saakka tehdä toimintamallit kaikille todella selviksi ja käydä läpi, miksi ja mitä tehdään. Kun asiat käytiin kunnolla läpi keväällä, se kantaa hedelmää nyt. Olemme paremmassa kunnossa kuin ikinä tässä vaiheessa.
Joukkueen uusiutuminen on ollut tavanomaista.
– Viiden, seitsemän luistelijan muutos on vuosittain hyvästä, kun mukana joka tapauksessa on 22 luistelijaa. Tarvitaan aina uutta voimaa.
Kauden muutokset elementeissä olivat Mirun mielestä vähäisiä, eikä niistä ollut päänvaivaa.
Valmentajana hän istui Taitoluisteluliiton muodostelmaluistelun lajityöryhmässä ja on osaltaan päättänyt MM-valintojen uudistamisesta.
– Suomen mestari menee edelleen ja toisena Seasons Best -tilaston kärjestä seuraava. Tilastojen mukaan valinnat ovat noudattaneet tätä linjaa entisinkin perustein. Toisaalta uudistus voi luoda hyvää jännitettä kisaamiseen. Eikä Suomesta voi mennä väärällä päätöksellä, koska kaikki ovat kuitenkin niin hyviä.
teksti Marita Kokko
kuvat Sari Niskanen
Taitoluistelu-lehti 4/2017