Ruista ranteeseen, Liuba!
Kesällä Suomi sai uuden kansainvälisille kilpakentille tähtäävän parin, kun lahtelainen Liubov Efimenko ja jo viime kaudella Suomea edustanut kanadalainen Matthew Penasse aloittivat yhteistyön.
Liubov Efimenko, Liuba, luisteli seniorinaisten SM-hopealle jo neljä vuotta sitten 14-vuotiaana. Viimeisen parin vuoden aikana, kun hän harjoitteli Saksan Oberstdorfissa, tulokset eivät enää kehittyneet. Viime kauden viimeisen yksärikisan jälkeen helmikuussa hän alkoi tosissaan miettiä vaihtamista.
– Oberstdorfissa katselin aina pareja, mutta koska olin siellä yksinluistelun takia, niin en ajatellut pariluistelua vielä silloin. Olen kuitenkin periaatteessa aina halunnut pariluistelijaksi, Liuba paljastaa.
”Olen periaatteessa aina halunnut pariluistelijaksi”
Kanadalainen Matthew Penasse puolestaan muistetaan keväältä Helsingin MM-jäiltä yhdessä Emilia Simosen kanssa. Parin yhteistyön päätyttyä toukokuussa Matthew halusi edelleen edustaa pariluistelijana Suomea.
Liuba taas oli kaikessa hiljaisuudessa alkanut etsiä itselleen paria jo ennen MM-kisoja.
– Kävin kokeilemassa Venäjällä parin pojan kanssa, mutta se ei toiminut, Liuba kertoo.
– Sitten Matthew laittoi viestiä ja kutsui minut Kanadaan ja minä lähdin, koska miksi ei!
Kanadasta Italiaan
Toukokuussa pari kokeili yhdessä luistelua ensin viikon. Matthewn mukaan yhteys jäällä löytyi helposti.
– Ensimmäisen päivän jälkeen oikeastaan tiesimme jo että haluamme luistella yhdessä.
– Tiesin että alussa tulee haasteita, kun pariluisteluelementit ovat minulle tuttuja ja odotan yhteistyölle korkeaa tasoa alusta lähtien. Minun on vain maltettava pysyä kärsivällisenä ja luotettava Liuban lahjakkuuteen. Ja meillä on mennytkin hyvin.
Varsinaisesti pari aloitti treenaamisen kesäkuussa, aluksi Matthewn kotikulmilla Kanadassa ja elokuusta lähtien Italiassa Bergamon valmennuskeskuksessa.
Muutto Italiaan oli kummallekin iso hyppy tuntemattomaan. Tulevan päävalmentajansa Franca Bianconin kanssa Liuba oli aiemmin vain jutellut kerran. Matthew puolestaan ei ole koskaan edes käynyt Italiassa, saati ylipäätään ollut kotoa poissa niin pitkään.
Bergamossa he treenaavat samoilla jäillä mm. Italian ykkösparin Valentina Marchein ja Ondrej Hotarekin kanssa. Italiaan asettumista puolsi kuitenkin paitsi valmennuskeskuksen korkea taso, myös koulu ja kisat.
– Minulla on kuitenkin vielä lukio kesken, Liuba muistuttaa.
– Italia on lähempänä kuin Kanada, ja pystyn lentämään joskus Suomeenkin. Kilpailutkin ovat Euroopassa.
Vaikka pari on vasta yhteistyönsä alussa, sen tavoitteena on kilpailla jo lokakuussa Nizzassa sekä heti perään marraskuussa sekä Latviassa että Virossa.
Leuanvetoa ja punttia
Kaksikko harjoittelee päivittäin kolme tuntia jäällä ja kolme maalla. Liuba kertoo, että pariluistelussa joutuvat koville eri lihakset kuin mitä hän on tottunut käyttämään.
– Yksinluistelussa ei periaatteessa tarvita käsiä muuten kuin hyppyjen kiinni vetämiseen. Tässä pitää nostaa itsensä ylös nostoihin, ja twistissä pitää ponnistaa käsien avulla. Muutenkin kaikissa parielementeissä, heitoissakin, tulee ranteeseen paljon painetta. Selkälihaksiakin on tullut käytettyä paljon enemmän, Liuba luettelee.
– Tiesin jo ennen kuin päätin vaihtaa, että käsissäni ei ollut paljon voimaa, ja aloin etukäteen treenata niitä. Venäjällä käydessäni kuulin, mitä minun piti parantaa. Tavallaan ihan perusasioita ja peruskuntoa. Koko kesä on vedetty leukoja ja nostettu painoja.
Pariluistelusta mahdollisesti kiinnostuneille tytöille Liuba vinkkaa, että kannattaa vahvistaa käsien ja ylävartalon lisäksi myös polvia ja nilkkoja, sillä ne joutuvat koville heitoissa.
– Tärkein vinkki on kuitenkin olla rohkea ja uskaltaa lähteä siihen. Se ei ehkä ole maailman helpoin juttu, mutta itse olen tykännyt todella paljon.
teksti Jyrki Pirkkalainen
kuva Nina Kellokoski
Taitoluistelu-lehti 4/2017