Taitoluistelijasta tiedotuksen taitajaksi
Lillehammerin olympialaiset 1994: tyttö kuin keiju hyppää kolmoislutzin ja tšaikovski hukkuu suosionosoituksiin. Taitoluistelun MM 2017: sama keijuhahmo ohjaa kansainvälisen kilpailun viestintää rytmittäjänä alati soiva kännykkä.
MM-organisaation viestintä- ja lehdistöpäällikkö Mila Kajas-Virtanen on vuosia sitten siirtänyt kunnianhimonsa jäältä uudelle tasolle.
Mila on kokenut kahdet aiemmatkin taitoluistelun MM-kotikisat. Pieni taitoluistelija katseli televisiosta vuoden 1983 kilpailuja kotona Lahdessa, kun Kristiina Wegelius lopetti uransa MM-kilpailuihin Helsingissä.
Vuonna 1999 taitoluistelija Mila oli pari vuotta aikaisemmin lopettanut oman uransa. Nyt hän istui katsomossa ja tapasi paljon kilpakumppaneita, joista osa vielä loisti tähtinä jäällä.
Mikään ulkoinen tapahtuma tai loukkaantuminen eivät ajaneet ratkaisuun. Voitonnälkä vain loppui, ja kunnianhimo oli siirtynyt työuraan.
– Halusin näyttää, että osaan muutakin kuin piruetteja. Työskentelin yritysmaailmassa markkinointitehtävissä, kunnes 2007 palasin uudestaan taitoluistelun pariin. Ryhdyin EM-kisojen 2009 tiedottajaksi ja sen jälkeen vastaamaan Taitoluisteluliiton viestinnästä. Sillä tiellä olen edelleen.
Mila Kajas-Virtanen on johtanut viestintää muodostelmaluistelun MM-kisoissa 2011, muodostelmajunioreiden MM-kilpailuissa 2013 sekä nyt vuoden 2017 MM-kilpailuissa.
Hän on työskennellyt myös kahdesti Kansallisoopperalla pidetyn kansainvälisen balettikilpailun mediapäällikkönä.
Mila toteaa kymmenen vuoden irtioton taitoluistelusta olleen oikea polku nykytyön onnistumiselle.
– Pystyn katsomaan lajia ammattimaisesti, mutta oman urani kautta ymmärrän luistelijaa ja kunnioitan häntä. Tämä on hyvä kombinaatio.
Voittaa ja nauttia siitä osaa jokainen. Oma ura opetti Milalle, kuinka kerätä itsensä pala palalta epäonnistumisen jälkeen. Tämän Mila on halunnut opettaa omille lapsilleen, joista toinen tanssii balettia ja toinen taitoluistelee.
Taitoluistelu-lehti 2/2017